Týden pod Ještědem: Zákulisní hry na radnici i justiční chuťovky

V liberecké koalici to vře. Suverénní Starostové dělají ODS naschvály a ta se svým skromným volebním výsledkem mnoho neudělá. Jenomže za politickým divadlem plným rýpanců, šťouchanců a okopávání kotníků se hraje ještě jedna hra. Důležitější a daleko temnější. Taková, o které se na veřejnosti nemluví.

Občanští demokraté se ozvali proti primátorovi a radním ze Starostů, kteří nechtějí převést byty v Zeleném údolí na nájemníky. Spor se poměrně vyhrotil, byť si můžeme za pohnutkami místní ODS představit leccos, nejen zájem o osudy družstevníků, kteří v dobré víře po čtvrt století investovali do svého bydlení s tím, že jim jednou bude patřit zcela.

To nahněvalo Starosty v čele s primátorem Jaroslavem Zámečníkem, otočili o 180 stupňů a do dozorčí rady SVS místo Jiřího Kittnera, kterého ještě minulý týden prosazovali, že prý půjde sám primátor Zámečník. Klasické starostenské slušné a transparentní bodnutí do zad, tak jak to umí jen oni, dalo by se říci. Jenomže věc má ještě minimálně dvě roviny.

Starostové jsou přeci jen stranou novějšího typu než ODS, tedy více centralizovanou a populistickou a set sakra si dávají pozor na veřejné mínění a vlastní PR. Ostatně z veřejných prostředků do něj cpou miliony, na liberecké radnici a ještě více na kraji. Liberecké opozici se pak podařilo zalarmovat veřejnost, pro kterou je osoba Jiřího Kittnera stále červeným hadrem. A to před krajskými volbami, kde budou chtít Starostové znovu uspět, by nemusela být nejlepší vizitka.

Ale zejména: už minulý týden jsme psali, že v Severočeské vodárenské jde především o stamilionový byznys pro místní stavební syndikát, a to každý rok. Hejtman Půta a jeho Starostové tak nenápadně využili Kittnerovi nepopularity i toho, že mohou ODS vrátit šťouchanec s byty v Zeleném údolí ke zvýšení své ceny na trhu. Teď to budou oni, pokud se primátor Zámečník stane zástupcem Liberecka v SVS, koho si bude muset Syner a další, kteří budou chtít k zakázkám od SVS, nadbíhat.

Ne, že by už se tak nedělo – stačí se podívat, na krajské stavební zakázky a jakým způsobem se prodražují nebo i na to, že nejslušnější hejtman v galaxii Půta má jít podle státního zástupce sedět na 5 let za svůj neoddiskutovatelný lobbing pro Metrostav. Starostové tak znovu využili příležitosti, aby nahradili starou ODS v plné parádě.

V úterý má zaznít rozsudek právě v Půtově případě. Obžalovaných je dost, ale nebylo by překvapivé, kdyby soudce Neumann, hejtmana zprostil navzdory důkazům, jako to opakovaně dělal u politiků liberecké ODS, až mu to vyneslo kárný trest a odebrání případu. U hejtmana se bát nemusí, jelikož v květnu odchází do důchodu. Soudce, nikoliv hejtman.

Byť ten se tam měl odebrat dávno, to bychom ale museli žít v normální demokracii evropského střihu. Místo toho tu máme konspirační teorie, kňourání o spiknutí a kampani, veřejné miliony do svého PR. A to vše poté, co byl obviněn a prasklo na něj, že se více než jako hejtman, chová jako lobbista Metrostavu. Tahle země opravdu nevzkvétá…

Další justiční chuťovka se odehrává v Praze, ale má své kořeny u nás, na krásném, hornatém severu. Poté, co byl někdejší neúspěšný korunní princ liberecké oDS Radim Zika instalován na šéfa Pozemkového fondu, začaly se dít věci.

Skupina politických podnikavců – pražští kmotři z ODS Janoušek, Hrdlička, ale i liberecký majitel Syneru Syrovátko se jistě náhodou dostali k restitučním nárokům, které jim zajistily stamiliony. Navíc, jak se zdá z tvrzení obžaloby, podvodem. No ale souzeni jsou jen tři úředníci Pozemkového úřadu, kteří prý jen udělali chybu. Jenže jak to vypadá z aktuálního svědectví, byla ta chyba vědomá.

Jednomu stojí rozum stát, proč ti, kteří si zase nahrabali na státním, jsou jen v pozici svědků nebo proč stát nechce svůj podvodně vydaný majetek zpět. Divte se pak lidem, že nechodí k volbám…

Subscribe
Upozornit na
18 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou