Náplavka u Nisy nebude, pro kraj to není priorita

Před dvěma lety to byl předvolební hit následně vítězných Starostů pro Liberecký kraj. Město s pomocí kraje mělo vybudovat v dolním centru náplavku se sestupem k řece Nise, novou lávku a vůbec upravené okolí úřadu kraje. Od státu ale přijde méně peněz, tak jde projekt k ledu.

Je to už liberecký evergreen, úpravu dolního centra a okolí Nisy slibovala voličům liberecká ODS před deseti lety, před posledními volbami to byli Starostové pro Liberecký kraj, kteří v roce 2018 také volby s převahou vyhráli.

„Starostové nyní mohou společně s vedením Libereckého kraje udělat další kroky v dlouhodobě připravovaném projektu revitalizace okolí budovy krajského úřadu. Ten přinese Liberečanům mimo jiné i novou lávku přes Lužickou Nisu a úpravu nábřežní zdi řeky včetně očekávané náplavky, která umožní sestup k řece.“, sliboval před dvěma lety před volbami současný primátor Jaroslav Zámečník ze Starostů pro Liberecký kraj.

Celkově mělo být upraveno kolem 20 000 m2 zpevněných a parkových ploch a zároveň s tím měl být vystavěn parkovací dům. Na městských pozemcích se tak měla kapacita parkování v centru bezmála o 35 nových parkovacích stání. V plánu byly dvě nové lávky, které by zvýšili prostupnost území i nové dětské hřiště. Prostor měl doplnit kompletně nový městský mobiliář a nové veřejné osvětlení. Součástí změn se měly stát i nové zastávky tramvaje.

Mělo jít o velkorysý projekt, který veřejnosti představovala i před rokem vzniklá Kancelář architektury města.  „Uskutečnění uceleného projektu Liberecké náplavky podpoří vznik celoměstsky významného veřejného prostoru, který reaguje na už započaté práce Greenet, a pomůže tak vytvořit a doplnit urbanistickou koncepci prostupujících zelených pásů městem a budovanou mezinárodní cyklostezku Odra–Nisa.,“ , říkal ještě před Vánoci městský architekt Jiří Janďourek.

Jenomže po koronavirové krizi je vše jinak, kraj dostane od státu méně peněz a veřejný prostor v Liberci není pro hejtmana Martina Půtu (Starostové pro Liberecký kraj) prioritou. Propad příjmů od státu přišel až s pandemiií, do té doby si vedení kraje na státní kasu dle vlastních slov nemohlo stěžovat.

První tři měsíce tohoto roku byly pro Liberecký kraj z hlediska daňových příjmů nadprůměrné. Ve srovnání s prvním čtvrtletí 2019 kraj dostal o téměř 40 milionů korun více. Po vyhlášení nouzového stavu a zavedení mimořádných vládních opatření však přišel rychlý pokles. V dubnu došlo k propadu oproti roku 2019 o 25 milionů korun. V květnu se částka vyšplhala na 90 milionů korun.

 S projektem náplavky a úpravy okolí kraje  se tedy nepočítá. Ačkoliv další stavební investice, včetně kontroverzního podnikatelského inkubátoru, který se prodražuje o desítky milionů korun, poběží, náplavka nebude. „Jedinou investicí, kterou kraj zastaví, je úprava okolí sídla Libereckého kraje. Ta nám v tuto chvíli přijde zbytná,“ uzavřela Půtova náměstkyně pro investice  Jitka Volfová. 

Subscribe
Upozornit na
22 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,