Jaromír Baxa: Osobní problémy by neměly ovlivňovat politiku

Jaromír Baxa je mladý muž, přesto je v Liberci již ostříleným a zkušeným politikem, který je slyšet. Skrze evou eruduci často upozorňuje na věci, které by jinak unikly pozornosti veřejnosti, médiím, ale i řadě zastupitelů. Nebojí se také jít do konforntace i za cenu toho, že si naštve vlivné politiky i podnikatele, kteří za nimi stojí. S Jaromírem Baxou jsme si povídali o městě, kraji, ale třeba i o jeho domovském Vesci.

Budeme se bavit o volbách… V komunálních jste se jako LOL – Liberec otevřený lidem se Zuzanou Kocumovou trhli od Změny, nyní půjdete v rámci kandidátky Pro krajinu se Zelenými. Čím Vás přesvědčili?

Na Libereckém kraji dnes po letech vlády Starostů lépe opravujeme silnice, řada věcí se posunula dopředu. Přesto je hodně témat, kde se toho děje málo. Potřebujeme zmodernizovat vzdělávání, nejen opravovat školy. Potřebujeme více podporovat alternativní způsoby dopravy, nejen opravovat silnice. Potřebujeme zlepšit péči o krajinu, nejen zabránit pokračování těžby v polském hnědouhelném dole Turow. Těch témat, která zůstávají mimo hlavní zájem současného vedení Kraje je více a s lidmi z ProKRAJinu nás spojuje snaha tahle témata posouvat dále, na druhou stranu o naše zapojení ještě jednáme.

V Liberci je od Vás slyšet hodně kritiky na vládnoucí Starosty, přitom jste to byl Vy ve Změně, který volal po větší spolupráci právě Změny a Starostů. Nicméně třeba před pár dny na Vás ostře zaútočil primátor Zámečník, že prý Vám jde jen o odměnu v SVS… Jak Starosty v Liberci vnímáte dnes, téměř po dvou letech jejich vládnutí?

S tím mandátem, který získali ve volbách, měli Starostové naprosto neopakovatelnou příležitost uskutečnit svůj program. Mohli nastoupit a změnit prakticky všechno. Upravit rozpočet podle svých představ. Začít měnit úřad, aby konečně fungoval. Jenže v těhle důležitých úkolech selhávají. Za ty dva roky se toho ale udělalo strašně málo. Chválím třeba vytvoření Kanceláře architekta města, ale v rozpočtu nejsou skoro žádné peníze k tomu, aby se jejich vize mohly uskutečnit. Pak je tu ta řada zahozených rozpracovaných projektů z minulého volebního období, na které mohli navázat. Neurychlili ani přípravu územního plánu, i když šlo o jeden z jejich hlavních volebních slibů. Například ten územní plán bychom schválili určitě dříve. Nevymýšleli bychom nové změny a problematické návrhy bychom zanesli do rezerv a řešili bychom je v budoucnu v rámci aktualizací.

A primátor Zámečník? Jeho výroky svědčí spíše o něm samým. My se prostě snažíme o důslednou opoziční práci a zároveň se snažíme o maximální věcnost.

SVS se věnujete dlouho, proč si myslíte, že je tam nutná systémová změna, jak často tvrdíte?

Severočeská vodárenská společnost je pořád duchem zastydlá někde v 90. letech. Ani jako zastupitelé Liberce, který má největší podíl, třeba nevíme, jak tahle společnost zadává veřejné zakázky. Když jsem se sem tam ptal na nějaké informace, žádnou odpověď jsem nikdy nedostal, a tak by se dalo pokračovat. O napojení na kmotry se psalo už dost. Myslím, že v SVS potřebujeme v první řadě hloubkový forenzní audit a následně tu společnost trochu posunout. Jen tak docílíme provozních úspor a zbude více peněz na investice.

Před pár lety si na Vás stěžoval Syner u Vašeho zaměstnavatele, tedy u Univerzity Karlovy. O jeho vlivu mluvíte dlouho a otevřeně. ODS, která je s tímto spojovaná, není už pár let u moci (byť teď v Liberci menšinově ano), změnilo se podle Vás něco podstatného?

Ani ne. Lidi ze Syneru celkem vždycky věděli, s kým se bavit a koho si zavázat. Konec konců je to vidět i na současné koalici. Když teď spadly městu příjmy, první, komu se posílala pomoc, byla Aréna v provozu Sport Parku. 10 milionů, podmínky tvoříme za pochodu. Nikomu jinému město takhle bez podmínek dotaci nedá, tady to jde.

Syner tady ale bude i nadále a nemá smysl opájet se představou, že po nějakých volbách zmizí. Mnohem víc jde o to, aby snahy o ovlivňování města jednou firmou nevedly k tomu, že nejsou peníze na veřejný prostor, že je zaseklá příprava územního plánu a že pořádně nefunguje ani úřad. To je mimo jiné důvod, proč prosazuji vytvoření městských obvodů a faktické oddělení peněz na veřejný prostor tak, aby se na tyhle peníze lidí nedalo sáhnout. Podle mého názoru by vytvoření městských obvodů by bylo tou největší změnou, kterou můžeme udělat, konec konců to vidíme i na Vratislavicích. Jasně, mají nějaké peníze navíc, ale hlavně s penězi, které mají, si hospodaří sami. Chci, aby tu samou výhodu měli v Liberci všichni.

Protože je před krajskými volbami, nemůžu nezmínit jedno téma. Už i v koalici sílí hlasy, že liberečtí Starostové v čele s primátorem prostě moc tancují, jak hejtman Půta píská a že to není moc dobře. Liberec přišel o autobusák, v návaznosti na to o dotace, aktuálně o náplavku, protože se toho město vzdalo ve prospěch kraje. Vnímáte to taky tak?

Myslel jsem, že když Starostové budou na městě i na kraji, tak budou spolupracovat. Jenže zatím to dopadá tak, jak dopadá. Nás pořád trápí velký dluh. Když s ním nic neuděláme, z problémů se nevyhrabeme, vždyť naše úroková sazba je u 8 % ročně. Díky tomu máme problém utáhnout divadla, zahrady, tramvaj do Jablonce a spoustu dalších věcí. Přitom kdyby Kraj Liberci výrazně pomohl alespoň na pár let, mohl by Liberec splatit velkou část svých dluhů a časem by se třeba dostal k lepším úrokům a mohl tyhle organizace táhnout dál, když se k nim Kraj staví macešsky. Ale Rada kraje se chová jako by jí o fungování Liberce vůbec nešlo, i když je Liberec prakticky čtvrtina kraje, a podle toho, jak funguje Liberec, je a bude posuzovaný celý Kraj, min v očích investorů a businessu.

Na našem webu jste se vyjádřil i k podivnému rozsudku soudce Petra Neumanna z minulého týdne v kauze Máří Magdalény. Pak jsem zase od Vás četl, že kauza už má skončit, že všem ubližuje, tak jak to je?

Ty mé výroky si ale nevylučují. Stojím si za tím, že státní zástupce v případě obžaloby dostál zásadě, že v případě pochybností má rozhodovat soud. Podivuji se nad osvobozením všech obviněných. Zároveň ale vidím, že krajská politika se za poslední roky zredukovala na koalici těch, kteří panu hejtmanovi vyjadřují bezmeznou podporu, a ty, kteří by rádi nechali rozhodnutí na soudech. Pro politiku v kraji je to destruktivní, protože najednou nejde o různé pohledy na budoucnost kraje, ale jen o to, kdo podporuje hejtmana v jeho soudním sporu a kdo ne. Osobní problémy by neměly ovlivňovat krajskou politiku a proto bych si přál, aby soud konečně skončil a mohli jsme se vrátit k normální politice.

Během zastupitelstva je od Vás slyšet silná nespokojenost s fungováním magistrátu, s tajemníkem, vím, že to byl i jeden problém, který jste měli ve Změně. Volal jste po větší a důslednější personální obnově libereckého magistrátu. Trváte na ní pořád?

No jasně, nezměnilo se nic. Přitom dobré fungování úřadu je klíčové proto, aby kterýkoliv politik mohl uskutečnit svůj program. V neformálních rozhovorech to připouští i mnoho koaličních zastupitelů, ale ten tlak uvnitř koaličních stran je asi pořád ještě malý a k žádné změně zatím nedošlo.

A proč tajemník? Tajemník je šéf úřadu, ne primátor, nebo náměstek. Na tajemníkovi záleží, kdo má jaké odměny, jestli je více oceňován ten, kdo pracuje dobře nebo ten, kdo je prostě jen kamarád. Na tajemníkovi záleží prakticky všechno a bohužel jde o jednu z největších slabin úřadu.

Zlepšení práce radnice pořád zůstává hlavní výzvou pro liberecké zastupitele, ať budou z kterékoliv strany. A bez ohledu na to, kolik sporů a emocí u těch změn bude.

Kraj podle Vás funguje lépe? Nebo i zde je co měnit?

Ano, Krajský úřad funguje o mnoho lépe. Oba úřady jsou od sebe pár set metrů, ale v kvalitě je dělí skoro světelné roky. Upřímně, čekal jsem, že pan hejtman v téhle věci panu primátorovi pomůže, např. doporučením vhodného tajemníka, ale nestalo se tak. Snažil jsem se tomu trochu pomoci, ale ta vůle s libereckou radnicí něco dělat je malá.

Tématem krajských voleb bude zcela jistě i sucho a problém s vodou, dělá podle Vás kraj v tomto ohledu dost? Jak se díváte třeba na myšlenku převaděče vody z Jizerských hor?

Je to přesně jedna z oblastí, kde by Kraj mohl a měl dělat mnohem více, než dělá. Tou cestou šel návrh kolegy Josefa Šedlbauera. Klíčové je, aby Kraj podpořil a koordinoval projektovou přípravu a aby vznikly projekty, na které by se daly čerpat dotace. Že je větší ochota hledat peníze na převaděče než na zadržování vody v krajině je bohužel dobrou ukázku toho, že i na Kraji je celá řada věcí, která by potřebovala zlepšit.

Kdysi jsme se spolu bavili a říkal jste, že to, jak se Liberec chová ke svým čtvrtím Doubí a Vesec, kde žijete, je skoro na referendum o odtržení od Liberce. Pořád si to myslíte?

Ano. Do těchto čtvrtí nejdou pomalu žádné peníze na veřejný prostor a navíc připravovaný územní plán velmi zhorší životní prostředí pro nás, kteří tam žijeme. Zmizí nám louky u Tajchu, přibude silnice do průmyslové zóny, škodlivé průmyslové provozy se budou dále rozvíjet. Ale spoustu problémů mají i jinde. Kateřinky přišly o vodu a radnice se o vodovod ani nesnaží, přitom starostové ostatních obcí, kterým ztráta vody hrozí, běhají, kde mohou, aby získaly dotaci na vodovod. Ostašovu a Františkovu hrozí problémy s novými průmyslovými zónami. Problémy s veřejným prostorem má vlastně celé město, s výjimkou Vratislavic a Lidových sadů. Větší péči by potřebovala liberecká sídliště, revitalizace proběhla jen v Rochlicích a na ostatní se nějak nedostalo. Podobné je to se školami – pár dobrých škol nás nespasí, potřebujeme dobré školy všude. Proto pořád mluvím o městských obvodech, třeba deseti, které by si základní věci jako veřejný prostor, zeleň, údržbu komunikací a školy si řešily samy. Taky aby jejich starostové víc bojovali za občany, jako to dělají starostové jiných obcí okolo Liberce.

Moc díky za rozhovor a ať se daří

Otázky kladl J.Tauchman

Subscribe
Upozornit na
60 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Projekt Garantovaného bydlení má za sebou první rok fungování, ptáme se proto jeho ředitele Roberta Pradeho na průběh tohoto roku.
Bydlení se dnes, více než po třiceti letech fungování svobodného trhu, stává neustále naléhavějším problémem pro stále větší část společnosti. Do sociální pasti, která
V českém zákonodárství se letos udál jeden významný krok, který by mohl pomoci boji s korupcí, která českou společnost stále svazuje a táhne ke dnu. Na
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody slaví v těchto dnech 30. výročí od svého založení. Od té doby rozdělila na pomoc životnímu prostředí přes 32