Týden pod Ještědem: Liberci, otřes se! Tak zní stále častěji krajský povel…

V Liberci nebude náplavka u Nisy. Není to priorita, byť to byl předvolební slib vítězných Starostů. Přes všechny letošní potíže s koronavirem to ale přesně ukazuje v jakém nedůstojném a podřízeném postavení se poslední dva roky Liberec vůči kraji nachází. A těch příkladů je víc…

Náplavku u Nisy slibovala již ODS v roce 2010. Jenže pak prohrála volby, a tak jí těžko vyčítat, že svůj slib nedotáhla. Před dvěma lety ji slibovali Starostové v Liberci. Měla být navíc příkladem dobré spolupráce a symbiózy kraje a města pod jedním stranickým vedením. To se také stalo. Ale jinak, než to bylo prezentováno voličům.

Dnes mají Starostové na městě i na kraji přes třicet procent, koaliční strany, včetně ve volbách druhého ANO, jim v podstatě dělají stafáž, snad jen liberecká ODS chvílemi, ale jen malinko, zazlobí. Prostor k naplňování předvolebních slibů a vizí tedy nevídaný.

Jenže: u Starostů vládne železnou rukou hejtman Martin Půta, jde doslova o stranu jednoho muže. Kdo si dovolí nesouhlasit, je zlikvidován, ať se jedná o koaličního partnera nebo i přímo stranického kolegu. A Martina Půtu zajímá jen a pouze mediální image Martina Půty, a to zejména před volbami.

Je to krásně vidět na přístupu kraje ke krajskému městu. A nejde jen o náplavku, která se ukázala jen jako vizuálně pěkná předvolební mozaika spatlaná ze slibů a hezkých obrázků na Facebooku (dobře,kraj dostane od státu peněz méně, ale pořád je díky státní kase bohatý až dost). Liberec přišel i o parkovací dům na autobusáku, protože si jej hejtman chtěl připsat na vlastní triko a nesnesl by uznat zásluhu nenáviděné opozici ze Změny.

Na druhou stranu se kraj nebojí rozkazovat, kolik a kde má město dát milionů. Vzpomeňme na příklad skokanských můstků, kdy i primátor města Liberce se musel kvůli befelu hejtmana doslova v médiích ponížit a poslušně během jednoho týdne otočit o 180 stupňů, protože si to hejtman a oligarcha na Ještědu přáli.

Stejně tak chce nyní kraj po městě zadarmo (respektive za mlhavý slib, že přidá na divadlo  a ZOO – proč už to dávno nedělá?) obří pozemek pod Broumovskou, aby se vedení kraje v čele s hejtmanem mohlo před kamerami pochlubit, jak se zde bude stavět (někdy v budoucnu, ale pochlubit se je potřeba před volbami) nové centrum pro záchranku. To už se zajídá, jak informoval i náš web, i některým samotným Starostům.

Liberec je třetí největší české město (páté v republice, když započítáme Zemi moravskou a slezskou) a je svým způsobem ve specifickém postavení. Jeho obyvatelé tvoří celou čtvrtinu kraje, ve spojení s bratrským Jabloncem jde dokonce o třetinu.

Bohužel tomu absolutně neodpovídá postavení současného libereckého vedení, v čele s primátorem a některými radními a zastupiteli ze Starostů. Během necelých dvou let, co jsou v Liberci u moci Půtovi Starostové,  je těch příkladů, kde město pod Ještědem dělá Libereckému kraji a jeho hejtmanovi doslova „Oslíčku, otřes se“, až moc.

Subscribe
Upozornit na
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou