Glosa: Mějme pochopení pro pana primátora aneb trochu předvolební matematiky

Primátor Jaroslav Zámečník a jeho věrní ze Starostů to schytávají ze všech stran. Někdo by snad řekl, že právem. Nechtějí totiž naplnit smlouvy a vypadá to, že nutí lidi do toho, aby si své byty zaplatili ještě jednou. To je poměrně hanebné, chtělo by se říci. Jenže zkusme se na to podívat také z jiné stránky.

Liberec má po dvacetiletém mejdanu ODS (jejímž členem pravda byl v té době i dnešní primátor za Starosty Jaroslav Zámečník) pokladnu vymetenou jak spižírnu před výplatou. Ale pořád za ním někdo chodí s nataženou rukou. Furt a dokola.

Tu Syner, že chce deset milionů, aby mu neklesly zisky v aréně, tu zapráská bičem Liberecký hejtman a šéf Starostů Martin Půta, že se zase dohodl s nějakým oligarchou na benzínce nebo kde a že má Liberec přidávat na skokanské můstky. Nebo dávat zdarma lukrativní pozemky na stavbu krajské záchranky, aby pan hejtman vypadal dobře v médiích.

To je pořád něco. A kde na to má primátor, potažmo celé vedení města brát? Jenomže  liberečtí radní jsou hlavy otevřené a tak vsadili na starý dobrý recept, který i pan primátor zná ze zlatých a dřevních dob ODS, která v něm byla mistrem, ale zdatně jej využívají i noví Starostové. Tedy: vytáhnout prostředky z lidí.

Vždyť pojďme počítat: Liberec má spoluvlastnický podíl ve družstevních 1151 bytech. Na zastupitelstvu padlo, že by si Starostové a pan primátor uměli představit nějaký ten doplatek ve výši 120 tisíc korun na byt. Na Facebooku je už primátor Zámečník odvážnější a vytahuje příklad Jablonce, kde je hodnota doplatku za byt 300 až 400 tisíc za (ale nové) bytové jednotky na Proseči.

Kalkulačku máme v mobilu každý, takže: pro městskou kasu to znamená nějakých zhruba 140 až 460 milionů příjmů! Velice snadno získaných a velice snadno vymahatelných. Kdo by rád neplatil, když by měl přijít o domov, že? Trošku gangsterské, ale rozhodně efektivní.

No a s takovými penězi může město nakupovat stavět a betonovat, až se Syneru a dalším podobným dělat boule za ušima a pomníků a pomníčků a mediální slávy pro pana hejtmana může být… Až hanba! Takže, mějme trochu uznání a nebuďme sobci.

Subscribe
Upozornit na
44 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou