Demolice v areálu nemocnice neudělala radost památkářům a historikům

Minulý týden se zakously bagry do zbývající historické klasicistní výstavby v areálu Krajské nemocnice Liberec (KNL). De facto se tak realizace urgentního centra medicíny za 2,4 miliardy korun a parkovacího domu, který vznikne právě na místě klasicistní zástavby. Vše se ovšem událo přes odpor památkářů.

Demolice tří památkově chráněných domů započala minulý týden a má skončit v týdnu tomto. Celkově vyjde na tři miliony korun. Na místě klasicistních domů z první půlky 19. století má vzniknout parkovací dům pro krajskou nemocnici.

Podle památkářů je ale demolice této lokality škoda. Od začátku s ní nesouhlasili. „My jsme, jako odborná instituce, vydali nesouhlasné stanovisko, kde jsme dokazovali, proč tyto objekty nebourat,“ uvedl při Náš Liberec ředitel Národního památkového ústavu Miloš Krčmář. „Bohužel výkonný orgán se s ním neztotožnil a tak začala demolice, což podle nás není právě ideální,“ dodal ředitel Krčmář.

Historiky a památkáře demolice mrzí z toho důvodu, že lokalitu považovali za historicky cennou. Podle historičky architektury Aleny Řičánkové se jedná o vůbec nejstarší zástavbu této části města. Z plánů dochovaných v městském stavebním archivu můžeme vyčíst, že stavby vznikaly postupně na přelomu 30. a 40. let 19. století. „Reprezentují tak zcela zásadní doklad urbanistického vývoje této lokality, z níž lze, přes stavební úpravy pozdějších let, dodnes jasně vnímat téměř dvě stě let starý městotvorný koncept.“, uvádí Řičánková  ve svém odborném článku na portále věnující se liberecké architektuře liberec-reichenberg.net

Podle historičky dnes bourané domy fungovaly jako jedno z křídel budoucího uceleného bloku, kterému směrem do centra dominoval tzv. dům klavírů. Tehdy Kristiánova zároveň lemovala hranici městské zástavby, neboť navazující rozšiřování Liberce směrem do svahu Husovy ulice započalo až v druhé polovině 19. století.

Vedle trojice nejstarších domů v ulici spadá do demoličního záměru i stávající autodílna č. 444. Objekt vznikl na počátku 20. století jako skladovací zázemí libereckého obchodníka Appeltta. V patře fungoval sklad zboží a v přízemí ustájení koní, kteří tahali povozy při jeho rozvozu. K zajímavým dokladům příznačných dobových proměn patřilo zřízení podzemní benzínové nádrže s čerpadlem ve 30. letech, kdy koňskou sílu s definitivní platností nahradily automobily, které vlastně úzce souvisí i se současným využitím.

„ Dobrý hospodář o svůj majetek pečuje, v Liberci ho ale plošně likvidujeme, neschopni poučit se z předešlých chyb, které jednou provždy a s drtivou razancí mění naše nejbližší okolí.,“ uzavírá s povzdechem rekapitulaci v těchto dnech mizející historické lokality Alena Řičánková.

Parkovací dům pro 330 míst, který má na pozemcích vzniknout, má sloužit novému urgentnímu centru medicíny, které bude stát 2,42 miliardy korun, z čehož celé 2 miliardy dá Liberecký kraj. Šestipodlažní pavilon by měl mít na délku zhruba 120 metrů, na šířku asi 40 metrů a 27 metrů do výšky. Projekt počítá s většími operačními sály, laboratořemi i lůžkovou částí.

Subscribe
Upozornit na
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,