Kulturu v Liberci podpoří 20 židlí a 4 stolky. Mohou se přenášet

Město Liberec čelí kritice, že se nepříliš věnuje veřejnému prostoru.  Na jeho úpravu a práci se zelení razantně seškrtalo prostředky, stejně jako příslušné fondy, ve městě skončila populární růžová kola. Nyní radnice přichází s projektem, který má veřejný prostor oživit – s Libereckou židlí.

Jak informoval Náš Liberec, současné vedení města ve složení Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS výrazně ponížilo finance, které mají jít na kultivaci zeleně a veřejného prostoru. Letos město dá na zeleň a veřejný prostor nikoliv 15-16 milionů, jako tomu za předchozích vlád Změny pro Liberec a ANO, ale pouhých 2,4 milionu.

Kvůli tomu, že koalice zaplatila náhradu zisků a platů ve výši 10 milionů společnosti Syner Group starající se o zdejší arénu a přilehlá sportoviště, byly rovněž seškrtány i městské fondy, ze kterých se generují peníze pro občany a spolky, které se o veřejný prostor, zeleň a kulturu ve městě starají. Částka by ponížena právě o oněch 10 milionů korun, které požadovala Syner Group.

Za současné koalice skončil také projekt tzv. rekol nebo také růžových kol, které zavedla předchozí městská vláda. Ač si rekola získala srdce a přízeň Liberečanů, nejprve byla omezena v pohybu a letos se s nimi již nepočítalo vůbec.

Minulý týden Náš Liberec informoval o podivném projektu pivního plastového velkostanu, který má být příspěvkem do letního kulturního vyžití před radnicí.

Vedení města ale sází i na jiný projekt, který by mohl dění ve městě oživit. Je jím tzv. Liberecká židle. O co jedná? V Liberci se objeví 20 židlí a 4 stolky, které podle vedení radnice oživí městské centrum. Liberecká židle navazuje na úspěšné projekty v metropolích po celém světě. Naposledy tuto cestu oživení veřejného prostoru zvolila Praha. 

„Stejné židle mohou pořizovat i příspěvkové organizace města, mobiliář pak může být využit na různých prostranstvích a nárazově svezen a využit na akce hromadnějšího typu, jako jsou koncerty či divadelní představení před radnicí,” vysvětlil primátor Liberce Jaroslav Zámečník. 

Podle primátora židle pomáhají testovat vlastnosti a potenciál konkrétních veřejných prostranství. Vedení města upozorňuje, že se židle dají i přenášet.  „Neosvědčí-li se na daném místě, lze je snadno přesunout jinam. ,“ uvádí se v tiskové zprávě města věnované projektu 20 židlí a čtyř stolků.

Lidé na těchto místech mohou odpočívat, svačit, pracovat u stolu, židli lze přesouvat na slunce, do stínu, za lepším výhledem a podobně.  Zda se na nich budou dát provozovat další činnosti není jasné, byť je to pravděpodobné, jsou to přeci jen židle.

Představují zázemí pro různé kulturně společenské akce ve veřejném prostoru a mohou iniciovat i spontánní aktivity. Liberecká židle je také symbolem a spoluutváří image současného města pro všechny.“, uzavřeli radní sto tisícového Liberce.

Subscribe
Upozornit na
17 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,