V krajských kandidátkách je jasno. Nad termínem ale visí otazník

Za týden, tedy 28. června musí politické strany a hnutí předložit své kandidátky do krajských voleb. Ty proběhnou letos, 2. a 3. října, společně s volbami do Senátu. Volby do Senátu by se ale podle ministra vnitra mohly přesunout na jiný termín. Je otázkou, zda se to nemůže týkat i voleb krajských.

V Libereckém kraji je zatím jasno u deseti stran. Již potřetí se stát hejtmanem Libereckého kraje se pokusí ten stávající, Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj. Půta je sice obžalován z přijímání úplatků a zneužívání svěřených pravomocí, ale zároveň kraj pod jeho vedením investuje nestandardně vysoké a bezprecedentně obrovské částky z veřejných prostředků na vlastní propagaci (každý rok si krajský vláda schvaluje cca 15 milionů korun), což u jeho příznivců evidentně zabírá. V případě odsouzení by ale funkci nemohl vykonávat.

Ve „starostenském“ táboře ale došlo letos k rozlučce poté, co Starostové odmítli své tradiční spojence z obecních voleb, tedy KDU-ČSL a TOP 09. Ti jim pomáhali sehnat hlasy liberálních voličů ve městech, ale v krajských volbách jdou již stranám za výsledky peníze od státu (milion korun za mandát), a tak Starostové svým spojencům dali košem. Ti následně utvořili vlastní kandidátku nazvanou Společně pro Liberecký kraj, kterou vede Jiří Klápště.

K rozštěpení došlo ale také u současné krajské opozice ze Změny pro Liberecký kraj a Zelených. Původní Změna kandiduje se svým lídrem Janem Korytářem, kdežto Zelení kandidují s částí nestraníků na kandidátce Pro KRAJinu a jejich lídrem je Josef Šedlbauer.

Zatím v kraji (oproti celostátní politice) nikterak výrazní Piráti posílají do boje svoji kandidátku v čele se Zbyňkem Miklíkem. KSČM staví do čela svého dlouholetého lídra Stanislava Mackovíka a stále slábnoucí ČSSD vsadila na politického poutníka a bývalého krajského náměstka Josefa Jadrného. Okamurovi pravicoví extrémisté z SPD budou vedeni jabloneckým strážníkem Michalem Švarcem.

Vítězem voleb posledních voleb v kraji v roce 2016 se stali Starostové pro Liberecký kraj, získali 32,3 procent hlasů,což znamená 18 zastupitelů. Druhé místo obsadilo hnutí Andreje Babiše ANO, které přesvědčilo 17 % voličů a v novém zastupitelstvu bude mít 9 mandátů. Třetí místo obsadila KSČM se 8,1 procenty a reprezentují ji 4 zastupitelé. Po čtyřech zastupitelích získaly i ČSSD (8 %), ODS (7,9%) a hnutí Změna pro Liberecký kraj (7,1%). Do zastupitelstva se dostala i koalice SPD a SPO, která získala 5,2% voličských hlasů a v krajském zastupitelstvu obsadila 2 mandáty.

Do současné situace ale může zasáhnout deus ex machina v podobě koronavirové epidemie. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nevyloučil, že by se podzimní volby do Senátu mohly kvůli epidemiologické situaci posunout. Zda by to mohlo zasáhnout i volby krajské, není ještě zřejmé. Podle hygieniků se rozšíření nákazy vrací a lidé, kteří mají kvůli epidemii covid-19 nařízenou karanténu, se voleb podle zákona zúčastnit nemohou. Pokud by však jejich počet dosáhl podle Hamáčka řádu tisíců, bylo by podle ministra vnitra na místě zvážit i odložení termínu voleb. Spekuluje se o jejich sloučení s parlamentními, které budou příští rok.

Subscribe
Upozornit na
39 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,