Liberecký kraj spolu s Frank Bold připravil web informující o hrozbě jménem Turów

Jak se žije lidem, rodinám i obcím v českém pohraničí na Hrádecku a Frýdlantsku, které trpí kvůli těžbě hnědého uhlí v polském dole Turów. Na to odpovídá nový web, který spustila organizace Frank Bold spolu s Libereckým krajem.

Není to nějaký akademický, teoretický problém. Voda, respektive její nedostatek, je noční můrou pro stovky a tisíce lidí, kteří žijí v blízkosti polské hranice a kteří doplácí na podnikatelskou dravost a bezohlednost polského koncernu PGE.

Web příznačně nazvaný Voda nebo uhlí (www.vodanebouhli.cz) byl spuštěn před několika dny. Mapuje příběhy konkrétních lidí a rodin, hospodářů i obcí jako je Uhelná nebo Václavice, kterým se kvůli těžbě hnědého uhlí v Turówu nedostává vody. Trpí tím lidé, domácnosti, zvířata i celá krajina. Web ukazuje, jak strašné je žít v 21. století bez vody, na kterou jsme si každý zvykli jako na samozřejmost.

Jenomže například pro rodinu Kronusových, Kopeckých nebo pro farmáře Kirschnera voda žádná samozřejmost není. Jejich smutné a v pravdě děsivé příběhy si dnes může každý přečíst. Ale nejen to. Součástí webu je i výzva ministru životního prostředí Richardu Brabcovi, aby se situací zabýval.

Liberecký kraj i místní občané vyčerpali veškeré právní prostředky, které měli k dispozici, ale rozšíření těžby se zabránit nepodařilo. Polsko ignorovalo povinnosti vyplývající z evropského i polského práva. Proces navíc probíhal za vyloučení veřejnosti i dotčených sousedních států, nikdo se tak nemohl k těžbě vyjádřit a tento web má být jedním z apelů na veřejnost.

„Na stránkách najdete také výzvu pro ministra Richarda Brabce, aby ochránil českou pitnou vodu. Liberecký kraj i místní občané vyčerpali veškeré právní prostředky, které měli k dispozici, ale rozšíření těžby se zabránit nepodařilo.

Poslední šancí je žaloba u Soudního dvora Evropské unie. Kromě Evropské komise ji může prostřednictvím české vlády předložit také Česká republika. Zda proti polské nelegální těžbě zasáhne, ale zatím není vůbec jasné.“, uvedl k situaci hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Hnědouhelný důl s elektrárnou Turów leží na jihozápadě Polska poblíž českých hranic. Za tu dobu výrazně poškodila životní prostředí na českém území. Elektrárna byla uvedena do provozu v roce 1962 a má instalovaný výkon 2106 MW. V současné době je jejím vlastníkem a provozovatelem společnost Elektrownia Turów SA.

Hnědé uhlí k zabezpečení provozu elektrárny pochází z povrchového dolu stejného jména. Povrchový důl má v současné době rozlohu 26 km². Polská energetická společnost PGE usiluje o získání povolení k těžbě do roku 2044, v březnu 2020 však získala pouze prodloužení stávající licence o 6 let. V současnosti má důl hloubku 225 metrů, pokud PGE vytěží kompletní ložisko lignitu, v roce 2044 dosáhne hloubky téměř 300 metrů a bude mít rozlohu 30 km².

Subscribe
Upozornit na
24 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,