Policejní hovory z Lán: manipulace se zakázkou, Mynář, Janoušek a Syner

Spolumajitel známé liberecké společnosti Syner Jiří Urban figuruje v kauze obří korupce kolem prezidentského zámku v Lánech. Liberecký Syner měl konečnému a předem dohodnutému dodavateli pomoci vyšachovat ostatní zájemce o zakázku.

Do kuchyně, jak se v České republice rozdělují státní zakázky tvořené z peněz daňových poplatníků, tentokrát nechali veřejnost nahlédnout reportéři Respektu a Aktuálně.cz. Dostali se ke spisu, ve kterém se popisuje dle policie nezákonná činnost kolem zakázky na opravu svahu u nádrže Klíčava ve středních Čechách. V kauze figuruje svými styky na politiky nechvalně proslulá liberecká společnost Syner.

Před třemi lety v létě policie zatkla tři lidi, mezi nimi i ředitele organizace Lesní správa Lány Miloše Baláka, který má blízko k Vratislavu Mynářovi, kancléři prezidenta Miloše Zemana. Zatčení jsou podezřelí ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, a z dalších trestných činů, které se týkají tendrů organizace.

Tendr, který policisté v Lánech vyšetřovali, by se měl týkat obnovy břehů v okolí Lán a zalesnění svahů. Obě zakázky by státní kasu vyšly zhruba na 270 milionů korun. U první zakázky se díky dodatkům zakázka vyšplhala o třetinu výše, z původních šedesáti na zhruba osmdesát milionů korun.

Přísně utajená policejní akce obnášela i nainstalování „štěnic“ do kanceláře šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka. Prominentního hradního úředníka, kterého do funkce dosadil přímo kancléř prezidenta Vratislav Mynář.

Z toho, že se na manipulaci podílí, detektivové podezřívali i přímo Mynáře. To, že by ve skutečnosti naplánoval celou akci on, se jim však dosud nepodařilo dokázat. Před soudem ovšem za ovlivňování výběrového řízení skončil Balák, vítězná kladenská firma Energie – stavební a báňská a její manažer Libor Tkadlec.

A právě zde na scénu vstupuje i liberecký Syner, respektive jeden z jeho spolumajitelů, Jiří Urban (na fotografii vlevo). Ten se podle respektu a Aktuálně.cz scházel s Mynářovým mužem, Milošem Balákem, konkrétně v mladoboleslavské restauraci La Romantica.

Policisté rozkryli, jak Balák plánoval, že miliony ze zakázky poputují do spřízněných firem. A to navzdory tomu, že původně se scházel s představitelem liberecké stavební firmy Syner. Její akcionář Jiří Urban se s Balákem zná z honů, jejich hostem byl v Lánech opakovaně. 

„Já vážně přemýšlím, že je přesvědčím o té Energii,“ vykládal o Syneru Balák už v říjnu 2015 své pravé ruce Eduardu Gaislerovi. Detektivové to zjistili díky odposlechům, které nainstalovali v lánských kancelářích. Bylo to rok a půl předtím, než jím vypsaný tendr Energie skutečně vyhrála.

„Urban uvedl, že se oni (dle kontextu společnost Syner) potřebují dohodnout s ‚dědkem‘ (jde o Osnera – šéfa správní rady Energie, pozn. red.),“ zaznamenali policisté. Dále dle přepisu Balák s Urbanem probírali, kolik stavba bude stát a že je třeba mít pod kontrolou projektanty, citují spis reportéři Respektu a Aktuálně.cz

Při výslechu sice Urban policistům přiznal, že Baláka zná z honů 15 let, a Zdeňka Osnera dokonce čtvrt století, na schůzku si ale prý nevzpomíná.

Se Synerem založila Energie společné sdružení. Parametry dohody smysl příliš nedávaly. „Celou zakázku měla provádět Energie a Syner neměl dělat nic,“ řekl policistům dnes obžalovaný Tkadlec. Zisk se přitom měl dělit napůl. Proč bylo důležité, aby se Syner na zakázce podílel, není dodnes jasné.

„I když to vyhrajeme, musíme to vyhrát s nima. To je daný z Hradu. Odlákaj ty ostatní nějakým způsobem. To zařizujou oni. My jim tady dáme 20, 30 milionů, ať tady vůbec neotravujou. Protože tam ty peníze na to jsou schovaný,“ vyprávěl Tkadlec do odposlechů ve své lánské stavební buňce, že Syner mu má pomoct vyšachovat ostatní zájemce o zakázku.

Firma Syner nakonec, ale ža po policejním zátahu z „etických důvodů“ z partnerství odstoupila. Právně celý tendr, který dnes míří k soudu,  zaštítila kancelář, která předtím kancléři pomohla s nákupem Mynářovy vily od advokáta lobbisty Romana Janouška.

S proslulým „politickým podnikatelem“ Janouškem zná zase další majitel libereckého Syneru, Petr Syrovátko (na fotografii vpravo). Jak informoval Náš Liberec, Syrovátko i Janoušek se stali akcionáři společnosti, která od státu a za pomoci dalších členů liberecké ODS v té době spojené s Pozemkovým fondem podezřelé restituční nároky po prvorepublikovém statkáři Juliu Bečvářovi.

foto: www.czechtop100.cz

Subscribe
Upozornit na
21 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.