Čistka v krajské společnosti: Silnice LK bude řídit bývalý a kritizovaný šéf TSML

Vedení Libereckého kraje provedlo překvapivou personální změnu v klíčové krajské společnosti Silnice LK. Ze dne na den odvolalo její letitý management, aniž by předtím jeho práci nějak kritizovalo. Na jeho místo byli jemnováni manažeři noví, z nichž jeden je bývalý ředitel Technickýsch služeb města Liberce, jehož působení velice kritizovala nedávná kontrola.

Na úterním jednání Rady Libereckého kraje odvolali její členové plným počtem hlasů z představenstva společnosti Silnice LK a.s. Petra Šéna a Josefa Rechcígla. Důvodem odvolání, jako v jiných případech byla údajná špatná komunikace, zejména směrem k obcím Libereckého kraje. To aale odvolaní manažeři odmítají.

„Důvodem těchto změn je dlouhodobá nespokojenost s komunikací a jednáním společnosti Silnice LK směrem ke komunálním politikům, kteří spravují obce v našem regionu. Stejná situace panovala v případě údržby krajských komunikací,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro dopravu, investice a veřejné zakázky Jan Sviták. „Také chceme hlouběji přezkoumat hospodaření firmy a levněji nakupovat pohonné hmoty i náhradní díly, nejlépe vše ve spolupráci s naším vnitřním dopravcem, což do dnešního dne nebylo kvůli postoji vedení společnosti Silnice LK možné,“ řekl náměstek hejtmana pro resort dopravy Jan Sviták.

„V době ekonomických škrtů už nešlo dál tolerovat naši dlouhodobou nespokojenost s touto krajskou společností. Po nástupu na kraj jsem zaznamenal negativní reakce z vedení většiny obcí Libereckého kraje. Samozřejmě, že jsem si informace při jednáních v území ověřoval. Jednal jsem s panem Šénem o nápravách a potřebných analýzách, avšak bez konkrétních výsledků,“ doplnil Sviták.

Oba odvolaní odmítají, že by pravým důvodem byla špatná komunikace. Liberecký kraj také připravil hloubkový audit, který také bude prověřovat provázání krajských společností zabývajících se nejen správou a plánem rekonstrukcí, ale i údržbou krajských silnic.

Současně v úterý krajští radní představenstvo doplnili novými členy Petrem Šimoníkem a Petrem Správkou, kteří budou ve firmě do konce tohoto roku fungovat jako krizoví manažeři. Petr Šimoník není v Liberci neznámý. Do tohoto roku působil jako ředitel Technických služeb města Liberce (TSML).

Zároveň je v České Lípě zastupitelem za ANO. V České Lípě je starostkou za ANO i hejtmanova náměstkyně, která jej dvou současné funkce v silnicích LK také zvolila,Jitka Volfová

Ale právě za Šimoníkova angažmá vzbudila v TSML rozruch kontrolní zpráva, kterou si objednala dozorčí rada TSML. Náš Liberec o ní informoval jako první. V kontrolní zprávě se uvádí příklady netransparentního vedení firmy, plýtvání a zejména extrémně nevýhodných smluv, které měly být podl této kontrolní zprávy v dobře ředitelování Petra Šimoníka uzavřeny s externími firmami. 

V návaznosti na takto zdrcující kontrolní zprávu dokonce rezignovala podstatná část dozorčí rady TSML. Zbylá část, reprezentovaná zejména zástupci Starostů pro Liberecký kraj a TOP 09 se ale snažila výsledky kontroly zamést pod koberec a bagatelizovat je.

Subscribe
Upozornit na
93 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody