Postřehy ze zastupitelstva: radní Hron a Starostové situaci s byty nezvládli

Kdo čekal, že se k avizovanému sedmému září rozsekne palčivý problém s družstevními byty v Liberci, nedočkal se. Včerejší zastupitelstvo ukázalo jediné: Starostové pro Liberecký kraj a jejich pověřenec (a jediný člen jednočlenné pracovní skupiny k bytům), radní Michal Hron situaci s byty, na které měli více jak dva měsíce, nedokázali vyřešit. Situace se de facto vrací do stavu před prázdninami.

O tom, že bude „jednočlenná pracovní skupina“ v podobě Michala Hrona problém, byli přesvědčeni někteří zástupci družstevníků už v červnu, kdy se na tehdejším zastupitelstvu ustanovila. Nemýlila se. Michal Hron sice přišel s řešením – tedy výší doplatku vyjádřenou 550 Kč za metr a dalším prodloužením doby, po kterou by družstevníci se svými byty nemohli nakládat, ale sklidl absolutní nesouhlas od zástupců i členů družstev. Dohodu tedy s nimi nedokázal najít ani v nejmenším.

Takovou menší „předvolební kudlu do zad“ vrazil radnímu Hronovi již ráno hejtman Martin Půta a s jemu zcela poslušn´ý primátor Jaroslav Zámečník. Před mediální kamery přispěchali s řešením, že prý vše vyřeší legislativní návrh od kraje. Mohl by, ale bude to bůhví kdy a vůbec celá akce působí jako další hejtmanovo PR, které se snaží žehlit nepopulární a neúčinné kroky jeho stranického kolegy Michala Hrona. Svým vlastním návrhem přitom hejtman i primátor vlastně strvrdili, že Michal Hron svou roli nezvládl.

Starostům se prostě plán, jak se dostat k penězům družstevníků, nedaří a výsledkem je větší chaos. Válcuje je nejen opozice a samotní lidé z družstev, kteří je často usvědčují z toho, že neříkají tak úplně pravdu (jako nepříklad hejtman Půta, který tvrdí, že za všechno zase může stát, byť tomu tak evidentně není – na státní straně není nejmenší problém smlouvy dodržet a lidem byty přepsat), ale i vlastní kolaiční partneři.

Hvězdnou hodinu prožívá radní z ODS Petr Židek, který si své kolegy ze Starostů doslova maže na chleba a jeho návrh na řešení sklízí podporu družstevníků a dokonce i opozice, se kterou si jindy ODS nemůže přijít na jméno. Židek bude také šéfem nové pracovní (a skutečné ) skupiny, která snad má najít řešení.

Hodinová a úmorná jednání včerejšího zastupitelstva tak měli jediný výsledek. Konečně byla složena opravdová pracovní skupina. Snad za účasti opozice i samotných družstevníků. Pěkné, ale jak poznamenali samotní zástupci dnes ohrožených vlastníků bytů: proč to nešlo již před prázdninami? 

Subscribe
Upozornit na
66 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou