Hejtman Půta se potají snažil do dozorčí rady instalovat kamaráda. Neprošel o hlas

Podivné praktiky vedení kraje vůči liberecké nemocnici. Hejtman Martin Půta se podivně a potají snažil do představenstva Krajské nemocnice Liberec (KNL) instalovat svého blízkého přítele a spojence Pavla Marka. Proti tomu se ale postavila většina dozorčí rady včetně zástupců nemocnice.

Náš Liberec již včera zveřejnil tiskovou zprávu opozice, která na podivné chování zástupců Starostů pro Liberecký kraj v čele s hejtmanem Půtou a jeho kolegyní, starostkou Semil a předsedkyní dozorčí rady KNL Lenou Mlejnkovou upozornila.

Půta a Mlejnková se snažili do představenstva, narychlo a těsně před volbami prosadit Půtova kamaráda Pavla Marka (na fotografii), v této době generálního ředitele nemocnice v České Lípě. Marek se ale do představenstva KNL nedostal o jediný hlas. Jeho zvolení nepodpořili zástupci nemocnice, ale i ANO nebo Změny pro Liberecký kraj.

Opozici vadil zejména způsob, jakým měl být Pavel Marek do představenstva navolen. Například Zuzana Kocumová (Změna pro Liberecký kraj, letos kandiduje za Pro krajinu) upozornila na to, že takto závažný bod nebyl projednán ani v zastupitelstvu kraje a ani nebyli informováni další akcionáři, například město Liberec (KNL vlastní většinově Liberecký kraj, ale jen z 83%).

Zvolení dokonce nebylo ani na řádném programu. O tom, že se má jednat o novém členu vedení liberecké nemocnice, informovala Lena Mlejnková ostatní členy dozorčí rady stručným emailem z minulého týdne.

Hejtman Půta již jednou, před třemi lety, Pavla Marka do vedení KNL prosadil. Zvedl se proti tomu ale silný odpor,  zástupci vedení nemocnice přímo mluvili o silovém a nehorázném nátlaku hejtmana Půty a na protest proti tomu dokonce odcházeli z funkcí. Docházelo dokonce k manipulacím se zápisy z dozorčí rady, kde se mazala diskuse vyjadřující nesouhlas s instalací Pavla Marka do vedení KNL.

V reakci na to Pavel Marek raději na post ve vedení KNL rezignoval a byl bez výběrového řízení instalován do vedení českolipské nemocnice. Ale aktuální pokus o jeho návrat do vedení KNL tedy nevyšel.

Krajská nemocnice Liberec se připravuje na zásadní stavební zakázku v hodnotě nejméně 1,4 miliardy korun, když má v jejím areálu vzniknout nové centrum urgentní medicíny i s parkovacím domem. To může být pro hejtmana Půtu, kterého jeho styky se stavební lobby přivedly až na lavici obžalovaných v kauze zneužívání dotací na kostel sv. Máří Magdalény v Liberci, také důvodem, proč chce mít ve vedení svého dalšího muže a posílit tak vliv nad touto obří stavební zakázkou.

Subscribe
Upozornit na
62 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,
Petr Židek (vyloučen z ODS) dnes ráno odevzdal rezignaci na svou funkci náměstka primátora pro veřejný majetek a sportovní infrastrukturu. Řadovým zastupitelem ale zůstává