Jan Korytář dodržel slovo. Po volební prohře rezignoval i na zastupitelský mandát

Nepřehlédnutelná postava liberecké politiky z posledních více jak deseti let, bývalý primátor, pak náměstek primátora, zakladatel Změny pro Liberec, která dokázala poprvé porazit po dvě desítky let dominantní ODS končí v politice. Svá slova, že krajské volby bere jako test u voličů myslel vážně. Po porážce Změny rezignuje dokonce i na mandát městského zastupitele.

Jan Korytář oznámil své rozhodnutí dnes v rezignačním dopise, který zaslal primátorovi města i všem dalším zastupitelům. Zároveň se vzdal pozice předsedy i člena finančního výboru, člena redakční rady radničního zpravodaje, člena dozorčí rady TSML a člena dozorčí rady ZOO. Ve svém dopise uvedl, po čtrnácti letech na pozici zastupitele a v návaznosti na výsledky krajských voleb, ve kterých Změna pod jeho vedením drtivě prohrála, již cítí, že by jeho práce  nebyla přínosem pro město ani pro něj.

Korytář tak splnil to, co tvrdil v letošní podzimní kampani do krajských voleb. Tedy, že tyto volby bere jako jakýsi test od voličů, zda si ho v politice přejí nebo ne. Podle svého vyjádření se chce věnovat nadále své profesi ekologa a ochraně přírody a krajiny.

Jan Korytář byl v libereckém zastupitelstvu od roku 2006, tehdy jako člen Strany Zelených. V roce 2009 založil Změnu pro Liberec, která se zapsala jako kritik zdejšího korupčního prostředí a vlivu podnikatelských zákulisních skupin v čele se společností Syner. V roce 2010 se Změnou prorazil do té doby dominantní ODS spojenou právě s touto lobby.

Na svých postojích ale vytrval i po volbách a odmítl podepsat dvě kontroverzní zakázky na rekonstrukci bazénu a lázní, které získala (přímo či formou subdodávky částečně) společnost Syner. Jeho tehdejší partneři – Starostové pro Liberecký kraj a ČSSD se dohodli s opoziční ODS a Změnu poslali do opozice. 

V roce 2012 Změna uspěla i na kraji a udělala koalici se Starosty Martina Půty. Zde ovšem přišel střet s Půtou ve věci zakázek pro BusLine, které tehdy hejtman posazoval. Většina zástupců Změny také odmítla Půtovi „přísahat věrnost“, když byl obviněn z korupce a naopak trvala na tom, že není možné, aby ve vedení byl člověk obviněný a posléze obžalovaný z tak závažných činů.

V roce 2014 Změna s Janem Korytářem opět vyhrála volby v Liberci, ale přenechala místo primátora Tiboru Batthyánymu z ANO (později byl z ANO vyhozen), který se velice rychle přeorientoval na opozici a místní syndikát kolem Syneru a začal válčit s Korytářovou Změnou. Zároveň po celých deset let investovala Syner Group miliony korun do dehonestačních kampaní ve svých médiích namířených zejména proti Změně a osobě Jana Korytáře. Kolikrát odporně osobních, jako vystřižených z dob nejtužší normalizace. Na Korytáře také bylo podáno deset anonymních trestních oznámení, policie ale všechna smetla ze stolu.

Zmíněná propaganda a hádky na radnici u voličů našly negativní odezvu, byť se Změně podařily některé historické úspěchy jako například snížit cenu MHD nebo tepla do libereckých domácností. Změna neuspěla v krajských volbách 2016 a skončila s necelými 14 procenty až třetí za Starosty a ANO v libereckých volbách 2018. U současných krajských voleb propadla úplně.

Subscribe
Upozornit na
79 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody