Město vychází vstříc projektantovi. Na dokumentaci k bazénu má o 60 dní více času

Začátkem letošního roku rozvířil politickou i mediální scénu způsob, kterým se vedení města ze Starostů, ANO a ODS rozhodlo zadat vypracování projektové dokumentace na rekonstrukci městského plaveckého bazénu. Nyní radní dokonce schválili dodatek smlouvy, který projektantům zaručuje více času.

Město o 60 dní prodlužuje termín zhotovení projektové dokumentace na rekonstrukci městského plaveckého bazénu. Dokumentaci zhotovuje společnost ATELIER 11 HRADEC KRÁLOVÉ,  s.r.o., která začátkem roku nabídla překvapivě nízkou cenu.

Důvodem prodlevy je rozhodnutí o zachování či nezachování 25 metrového bazénu v provozu během rekonstrukce a další nové požadavky ze strany zadavatele.

Vinu na průtazích dává vedení Liberce samo sobě. „Než došlo k dohodě o zachování provozu pětadvacítky, vzniklo prodlení 47 dnů, na naší straně,“ popisuje ekonomická náměstek Zbyněk Karban.

V polovině září rozhodla Kancelář architektury města o finální koncepční podobě vzhledu objektu, konkrétně o materiálech a konstrukcích, které budou použity na fasádu. „Tyto nové požadavky je nutné zapracovat do dokumentace pro stavební povolení, konkrétně do stavebních půdorysů, řezů a pohledů. A tím dochází k celkovému prodloužení doby provádění díla  o  60  dní,“ vysvětluje dále Zbyněk Karban. Rada města Liberce dodatek ke smlouvě schválila.

Jak upozornil na začátku tohoto roku Náš Liberec, výběr projektanta na rekonstrukci bazénu silně kritizovala liberecké opozice. Zastupitel Jaromír Baxa z LOL –Liberec otevřený lidem například k tématu napsal: „Rozhodně se nedá říct, že by soutěž byla připravená podle mých představ, ani to, že by dopadla dobře.“ Svou kritiku pak shrnul v samostatném článku – ZDE

Náš Liberec zároveň upozornil na tehdejší zavádějící informace primátora Jaroslava Zámečníka, který uváděl jednotlivé reference firmy Atelier 11. Ta totiž, podle některých, přišla s podezřele nízkou cenou 6,7 milionu, byť se počítalo s tím, že cena za práci projektanta bude i několikanásobně vyšší.

Jenomže primátorova argumentace je poněkud zavádějící.  Ateliér 11 má sice za sebou realizaci krytého městského bazénu v Mladé Boleslavi, ale nelze říci, že by tato byla bez problémů. Zakázku na stavbu bazénu získala liberecká stavební společnost Syner a cena měla být zhruba 248 milionů korun. Cena ale nakonec byla o deset milionů vyšší. Další příklady v podrobném článku z ledna tohoto roku – ZDE

Výběrová komise se sešla šestkrát, jelikož panovaly obavy a pochybnosti o tak nízké ceně. Dokonce byl vypracován odborný posudek, který měl potvrdit, zda je cena nabízená ateliérem reálná. Potvrdil. I tak ale bude zaplacen supervizor, který má na práci ateliéru dohlížet.

Subscribe
Upozornit na
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,