Nová krajská vláda: korupčními skandály zmítaní Starostové, ODS i protikorupční Piráti

Na včerejší svátek republiky připadlo i podepsání koaliční dohody mezi zástupci Starostů pro Liberecký kraj, ODS a Pirátské strany. Liberecký kraj tak bude mít vládu, ve které zasednou lidé spojeni s korupčními aférami ze Starostů i ODS i Piráti, kteří naopak budují image nesmiřitelných popíračů korupce. Akce  proběhla symbolicky v bývalých libereckých lázních, u nichž zakázka na jejich revitalizaci se před lety stala příkladem vlivu zdejších podnikatelských skupin stojících za místní politikou.

Podle smlouvy koalice navrhuje, aby hejtmanem Libereckého kraje byl Martin Půta, který je stále obžalován z korupce a zneužívání pravomocí, když měl dle státního zástupce pomáhat Metrostavu vytáhnout dotace na předražený a zmanipulovaný projekt opravy kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Statutárním náměstkem hejtmana pro resort dopravy by měl být Jan Sviták, který loni ve funkci nahradil někdejší Půtovu pravou ruku Marka Pietera, o kterém dnes hejtman mluví, že byl součástí dopravní mafie, ale že on sám 7 let nic nevěděl.

Dalším náměstkem za SLK, tentokrát pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu by se měla stát Květa Vinklátová. U náměstka hejtmana pro resort sociálních věcí je navrženo jméno stávajícího radního Petra Tulpy. Členem rady kraje pro hospodářský a regionální rozvoj, evropské projekty, územní plánování a rozvoj venkova by měl být Jiří Ulvr.

V radě zasednou i doposud zcela neznámí Piráti. Místo náměstka hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky by měl zastat Zbyněk Miklík. Členem rady kraje pro resort životního prostředí a zemědělství by měl být Václav Židek.

Náměstkem hejtmana pro školství, mládež, tělovýchovu, sport a zaměstnanost za ODS by dle znění koaliční smlouvy měl být Dan Ramzer. Ramzerovo jméno figuruje v policejním obvinění BusLine a ČSAD, kde se podle odposlechů měl stýkat s dalšími členy ODS Libereckého kraje a podnikatelem Jiřím Vařilem. Ramzer ale obviněn nebyl. Dlouholetý starosta Frýdlantu Dan Ramzer také od roku 2004 ve společnosti Frýdlantská vodárenská, kde stavební zakázky, často za kritizovaných podmínek, dostává společnost Syner.

Jilemnický starosta z ODS Vladimír Richter by měl jako člen rady zastat resort zdravotnictví. Richter byl  členem vedení kraje již v letech 2004 až 2008. Tehdy dal kraj  za projektovou dokumentaci na stavbu neodsouhlaseného  Centra vzdělanosti Libereckého kraje, neuvěřitelných 125 milionů korun pro tehdejší dceřinku Syneru Investorsko inženýrskou. Vladimír Richter na sebe upozornil také jako účastník zájezdů dua Pelta-Vařil, se kterými cestoval minimálně na jeden tento klientelistický dýchánek, a to na utkání Peltova FK Jablonec a Ajax Amsterdam. Na tyto zájezdy ovšem v minulosti jezdila značná část bývalých krajských radních pod hejtmanem Půtou. Podle dnešního vyjádření Jiřího Vařila, který tyto zájezdy částečně platil na ně jezdil v minulosti i sám Martin Půta. Ten to ale odmítá a mluví o kampani.

Slavnostní akt podepsání koaliční smlouvy proběhl v Galerie Lázně. Ta se v roce 2011, spolu s libereckým bazénem stala symbolem vlivu společnosti Syner na zdejší politické dění. Zakázky připravené ještě Jiřím Kittnerem a lidmi z okolí Syneru odmítl podepsat tehdy čerstvý primátor Jan Korytář ze změny a stálo ho to primátorské křeslo, když se jeho koaliční partneři z ČSSD a Starostů dohodli s ODS a utvořili opozičně-smluvní koalici bez Změny. Syner rekonstruoval pak za evropské dotace bazén a jak zjistil i Náš Liberec formou subdodávky i lázně. Tehdejší vedení města o tom přitom nemělo ani ponětí, technický dozor zde dělala společnost Investing CZ Josefa Nadrchala, tradiční spojenec Syneru při veřejných zakázkách, která i dnes získává významné procento zakázek i na Libereckém kraji.

Pokud někdo viděl v celém slavnostním aktu frašku, tak byla dokonale zakončena slavnostním položením květin a věnců u busty prvního prezidenta republiky Tomáše Garrigue Masaryka, jehož asi nejznámější výrok je „Nebát se, nelhat a nekrást“. Byť účastníci památečního aktu nedodržovali přikázané rozestupy, měli aspoň roušky. Včetně busty TGM.

Subscribe
Upozornit na
54 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,