Dokonáno jest: Rattajova sjezdovka na Ještědu je skoro vykácená

Nezvykle rychlý přístup úřadů vůči firmě Tatry Mountains Resorts (TMR) slovenského miliardáře Igora Rattaje způsobil, že lesy na Ještědu už musely ustoupit nové sjezdovce, kterou zde slovenský oligarcha zamýšlí vybudovat. Rattaj má vlivné spojence ve vedení města i kraje. Před jeho konáním ale varují liberečtí ekologové, kterým se podařilo dosáhnout slibu, že TMR vysadí za vykácenou sjezdovku lesy jinde.

Společnost TMR má s vedením města pod Starosty, ale i s Libereckým krajem, kde rovněž Starostové pod hejtmanem Martinem Půtou vládnou, zdá se, nadstandardní vztahy. Jak informoval Náš Liberec, v létě získala společnost TMR od Libereckého kraje povolení na rozsáhlé kácení zdejších lesů. Rattajova firma je přitom na Slovensku terčem kritiky za nešetrný přístup k tamní horské přírodě i za to, že z lyžování dělá sport pouze pro bohaté vrstvy společnosti. Nicméně v Liberci na Ještědu již se kácí a je de facto vykáceno. 

Ke kácení se ozvala i liberecký ekologický spolek Čmelák. „Jako Čmelák jsme řekli, že výstavbu sjezdovky zablokujeme, pokud se investor nezaváže financovat potřebná kompenzační opatření, v tomto případě výsadbu nového lesa. A to nikoliv výsadbou sazenic někde po těžbě, ale tam, kde les v tuto chvíli neroste. To se nám také podařilo prosadit, a to ve spolupráci s dalšími dvěma organizacemi – Rodiče pro klima a Jizersko-Ještědský horský spolek. Firma TMR tak vysadí nový les na 10 hektarech pozemků města Liberce. Majitel TMR Igor Rattaj slíbil, že další rozsáhlé kácení pro nové sjezdovky se na Ještědu již realizovat nebude, tento zásah je poslední.“ uvedli zástupci libereckého Čmeláku ve svém prohlášení.

Jeho předseda, Jan Korytář, k tomu dodal: „Byli bychom samozřejmě raději, kdyby les na Ještědu zůstal, výsledek jednání je kompromis, na kterém by ale příroda neměla prodělat. Náhradních 10 hektarů nového lesa je malý příspěvek v boji s globálním oteplováním, neboť jsou to právě lesy, které mohou vázat uhlík a přispívají ke stabilizaci klimatu.” 

TMR v Liberci na úřadě Libereckého kraje vsadila na dobré styky s politiky a vyplatilo se jí to. Zástupci Starostů, ANO a ODS v roce 2017 tvrdili, že TMR nebude chtít po městě ani korunu, což bylo také argumentem, proč jí prosadili nájem Ještědu. „Vlekaři ztrácejí kvůli špatné zimě miliony. Letošní ztráty nedoženou. Prosím, vezměte, krom toho všeho, o čem se tady bavíme, i tu věc, že TMR na sebe bere riziko v případě špatných zim, které z našich zad v tuto chvíli je ochotno sejmout,“ tvrdil současný primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) v listopadu 2017, když na zastupitelstvu hájil to, aby se Ještěd TMR pronajal.

Jenže již na jaře tohoto roku přišla TMR za městem Liberec, aby jí pomohl snížit podnikatelské riziko a odpustil jí část pachtovného, kvůli epidemii koronaviru. A ten samý, dnes již primátor, Jaroslav Zámečník najednou hájil to, že město má TMR od podnikatelského rizika pomoci. Jaroslav Zámečník již na jaře  nastínil, že si situaci s odpuštěním pachtovného umí představit. Lyžařsky nepříznivá zima nemusí být podle Zámečníka rizikem podnikání. „Jak se to vezme. Teď budeme zřejmě v rámci nouzového stavu navrhovat odpuštění nájmů podnikatelům v městských objektech. Také se k nim nechováme tak, že je to jejich riziko podnikání,“ uvedl pro Liberecký deník Jaroslav Zámečník.

A to se také stalo. Firmě slovenského miliardáře zadlužený Liberec odpustí stovky tisíc. Vstřícné vztahy mezi Rattajovým TMR a Půtovými Starosty byli na podzim loňského roku dokonce důvodem krize v radniční koalici. Vedení města v čele s primátorem v říjnu odmítlo požadavek na 7,5 milionu na opravu skokanských můstků, které po něm chtěla TMR. primátor to dokonce razantně odmítal v médiích, podobně proti příspěvku mluvil další radní, Michal Hron ze Starostů.

Jenže po lobbingu zastupitelky ANO a zaměstnankyně Igora Rattaje Renáty Balášové a stranického příkazu od hejtmana Martina Půty museli vládnoucí Starostové během jednoho týdne otočit a peníze poskytnout, ač předtím tvrdili, že je potřebují na chodníky a dětská hřiště. Hejtmanovu diktátu se odmítl podvolit náměstek Jiří Němeček z ANO a na svou funkci rezignoval.

Foto: www.cmelak.cz

Subscribe
Upozornit na
66 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,