Rekordní pokuta pro Liberecký kraj za smlouvu bez soutěže

Problémy Libereckého kraje s vlastní dopravou se hromadí. Po rozsudku Nejvyššího správního soudu, který dal za Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který konstatoval, že kraj nakupoval akcie ČSAD Liberec nezákonně, přichází další rána. ÚOHS potvrdil sedmimilionovou pokutu pro Liberecký kraj za obejití zákona v případě podepsání smlouvy s ČSAD Česká Lípa bez soutěže.

Liberecký kraj uzavřel v polovině prosince minulého roku napřímo smlouvu se společností ČSAD Česká Lípa. Smlouva se týkala dopravní obslužnosti v regionu Českolipska a byla na přechodnou dobu dvou let. Jenomže to za obcházení zákona již na jaře označil ÚOHS a uložil kraji pokutu sedm milionů. Kraj se proti tomu bránil tak, že podal rozklad. Nyní ale úřad pokutu znovu potvrdil a Liberecký kraj musí do dvou měsíců zaplatit. Rozhodnutí je pravomocné.

ÚOHS zdůvodňuje své rozhodnutí tím, že „Liberecký kraj zdůvodňoval přímé zadání odkazem na vznik mimořádné situace spočívající v bezprostřední hrozbě přerušení poskytování veřejných služeb, přestože předchozí smlouva na provozování autobusové dopravy zanikla 14. 12. 2019 uplynutím času. Nelze označovat za mimořádnou takovou situaci, kdy zadavatel ví, kdy skončí smlouva uzavřená se stávajícím dopravcem, avšak nečiní žádné kroky k řádnému výběru nového dodavatele. Vzhledem k závažnosti přestupku, kdy Liberecký kraj zcela vyloučil soutěž o poskytování předmětných služeb, uložil Úřad pokutu ve výši cca 50 % maximální možné sazby.“

Představitelé Libereckého kraje se brání a hejtman znovu hovoří o spiknutí ze strany „dopravní mafie“, jak označuje skupinu kolem BusLine, ke které měl ale on sám, jak dnes tvrdí představitelé této společnosti, ale například i Půtův někdejší náměstek pro dopravu a bývalý předseda Starostů Marek Pieter, ještě nedávno poměrně blízko. 

„Obdržel jsem dnes informaci, že předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, Petr Rafaj, zamítl odvolání, rozklad, Libereckého kraje. Jedná se o stanovisko, se kterým nesouhlasíme. Pokuta je nezvykle vysoká. Obvykle se finanční částka pohybuje v řádech desítek tisíců korun, nikoli milionů, jak je tomu v našem případě. Využijeme všechny dostupné prostředky pro hájení zájmů Libereckého kraje a budeme krajské radě doporučovat dále se bránit prostřednictvím správní žaloby. Budeme také žádat o odklad zaplacení vymezené částky,,“ řekl statutární náměstek pro dopravu Jan Sviták.

„Pan předseda Rafaj ve funkci končí na základě dlouhodobého tlaku neziskových organizací, několika krajů České republiky i žádosti premiéra a vicepremiéra České republiky. I přesto nevyužil možnost a nenechal rozhodnutí na novém předsedovi. Myslíme si, že rozhodnutí je v zájmu jisté dopravní společnosti, se kterou má předseda Petr Rafaj podle veřejně dostupných informací nadstandardní vztahy,“ uvedl hejtman Martin Půta. „Celá věc je součástí snahy o ovládnutí 300 milionů, které Liberecký kraj vydává na autobusovou dopravu.“, dodal hejtman.

Hejtman Půta i náměstek Sviták natočili video, ve kterém ještě přímočařeji mluví o napojení končícího šéfa ÚOHS Petra Rafaje na společnost BusLine. Hejtman evidentně naráží na společné VIP fotbalové zájezdy, které pro politiky i úředníky, včetně Petra Rafaje, organizoval Miroslav Pelta a někdejší manažer BusLine Jiří Vařil. 

Jenomže na tyto zájezdy jezdili i Půtovi náměstci, včetně těch pro dopravu, kteří byli dokonce jeho stranickými podřízenými. Podle jejich dnešních vyjádření o tom hejtman nejenže věděl, ale dokonce měl i úkolovat svého tehdejšího náměstka Marka Pietera, aby právě s Rafajem dohodl podmínky, za kterých nechá ÚOHS Liberecký kraj na pokoji. Podle vyjádření Jiřího Vařila pro Mladou Frontu Dnes, které kvůli zásahu hejtmana mohlo vyjít až po volbách, dokonce na podobné zájezdy jezdil i sám hejtman Půta. Ten to ovšem odmítá.

Subscribe
Upozornit na
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,