Soud zrušil osvobozující rozsudek v kauze hejtmana Půty a Metrostavu

Vrchní soud v Praze zrušil osvobozující rozsudek u 12 obžalovaných a čtyř firem v kauze tunelování evropských dotací při rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény. Obžalovaní znovu stanou před soudem, včetně hejtmana Libereckého kraje Martina Půty, pro kterého chce státní zástupce kvůli korupci a zneužívání pravomocí 5 let za mřížemi a zákaz veřejných funkcí.

Přestože před letošními krajskými a senátními volbami zástupci Starostů pro Liberecký kraj i jejich příznivci vítali prvoinstanční osvobozující rozsudek soudce Petra Neumanna v jedné z největších aktuálních korupčních kauz jako jasnou věc a důkaz o nevině svého hejtmana, všem těm, kteří kauzu sledují pečlivě muselo být jasné, že Vrchní soud opět Neumannův rozsudek shodí ze stolu.

A to se také včera stalo při neveřejném jednání Vrchního soudu v Praze. „Rozhodnutí soudu I. stupně zrušeno a věc vrácena soudu I. stupně k novému projednání,“ píše se ve zkráceném rozhodnutí zveřejněném v justiční databázi. Podle České televize, která zprávu přinesla jako první, bližší informace zatím nechce pražský vrchní soud sdělit, dokud nebude rozhodnutí doručeno všem účastníkům řízení.

Na odůvodnění, proč byl prvoinstanční rozsudek zrušen si všichni musí ještě několik týdnů počkat. „Spis se zatím stále nachází u Vrchního soudu v Praze, takže jeho rozhodnutí nemá naše pobočka k dispozici. Předpokládám, že spis by k našemu soudu mohl být vrácen cca za měsíc, protože vrchní soud musí po přijetí rozhodnutí toto také písemně vyhotovit.,“ sdělila na dotaz redakce Náš Liberec mluvčí libereckého krajského soudu Karolína Francová.

Hejtman mezitím na svém Facebooku vydal prohlášení, kde zopakoval, že se cítí nevinný a odvolává se na rozsudek soudce Petra Neumanna: „Z rozhodnutí radost samozřejmě nemám, ale nic to nemění na skutečnosti, že jsem rozhodování výboru regionální rady ovlivnit nemohl, ani jsem se o to nesnažil, a že mě nikdo neuplácel, jak zaznělo v prvoinstančním rozsudku.“

Půta si před svými fanoušky opět postěžoval i na dobu, po kterou se proces táhne. „Včera uplynulo šest let od mého obvinění, pevně věřím, že se celá kauza nepotáhne dalších šest let. Na to, jak funguje spravedlnost v České republice, ať si názor udělá každý sám“, uvedl hejtman. Zde nicméně hejtman hraje s veřejností nepoctivou hru. Jak několikrát informoval Náš Liberec, za průtahy soudního jednání může především obhajoba, která neustále povolávala nové svědky, znalce a snažila se svědky i znalce obžaloby znevěrohodnit. Samotnému hejtmanovi se v roce 2018 například povedlo zatajením identity přísedící soudkyně (byla jí manželka současného radního Liberce Michala Hrona) odsunout začátek procesu do doby po tehdejších komunálních volbách.

Jak zjistil letos Náš Liberec, používá hejtman Půta na svou obhajobu peníze od státu určené pro jeho politické hnutí za výsledky ve volbách. Půtovi Starostové tak Půtovi půjčili 1,2 milionu korun a platí mu i speciální PR firmu, která se mu stará o image před soudem. Tyto praktiky hejtmana Půty kritizovala i Transparency Intenational.

Původní prvoinstanční osvobozující rozsudek, který hejtmanovi i jeho Starostům pomohl ve volbách, patří mezi nejpodivnější rozsudky v dějinách novodobé české justice vůbec. 

Na poslední chvíli zakázal použít odposlechy, které dokazovaly úplatky mezi jednotlivými aktéry kauzy i to, že vše od začátku ovládal Metrostav. V odposleších padají takové věci, jako že je  „ vyčleněna jednička pro Půtu“ a podobně. Odposlechy také pomohly policii zmapovat tok peněz, který pak odpovídal nahrávkám, a tudíž měla důvodné mínění o tom, že se jedná o úplatky.

Soudce Petr Neumann po celou dobu procesu s odposlechy neměl problém, ale překvapivě je označil za nezákonné v samém závěru soudního líčení, čímž shodil ze stolu podstatný a klíčový důkazní materiál.

K tomu, že vše bylo v režii Metrostavu a že od něj za manipulaci s výběrovým řízením, se přiznal i bývalý jednatel společnosti GEPO Jiří Zeronik, který sehrál klíčovou roli v první fázi případu až do svého odsouzení z korupce, kdy se snažil podplatit poslance Věcí veřejných, aby na kostel získal ještě jinou dotaci.

K tomu, že pro Metrostav vystavoval falešné faktury a navyšoval cenu díla, se zase doznal další obžalovaný, jeden ze subdodavatelů stavby, Libor Turský.

Soudce Neumann přitom oba obžalované osvobodil ze spáchání trestných činů popsaných obžalobou. Kdyby se tak nestalo, spadla by jako domeček z karet i obhajoba podstatné většiny dalších obžalovaných, včetně hejtmana Půty, protože by vše zapadalo to tvrzení státního zástupce, že se jednalo od začátku o projekt zmanipulované a úmyslně předražené zakázky v režii Metrostavu.

Soudce Petru Neumannovi musela být loni odebrána jiná kauza spojená s korupcí politiků, a to případ údajného tunelování městského majetku skrze Sportovní areál Ještěd, a.s., kde jsou žalováni někdejší prominenti liberecké ODS, včetně výše zmíněného Jiřího Zeronika. Podle vrchního soudu Petr Neumann opakovaně nerespektoval důkazy, stranil obžalovaným a neřídil se výroky vyšší instance. Zároveň byl za toto potrestán kárným senátem.

Subscribe
Upozornit na
51 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,