V Jablonci se lidé bouří proti zástavbě parku u kostela

Jablonec nad Nisou se chystá prodat developerovi za velmi výhodných podmínek podstatnou část parku u zdejšího kostela Nejsvětějšího srdce Ježíšova na Horním náměstí, aby zde mohla vyrůst zástavba se 24 byty. Místní lidé se proti tomu organizují.

Zástavba má vzniknout v dolní části parku pod kostelem, podél Saskovy ulici. Pozemky jsou města Jablonce nad  Nisou. To se je ale chystá prodat společnosti Proctus 5, která zde chce realizovat komplex bytových domů se 24 bytovými jednotkami, který by podstatně převyšoval okolní zástavbu (viz obr.).

Město navíc chce developerovi vyjít vstříc, co se úhrady za pozemky o výměře 1350 m2 týče. Ty si má firma nejdříve pronajmout za pouhých 35 Kč na metr a rok a teprve po kolaudaci hotové stavby doplatit dohodnutou cenu 2950 Kč na metr. Z toho se má navíc ještě odečíst uhrazený nájem, který se má developerovi vrátit.

To se ale nelíbí místním obyvatelům. Proti prodeji pozemků developerovi vznikla petice, kterou během pár dní podepsalo na 90 lidí. Dalších téměř 160 lidí podepsalo výzvu jabloneckým zastupitelům, že si přejí změnu územního plánu, která zajistí, aby v místě zůstal park a plochy veřejné zeleně. Kvůli plánované zástavbě vznikl i spolek Jablonecká kosa (od kosení trávy, kterou místní ve zdejším parku provádějí).

„Už územní plán z roku 1998 počítal v této lokalitě s bytovou výstavbou, stejně tak je tato plocha určená k bytové výstavbě zakotvená v platném územní plán z roku 2017. Občané i dotčené orgány v době tvorby územního plánu měli možnost se k němu a k určení ploch vyjadřovat, ale to v případě této lokality nikdo neučinil.,“ odpověděli na dotaz Našeho Liberce z jabloneckého magistrátu.

Na pozemky již proběhlo i výběrové řízení. Nicméně přihlásila se právě společnost Proctus 5, která má o pozemky zájem. Prodej pozemků této společnosti mělo schvalovat již listopadové zastupitelstvo, ale bod byl stažen, právě na základě petice občanů, kterým se nelíbí i způsob, jakým město pozemky do prodeje dává.

„Zástupci radnice se s námi sice před pár dny sešli, ale nelíbí se nám celkově, jak se o pozemcích rozhoduje. Dnes například víme,  že tento projekt a samotná privatizace pozemků jsou už nyní na magistrátu označován jako problematické. Ale všichni od toho dávají ruce pryč.,“ říká pro Náš Liberec Ivo Tomeš ze spolku Jablonecká kosa.

„Pozemky v Saskově ulici byly zveřejněné v souladu se zákonem o obcích na úřední desce s tím, že každý zájemce měl možnost se přihlásit do výběrového řízení na jejich prodej za podmínek daných městem. Proctus 5 o nabízený pozemek projevil zájem a připravil si projekt. Projekt společnosti Proctus 5, jehož autorem je jablonecký architekt Ondřej Novosad z architektonického studia Archidee, se musel přizpůsobit připomínkám městského architekta Davida Pavlišty.“, stojí si na svém zástupci jabloneckého magistrátu.

Lidé se ale rovněž obávají dalších problémů. Jedním z nich je například, že pozemky leží ve značném svahu, jsou zde vodní prameny a podle zástupců spolku není absolutně dořešena ani situace s parkováním a automobily v tak úzké ulici, jakou jablonecká Saskova je. Zástavba se 24 byty přitom zcela jistě tuto lokalitu dopravně zahltí.

„Dopravní situace zde není absolutně řešena, natož, aby někdo počítal s bezpečností pro rezidenty. Rádi bychom také připomněli, že v těsném sousedství se nachází i základní škola. Přijde nám, že toto nikdo nebral v potaz,“ dodává Ivo Tomeš z Jablonecké kosy.

Za zmínku rovněž stojí, že s majitelem firmy ještě nedávno město Jablonec vedlo vleklý a nepříjemný soudní spor kvůli jiné zástavbě v centru města. Dnes se ale radnice tváří, jako by se nic nestalo.

„Firma Proctus 5 v Jablonci postavila polyfunkční dům ve Dvorské ulici, který byl zkolaudovaný, bydlí se v něm a jsou v něm provozovny. V současné době nejsou mezi městem a společností žádné neshody, nesrovnalosti, ani pohledávky, proto není důvod přistupovat ke společnosti jinak, než jako k solidnímu partneru.,“ sdělil jablonecký magistrát naší redakci svůj postoj.

Jenomže ještě v roce 2016 se město s majitelem a jednatelem této firmy soudilo, protože ji žaloval za zmařenou investici, když plánoval výstavbu v dolním jabloneckém centru. Tehdy požadoval po městu Jablonec nad Nisou 5 milionů korun za zmařenou investici. Soud nicméně prohrál.

O celé záležitosti, privatizaci pozemků, občanské petici i vhodnosti developerského projektu mají jablonečtí zastupitelé jednat na zasedání 17. prosince.

Subscribe
Upozornit na
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody