Zvrat ohledně Turówa? EU dala České republice částečně za pravdu

Česká republika může Polsko žalovat u Soudního dvoru Evropské unie. Evropská komise včera částečně uznala argumenty ČR ve sporu s Polskem, které se týkají rozšíření těžby v hnědouhelném dole Turów na hranicích obou států. Podle Evropské komise Polsko nesprávně posuzuje vliv dolu na životní prostředí a nedostatečně informovalo o svých záměrech sousední státy.

Spor ohledně Turówa se pravděpodobně bude řešit v Bruselu. Dvoustranný spor ČR a Polska k řešení nevedl a polská skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam chce těžit do roku 2044. Polské ministerstvo klimatu letos v březnu přes námitky sousedů o šest let prodloužilo společnosti koncesi na těžbu, která by jinak v dubnu skončila. Důl by se měl rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních a Poláci plánují těžit až do hloubky 330 metrů.

Obyvatele příhraničí trápí enormní úbytek vody způsobený těžbou v Turówu, ale například i světelné znečištění, které produkuje firma navázaní na teplo z místní elektrárny, která jej využívá pro skleníkové pěstování zeleniny. 

Liberecký kraj i místní občané vyčerpali veškeré právní prostředky, které měli k dispozici, ale rozšíření těžby se zabránit nepodařilo. Polsko ignorovalo povinnosti vyplývající z evropského i polského práva. Proces navíc probíhal za vyloučení veřejnosti i dotčených sousedních států, nikdo se tak nemohl k těžbě vyjádřit.

Polský přístup se nelíbí jenom obyvatelům z české strany, ale i představitelům Libereckého kraje. Ti, pod vedením hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) zejména v posledních dvou letech iniciovali jednání s Poláky na vládní úrovni. Na pomoc si přizvali například organizace jako Greenpeace nebo Frank Bold, které mu ve sporu pomáhají.

„Poslední šancí je žaloba u Soudního dvora Evropské unie. Kromě Evropské komise ji může prostřednictvím české vlády předložit také Česká republika. Zda proti polské nelegální těžbě zasáhne, ale zatím není vůbec jasné.“, uvedl k situaci již v létě tohoto roku hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Nové stanovisko Evropské komise potěšilo i představitele Greenpeace. „Doufáme, že česká vláda podá žalobu na Polsko co nejdříve, hned na začátku příštího roku, aby soudní dvůr EU mohl rozhodnout co nejrychleji,“ uvedla pro Český rozhlas Nikol Krejčová z české pobočky organizace Greenpeace, která koordinuje kampaň proti polskému dolu.

V nové koaliční vládě Libereckého kraje složené ze Starostů, Pirátů a ODS má na starost problematiku Turówa radní pro životní prostředí Václav Židek z Pirátů. „Těší mě, že nám dala Evropská komise za pravdu. Teď budeme zvažovat další kroky, jak řešit kompenzace dopadů těžby v dole Turów na obyvatele a krajinu našeho regionu,“ popisuje  Václav Židek.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,