Týden pod Ještědem: v novém roce nic nového. Kamarádšofty a samoděržaví…

První letošní týden nepřinesl v našem kraji nějaké nová témata. Kraj platil obří pokutu, za kterou ti, kteří ji způsobili, neponesou odpovědnost a město přihrálo lukrativní zakázku staré známé firmě. Vypadá to, že i rok 2021 se poveze ve starých vyjetých kolejích kamarádíčkování a gosudarských manýrů.

Sedm milionů korun. Tolik Liberecký kraj zaplatil na rekordní a nevídané pokutě od Úřadu od ochrany hospodářské soutěže (ÚOHS) za to, že obešel zákon o veřejných zakázkách, když zadal autobusovou dopravu na příští roky na Českolipsku ČSAD Česká Lípa.

Není třeba pochybovat o tom, že si na tom smlsnul dnes již bývalý šéf ÚOHS Petr Rafaj, který se tak kamarádil s někdejším suverénem krajské dopravy, firmou BusLine. Ovšem kamarádil se s ní stejně jako celé krajské vedení pod hejtmanem Martinem Půtou, který dnes ale do médií pouští, jak o ničem nevěděl a je „překvapený a zklamaný“.

Nehledě na tuto Půtovu pohádku pro děti a slabomyslné, pokuta je zaplacena a boj s někdejšími kamarády s BusLine přišel veřejnou kasu na sedm milionů. Vedení kraje v čele s hejtmanem si evidentně myslí, že peníze, které kraj dostává od státu, jsou jejich a nemusí se dodržovat zákony. Chyba lávky. Pokuta tu je a vypadá to, že soud, na který se kraj obrátil, už ji může leda tak zmírnit.

Tohle krajské samoděržaví zatím tedy přijde na, bratru, nějakých 16 korun od každého obyvatele kraje, od novorozenců po nejstarší důchodce. Ti všichni ji musí zaplatit. Krajské vedení, které tuto pokutu spískalo, je bez odpovědnosti. Krásný transparentní svět na severu české země…

Princip samoděržaví a gosudarstva, který praktikuje kraj, je natolik lákavý, že ho po krajském vzporu již otevřeně praktikují na městě. Jak jinak si vysvětlit milionovou zakázku z ruky, kterou získal pravděpodobně nejznámější technický dozor investora v regionu, Investing CZ Josefa Nadrchala.

Nejznámější nikoliv v dobrém slova smyslu. Připomeňme letitý soudní spor, kde Nadrchalova firma byla žalována, že spolu se Synerem zneužívaly veřejné prostředky během nechvalně známého MS v lyžování 2009, její podivnou roli při rekonstrukci lázní, kdy se tehdejší vedení města až z médií dozvídalo, že tam Syner dělá subdodávku, o více jak 50 milionů předraženém „podnikatelském inkubátoru“ ani nemluvě a své si s Investing CZ aktuálně zakouší i kraj na jablonecké Podhorské ulici, když odborný posudek tvrdí, nakolik může Investing CZ svým dozorem za to, že se budova skoro celá zřítila.

Přes to všechno přese všechno primátor hoši ze Starostů a ODS dohodnou milionovou zakázku pro Investing CZ na stavbě bývalé Oblastní galerie Liberec. Bez výběrového řízení, upečenou někde bokem. Možná nejde ani tak o ten milion, jako na stavu dostat svého prověřeného technického dozoru, který své kvality ukázal již tolikrát v minulosti.

Sice to dohodli chlapci z SLK a ODS, ale poslušně celou věc odprezentovala náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová, která si tak nechá sypat popel na hlavu, podobně jako, když byla na kraji a musela veřejnosti oznamovat nepříjemné zprávy. Třeba že zmíněný podnikatelský inkubátor se prodražil o 50 milionů, kdežto na „pracovní zájezd“ do Izraele za krásami tamních inkubátorů jezdil hejtman Půta. No, někdo černého Petra držet musí a někdo si zase nechce špinit ruce.

Takže co si říct v novém roce? Že zkrátka nic nového pod sluncem…

Subscribe
Upozornit na
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou