Nový honorární konzul v Británii Petr Torák: Do Liberce jezdím aspoň dvakrát ročně

Česká republika bude mít v britském Peterborough nového horonárního konzula. Stane se jím liberecký rodák, první britský policista z řad českých Romů a nositel Řádu britského impéria Petr Torák. O tom, co pro české krajany chce jako nový honorární konzul dělat, proč vlastně odešel z České republiky a jestli ještě jezdí domů, do Liberce, jsme si s Petrem Torákem povídali v rozhovoru pro Náš Liberec.

Ministr zahraničních věcí začátkem roku oznámil, že máte vést honorární konzulát v Peterborough ve Velké Británii. Už je to oficiální?

 Ještě to není úplně oficiální, čeká se na FCO v UK až to schválí oni.

FCO je co prosím? 🙂

Foreign, Commonwealth and Development Office, tedy něco jako naše Ministerstvo zahraničí

 

Děkuji. Ministr Petříček uvedl, že Vás vnímá jako významnou osobu krajanské komunity v UK, česká a liberecká veřejnost Vás zná jako prvního Roma-policistu v UK a prvního nositele Řádu britského impéria. Je ale ještě něco, čím jste ministra přesvědčil?

S panem Ministrem jsem se seznámil při oficiálním otevření Generálního Konzulátu v Manchestru. Myslím, že to je kombinace těch aktivit a povolání, které jste zmínil, plus moje komunitní práce v charitativní organizaci COMPAS, kterou jsem založil a stále vedu od roku 2010. Tato organizace již 10 let podporuje české krajany naše praktiky a výsledky jsou oceňovány po celé Anglii.

Za co jste vlastně Řád britského impéria dostal?

Dostal jsem ho za komunitní práci v Peterborough. Během výkonu policejní práce jsem vedl komunitní spolek a organizoval různé kroužky pro vzdělávání a udržení kulturního povědomí.

 

Pokud se nepletu, policista jste byl 11 let, od té doby se věnujete práci v těchto organizacích, které pomáhají krajanům v Británii. Očekáváte teď velké problémy, co se Brexitu týče?

Brexit přináší a ještě asi nějakou dobu bude přinášet výzvy ve formě nejistot a strachu co se bude s krajany dít. Většina lidí si již požádalo o povolení k pobytu a budou moci zůstat v UK, ale ti kteří to ještě nemají, žijí v té nejistotě a ve strachu.

 

A s čím jim tedy můžete Vy, ve své funkci a Váš úřad pomoci?

Od chvíle kdy bylo rozhodnuto v referendu o odchodu z EU pomáháme krajanům se žádostmi o status a vysvětlujeme co se v každé etapě Brexitu dělo / děje. Jako Honorární Konzul budu pomáhat krajanům ještě více a to hlavně ve vyřizování různých konzulárních záležitostí. Tím pomohu oboum konzulátům (Londým a Manchester) a zároveň krajanům jelikož ušetří čas a peníze spojené s cestou do těchto dvou měst.

 

Proslavil jste se jako první romský policista v UK. Co mladého kluka, kterým jste v době nástupu k policii byl, vede k tomu být policistou v cizí zemi?

Jako malý kluk jsem snil o tom, že se jednou stanu superhrdinou, který rozerve košili a pomáhá lidem. Hned po střední škole (Soukromá právní akademie v Liberci) jsem si s otcem podal žádost ke státní policii v Liberci. Jelikož jsme potom emigrovali, hned při první příležitosti jsem to zkusil v Anglii.

 

Myslíte si, že Vám zkušenosti, které jste získal u britské policie, pomohou při práci na honorárním konzulátu?

Určitě ano. Policejní práce mě naučila mnohem věcem za které jsem velice vděčný. Jmenovitě bych asi zmínil komunikaci, právní povědomí a znalost místního systému a vedoucích úředníků v různých institucích

 

Protože jsme web o Liberci, vraťme se do našeho rodného města. Četl jsem, že Vás a Vaši rodinu přesvědčilo k odchodu z Liberce i z ČR rasové násilí, kterého bylo v 90. letech a na přelomu milénia všude plno a v Liberci zvlášť. Našli jste v Británii lepší domov?

Ano, je to tak. Začátkem roku 1999 byl otec hodně komunitně i politický aktivní a začal sepisovat petici proti stavění zdi v Matiční ulici v Ústí. Těsně po té, co jsem dokončil maturitu, jsem byl napaden skinheady a pár dní po mě byla napadena i matka s bratrem. Otec obdržel několik výhrůžných dopisu,  a proto se rozhodl opustit ČR.

V Anglii jsme našli nový domov. Je těžké definovat, jestli lepší, ale určitě nový a bezpečný domov.

 

V České republice není již tak žhavý problém s neonacisty na ulicích, ale zase nabírají na síle pravicoví a fašizující populisté, kteří loví své ovečky zejména na sociálních sítích. Pozorujete tento vývoj i z Vašeho nového domova v Británii? A existují tam obdobné trendy?

Ano, jsem si vědom, že skinheadi na ulicích již nejsou takovou hrozbou jako před 20ti lety, ale že se ten rasismus stal více latentním, jelikož je skryt ve virtuálním světě, kde spousta lidí získalo sebevědomí často beztrestně urážet jiné. Občas mi přijde, že se rasismus stal jakousi sociální normou, která již není záležitostí pravicově-smýšlejících skinheadů, ale často „normálních“ lidí.

Rasismus existuje úplně všude, tedy i ve Velké Británii. Britové i ostatní lidi žijící v UK mají předsudky tak jako všichni lidé. Ale co tu je jiné je fungující právní systém, který nedovolí žádné projevy

 

Do Liberce ještě někdy jezdíte?

Do Liberce jezdím velice rád a tak často jak to jen jde, většinou aspoň 2x do roka. Mám tam rodinu i kamarády, a moc rád chodím do Babylonu a na Ještěd 🙂

 

Dovolte mi na závěr jednu otázku. Policista Torák z Liberce nejste jen Vy. U městské policie zde slouží i Martin Torák, známý mistr i instruktor bojových umění a sebeobrany. Je to jen shoda jmen?

Není, je to můj bratranec

 

Já jsem si to myslel 🙂 . Pane Toráku, moc Vám děkuji za rozhovor a přeji Vám ve Vaší funkci co nejvíce úspěchů.

Rozhovor vedl Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Projekt Garantovaného bydlení má za sebou první rok fungování, ptáme se proto jeho ředitele Roberta Pradeho na průběh tohoto roku.
Bydlení se dnes, více než po třiceti letech fungování svobodného trhu, stává neustále naléhavějším problémem pro stále větší část společnosti. Do sociální pasti, která
V českém zákonodárství se letos udál jeden významný krok, který by mohl pomoci boji s korupcí, která českou společnost stále svazuje a táhne ke dnu. Na
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody slaví v těchto dnech 30. výročí od svého založení. Od té doby rozdělila na pomoc životnímu prostředí přes 32