Vladislav Husák skončil ve funkci krajského policejního ředitele

Kauza kolem narozeninové oslavy bývalého kontroverzního poslance Petra Bendy v jeho hotelu v Teplicích nabírá rychlý spád. Pro svou účast na ní skončí ředitel krajské policie v Liberci Vladislav Husák. Hejtman Půta jeho jednání odsoudil, ale odmítl se přidat k výzvám k jeho rezignaci.

Zatímco před několika hodinami Vladislav Husák ještě tvrdil, že v Bendově teplickém hotelu byl z jiného důvodu a že zde přespal jen kvůli únavě a špatnému počasí, rozhodlo se mezitím o jeho osudu. Prezident Policie ČR Jan Švejdar svého někdejšího předchůdce Husáka k prvnímu únoru zbavil funkce.

Po dnešním jednání s plk. Husákem jsem rozhodl, že ho k 1. 2. 2021 odvolám z pozice krajského policejního ředitele a do doby ukončení kázeňského řízení ustanovím na řadovou pozici bez příplatku za vedení. Plk. Husák mě požádal o možnost čerpání řádné dovolené,jíž jsem vyhověl.,“ oznámil dnes veřejnosti policejní prezident Švejdar.

Vladislav Husák se stal krajským policejním šéfem v Libereckém kraji v září 2013, přitom pochází ze Středních Čech a v letech 2005 a 2007 byl dokonce policejním prezidentem, později šéfem cizinecké policie a následně i na policejním prezidiu působil jako náměstek, a to od roku 2011.

Známým se například stal pro svoje styky s pražskými kmotry z ODS, Romanem Janouškem a Tomášem Hrdličkou. I po svém příchodu do Liberce nezahálel a začal se stýkat s výkvětem zdejší politické reprezentace, například tehdejší primátorkou Martinou Rosenbergovou nebo hejtmanem Martinem Půtou.

Ten také dnes odmítl připojit se k výzvám k Husákově odstoupení, byť jeho počínání označil za nevhodné. „V době, kdy každý den zdůrazňujeme nutnost dodržování protiepidemických opatření, vyzýváme k tomu veřejnost a žádáme občany, aby omezovali svoje aktivity, je každé podobné selhání, navíc za účasti veřejně činných osob, nevhodné a nepřijatelné.,“ uvedl dnes hejtman Půta.

Nicméně ale dodal: „Pana plukovníka Husáka znám dlouhou dobu. Pokládám ho za policejního ředitele s mimořádnými zkušenostmi a organizačními schopnostmi.
O to víc mě jeho chyba mrzí a očekávám jeho veřejnou omluvu za toto selhání. Nehodlám se ale připojovat k mediálně vděčným výzvám k odstoupení. Důsledky ze svého pochybení může vyvodit pouze pan ředitel nebo policejní prezident jako jeho nadřízený v kázeňském řízení.“

Subscribe
Upozornit na
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se