Půta o víkendu zvažuje nouzový stav, který ve čtvrtek zařízli i jeho Starostové

Drama kolem nouzového stavu pokračuje. Zatímco zástupci Pirátů, ODS, STAN, TOP 09, KDU-ČSL, KSČM a SPD ve čtvrtek ve sněmovně prohlasovali neprodloužení nouzového stavu, hejtmani, často jejich spolustraníci, nyní o nový nouzový stav budou možná žádat premiéra Andreje Babiše. O nouzový stav má požádat i hejtman Libereckého kraje Martin Půta, jehož Starostové se o čtvrteční neprodloužení zasloužili. 

Hejtman Půta mluví o 14 nebo 30 dnech, po které by měl být nový nouzový stav vyhlášen.  „„Jsme připraveni požádat o nový nouzový stav na nějakou omezenou dobu, mluvili jsme o dvou týdnech. A to především proto, aby vláda dokázala ve sněmovně projednat s parlamentními stranami nový pandemický zákon, který by měl tu situaci řešit dlouhodobě,“ řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta České televizi.

Dnes ráno hejtman vydal prohlášení, ve kterém shrnuje víkendové jednání, zároveň je přesvědčen, že si česká společnost pomůže sama a že nákaza bude odeznívat. „Nouzový stav trvá už čtvrtý měsíc a je potřeba už začít víc věřit velké části veřejnosti, která je rozumná a opatření dodržuje. Ta ostatně ani nepotřebuje nic nařizovat. Na druhou stranu si nemůžeme dělat iluze u lidí, která nebudou opatření dodržovat nikdy a kvůli kterým se vlastně neustále zpřísňují. Vyslovená důvěra vůči té převládající části veřejnosti, je ale podle mého názoru něco, co tady chybí.,“ napsal hejtman Půta na svém facebookovém profilu.

Doplnil, že vláda musí přistoupit na podmínky hejtmanů, například na otevření některých obchodů a zrušení zákazu nočního vycházení. Hejtmané o tom, zda premiéra požádají o nouzový stav jednají celý víkend, budou jednat i dnes v neděli.

Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.