Týden pod Ještědem: Covid si vybírá daň nejen za tuto vládu, ale za celých 30 let

Nejlépe popsali současnou pandemickou tragikomedii lékaři, kteří jsou v bitvě s covidem v první linii. Prezident České lékařské komory Milan Kubek to shrnul: neschopná vláda a sobecká opozice. Jenže covid jen ukázal daleko hlubší problémy, ve kterých se tato země topí.

Babiš dostal od opozice za vyučenou, respektive slovy pirátského místopředsedy „lekci“. Opět to nejlépe oglosoval prof. MUDr. Jaroslav Malý: „Dnes jsem četl příspěvek jednoho poslance, myslím, že to byl Michálek. Řekl: vláda potřebovala lekci. Pomyslel jsem si- svatá prostoto! Oni si tam dávají lekce! Mají radost: to jsme jim to natřeli! V návalu testosteronu mávají vítěznou vlajkou na barikádě. Jsou vidět a o to jde. Nedívají se, na čem stojí. Pod nohama mají nemocnice na pokraji kolapsu a vyčerpané zdravotníky. A mnoho lidí čekajících na zdravotnickou pomoc. Ale dnes jsme vyhráli a vláda dostala lekci. Milí poslanci, ne vláda, ale lidi dostali lekci a vaše politické hrátky si odnesou.“

K tomu těžko něco dodávat. Dělat si ze situace, která nyní v České republice je, střelivo do podzimních voleb, je opravdu nezodpovědná ubohost. A vůbec na tom nic nemění to, že vláda je opravdu neschopná a v době pandemie selhává. Ani to, že to pravděpodobně byla od premiéra Babiše past, do které opozice, která si bůhví proč říká demokratická, nakráčela jak ovce na porážku. Pokud to nejsou schopni rozeznat, radši jim do rukou nedávat důležitější věci.

Opozice za pár hodin pochopila, jak přestřelila a hned otočila: za to, jak jsme hlasovali, může Babiš. V tom se v severočeském prostředí opět nejlépe blýskl náš hejtman, který je v tom, že za nic nemůže a že všechno ti druzí, co mu ubližují, mistr. Nicméně to vypadá, že sami hejtmané teď za premiérem budou muset s prosíkem, aby znovu, de facto po pár hodinách, nouzový stav vyhlásil. Tohle už ani není vtipné.

Vláda situaci nezvládá, opozice se chová jak slon v porcelánu. Proč je ale u nás taková situace, to nerad uslyší ani premiér se svými fabrikami, ani jeden z obou pravicových koaličních bloků, které proti němu stojí. Může za to, že Češi nedodržují opatření pandemie šíří, jen chaotičnost vlády a české vyčůránkovství?

Do jisté míry jistě. Nicméně minimálně stejně tak to, že prostě většina lidí nemůže být doma na 60% ze mzdy. Při rekordně nízkých mzdách, které zde jsou a rekordně vysokých cenách za bydlení? Tohle páni poslanci ani hejtmané nevidí.  

Tato země se tak dlouho strašila návratem komunismu, tak dlouho se zde utahovaly opasky a demontoval sociální stát, že jí to pandemie vrací s plnou polní. Neoliberální „rozpočtová odpovědnost“, kterou zde všechny strany bez výjimky (včetně těch „levicových“, při čemž jsou kvůli tomu, kde jsou) tlačily 30 let, si vybírá svou daň.

Oproti tomu tady máme největší odvody dividend ze země, nejbohatší a korporace, kteří ze společnosti nejvíce čerpají, si navykly neplatit daně anebo jen legračně. Jenomže s receptem zavřít fabriky a vyplácet lidi a zavést progresivní zdanění, nepřijde dnes ani vláda ani opozice. Na to mají k sobě moc blízko. Radši se dál pojede dál touto východní cestou započatou v 90. letech.

Stát tak nyní ještě lépe než za normálních časů ukazuje, na čí straně stojí. Na straně těch, pro které je problém vyžít měsíc na nemocenské a na straně zdravotníků, to evidentně není.

 

Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou