Vláda podá žalobu na Polsko kvůli Turówu

Česká vláda podá během několika dní žalobu na Polsko kvůli rozšiřování hnědouhelného dolu Turów. Česká republika chce zastavení těžby v tomto hnědouhelném dole, na kterou tvrdě doplácejí obyvatelé příhraničí, zejméná Frýdlantska a Hrádecka, kde kvůli těžbě mizí spodní voda a těžba má i další negativní důsledky. 

České vládě došla s přístupem polské strany trpělivost. Oznámil to včera ministr zahraničí za ČSSD Tomáš Petříček. „Dlouho jsem se snažil, abychom spor s Polskem o Turów vyřešili bez soudních tahanic. Těžba má negativní vliv na desetitisíce Čechů a soud se může protahovat. Navrhujeme předběžné opatření. Pokud by mu soud vyhověl, těžba v Turówě by se musela do vynesení verdiktu zastavit.,“ uvedl ve svém prohlášení ministr. 

„Žaloba směřuje především na porušení práv českých občanů. Ti se nemohli zúčastnit ani povolovacího řízení rozšiřování dolu, ani soudního přezkumu tohoto rozhodnutí. Polsko české straně také neposkytlo potřebné dokumenty týkajících se těžby a nezohlednilo posouzení vlivů na životní prostředí,“ doplnil k obsahu žaloby náměstek ministra zahraničí Martin Smolek, který je zároveň vládním zmocněncem pro zastupování České republiky před Soudním dvorem EU.

Soudní dvůr se bude nejdříve zabývat návrhem na předběžné opatření, to by mohlo být vydáno v řádu několika týdnů. Spor může až do vynesení rozsudku ukončit dohoda obou stran.

K samotné žalobě dostane Polsko možnost se nejprve písemně vyjádřit, poté začne ústní část procesu. Následovat by mělo stanovisko generálního advokáta. Pokud Soudní dvůr přistoupí na český návrh projednat věc přednostně, rozsudek by mohl vynést zhruba za jeden rok.

„Mrzí mě, že žaloba musí přijít teď, když celá Evropa řeší, jak postupně utlumit těžbu uhlí kvůli změnám klimatu. V Turówě naopak řeší, jak ji rozšířit. Přitom i Polsko chce všechny uhelné doly uzavřít nejpozději v r. 2049. Necelé tři dekády dolování nestojí za to, aby lidé v okolí přišli o vodu a místo k žití. Podle mě bychom měli doly v Česku uzavřít už v roce 2033. Dávno nezajišťují někdejší prosperitu. Stálá práce s rozumným platem je v dotčených regionech možná i bez uhlí,“ dodal šéf české diplomacie.

Postup vlády přivítali i zástupci Libereckého kraje, konkrétně hejtman Martin Půta (SLK), který sám z Hrádku nad Nisou pochází. „Za důležité považuji i v této situaci pokračování dalších jednání s investorem a Polskem o řešení dopadů na život lidí v České republice a to na všech možných úrovních. Žaloba na proces povolování totiž nepostaví ani ochranný val pro Uhelnou ani nezajistí náhradní zdroje vody.,“ uvedl hejtman.

Za správný krok považuje podání i předseda libereckých Zelených a zastupitel za Znměnu pro Liberec Jindřich Felcman, který se problematice Turówu věnuje dlouhodobě a například stál i za mezinárodními protesty proti rozšiřování těžby. Upozorňuje ale, že vyhráno zdaleko není. „Samozřejmě, že je to správný krok, ale trochu se obávám, aby se žaloba netáhla třeba deset let a nic nevyřešila. Zastavení těžby hnědého uhlí, které devastuje krajinu, ovzduší i životy lidí mělo přijít daleko dřív a bohužel v tomto má v celoevropském měřítku máslo na hlavě i Česká republika.“, sdělil Felcman.

Vládní rozhodnutí pozitivně vnímají i ekologické organizace, jako například Greenpeace, které proti těžbě v Turówu bojují dlouhodobě. „Jsme rádi, že vláda dnes schválila podání žaloby na Polsko kvůli dolu Turów. Rozhodla se tak hájit práva českých občanů českého životního prostředí, což považujeme za skvělou zprávu! Budeme nyní bedlivě sledovat, kdy bude žaloba poslána.,“ napsali zástupci Greenpeace ve svém vyjádření. 

Podle ekologů Polsko dlouho ignorovalo námitky české strany. „Těžba na dole Turów probíhá nezákonně, přesto v ní polská strana stále pokračuje a na české námitky nereaguje. Důl se tak stále přibližuje k českým obcím a problémy, které způsobuje, se prohlubují závratným tempem. Důl Turów krade spodní vodu z českého území, znečišťuje ovzduší, způsobuje hluk a spalování uhlí z dolu ve stejnojmenné elektrárně dále zhoršuje klimatickou krizi, ve které se dnes nacházíme.,“ dodávají Greenpeace.

Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody