Covidová epidemie je v kraji na vrcholu

Pandemie koronaviru dosahuje svého maxima. Řekl to na dnešní tiskové konferenci ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta. Očkovat se lidé mohou celkem u 145 praktických lékařů v Libereckém kraji. V páteřních nemocnicích kraje budou pak pomáhat hasiči.

„Požádali jsme o vysláni patnácti členů hasičského záchranného sboru do čtyřech páteřních nemocnic Libereckého kraje. Jsou to ty silné ruce, které budou v nemocnicích pomáhat a já bych chtěl všem členům záchranného hasičského sboru za tuto spolupráci v rámci mimořádného stavu poděkovat,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci hejtman Martin Půta (SLK).

Hejtman uvedl, že minulý týden bylo v kraji naočkováno více jak 9 tisíc osob. Jak ale upozornil, může se stát, že bude chybět přes 5 tisíc dávek pro lidi, kteří mají být očkováni v druhou dávkou. “ Předpokládám, že sliby, které zazněly na Asociaci krajů, budou naplněny a že vakcíny z mimořádné dávky, které jsou dnes v Praze a v Brně , budou poskytovány i do dalších krajů,“ doplnil hejtman Půta.

„V Libereckém kraji bylo k 3.3. vykázáno 31 269 vakcín,“ uvedl náměstek pro zdravotnictví Vladimír Richter za ODS. „Podle údajů centrálního řídícího týmu máme v Libereckém kraji již oočkováno přes 5 tisíc lidí skrze praktické lékaře,“ doplnil Richter.

 Praktičtí lékaři v regionu jsou připraveni pomoci s očkováním ve svých ordinacích. Liberecký kraj jim již poskytuje vakcínu AstraZeneca, kterou budou moci očkovat pouze své kmenové pacienty. Celkem půjde praktikům 1.900 kusů očkovací látky AstraZeneca. Pro očkování u svého praktického lékaře není třeba se registrovat a rezervovat skrze celorepublikový Centrální rezervační systém (CRS). Je ale třeba se s lékařem nejprve na možnosti očkování a na případném termínu očkování domluvit. 

Náměstek Richter také ocenil práci zdejších zdravotníků. „K dnešnímu ránu jsme měli na intenzivních covidových lůžkách 103 osob, někde v nemocnicích je to na hraně personálního vypětí. Nechápu, kde zdravotníci berou sílu určitým způsobem pracovat nad rámec možného nebo pochopitelného,“ popsal situaci v krajských nemocnicích Vladimír Richter.

To, že situace není dobrá, potvrdil i ředitel Krajské hygienické stanice Vladimír Valenta. „Jsme na vrcholu této vlny epidemie. Čísla za Liberecký kraj jsou velmi vysoká. Za posledních 14 týdnů máme 800 případů denně,“ řekl Valenta.

Subscribe
Upozornit na
43 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,
Petr Židek (vyloučen z ODS) dnes ráno odevzdal rezignaci na svou funkci náměstka primátora pro veřejný majetek a sportovní infrastrukturu. Řadovým zastupitelem ale zůstává
Po zveřejnění zjištění z aktuální korupční kauzy, které včera přinesl Náš Liberec, jednala republiková výkonná rada ODS a učinila razantní krok. Náměstek Petr Židek