Zora Machartová z Tulipánu: předsudky vůči duševně nemocným jsou směšné

O libereckém sdružení Tulipán, které pomáhá desítkám lidí se zdravotním a duševním onemocněním uplatnit se na trhu, je stále více slyšet. Dnes zaměstnává již přes 120 lidí, kteří by jinak hledali práci velice těžko. Jak se jim ale žije dnes, v době postižené pandemií koronaviru? Zeptali jsme se Zory Machartové, ředitelky Tulipánu.

 

Zaregistroval jsem váš status na Facebooku kde popisujete nelehkou situaci ve vašem sdružení současné době, kdy vládne pandemie. Můžete to prosím přiblížit?

Naše sdružení se muselo za uplynulý rok vyrovnat celou řadou změn. Zásadní bylo najít nové výrobní možnosti pro naše zaměstnance, kteří pracovali na rukodělných a keramických dílnách. Tím, že nebyly žádné akce, nebyl odbyt ani pro produkty těchto dílen. Byli jsme postaveni před situaci, jestli budeme propouštět. Naštěstí se nám podařilo sehnat jiný typ zakázek a pracovní místa udržet.

Velkou změnou museli projít i naše služby, zejména služby úklidové. Museli jsme přinést nové postupy pro naše zákazníky a rozšířit naše vybavení, abychom byli schopni reagovat na požadavky dezinfekci prostor a podobně

Kolik lidí vlastně Tulipán aktuálně zaměstnává? Ovlivnil covid jejich počet?

Tulipán v současné době zaměstnává víc jak 120 lidí se zdravotním postižením. Jako všichni jsme samozřejmě zaznamenali i výpadky pracovníků, kteří onemocněli. Počet zaměstnanců se u nás ale navýšil. A to zejména z důvodu nových pracovních příležitostí, ale i z důvodu dlouhodobých a častých nemocí našich zaměstnanců. Nemocnost se ale výrazně zvýšila, a to zejména díky psychickému tlaku, který nyní všichni zažíváme

Pomáhá vám v souvislosti s aktuální pandemií nějak stát? Nebo třeba město či kraj?

Stát nám nepomohl vůbec. Kraj pomohl v oblasti sociálních služeb, a zejména v oblasti toho, že nám zadal nějaké zakázky. Zejména v té jarní vlně kdy jsme šili pro kraj roušky.

Město nám například zase vyšlo vstříc a povolilo nám splátkový kalendář na energie,. Obecně nás město poptává k řadě zakázek, ale ne všechny jsme schopni realizovat, protože nám chybí odborné kapacity.

Jistě i na Vás dopadla, jako na zaměstnavatele, proticovidova opatření. Jak to Vaši klienti snáší? Je to porovnatelné například s „běžnými pracovníky“?

Samozřejmě současný stav nikomu psychicky neprospívá. Naši zaměstnanci se s nároky vyrovnávají, a to i díky tomu, že mají podporu celého zdravého týmu. Musím na druhou stranu říct, že daná situace ten tým ještě víc stmelila a prokázala, jak předsudky směrem k duševním onemocněním jsou směšné.

Samozřejmě jsou v našich řadách tací, kteří se s tím vyrovnávají těžko, ale uvědomuji si, že pracovní uplatnění potřebují a snaží se tomu jít maximálně naproti. Vlastně jsem si potvrdila jak skvělý tým lidí má možnost tulipán zaměstnávat.

Jak probíhá například povinné testování?

Povinné testování nám zajišťuje mobilní testovací tým. Na odloučených pracovištích jsou to pak najatí odborní pracovníci. V naší organizaci jsme možnost Dobrovolného testování nabídli zaměstnancům již konci října loňského roku a musím říct, že převážná část lidí testování využila.  Díky tomuto odpovědnému chování našich zaměstnanců, jsme eliminovali pozitivní kolegy, kteří následně virus nešířili dál.

Vrátím se ještě k roli státu a veřejné správy celkově. Děláte záslužnou práci – pomáháte se uplatnit lidem se zdravotním postižením, kteří by jinak na trhu sehnali hůře uplatnění. Kdybyste vy mohla říci, jak by se měl dnes tát chovat k organizacím, jako jste Vy, co by to bylo?

Stát by měl zejména se snažit zadávat zakázky uvnitř státu, a nezadávat je mimo území. Primárně stát a jeho instituce by měli mít nastaveno, kolik procent v požadovaného materiálu služeb a podobně bude odebírat od podobných organizací jako jsme my.

Stát mnohdy nezaměstnává lidi se zdravotním postižením, ale málo podporuje jejich zaměstnanost. Samozřejmě dává finanční podporu na chráněný trh práce, ale nepodporuje v dostatečné míře ekonomickou aktivitu těchto organizací. Měl by podporovat odběr těchto služeb a zároveň posílit možnost investic v těchto organizacích

Na závěr dovolte trochu informací pro ty, kteří Vás třeba neznají. Vím, že Tulipán v posledních letech roste, ale co můžete Liberečanům i přespolním nabídnout?

Tak v současné době můžeme nabídnout nové produkty na našem novém eshopu Tulipánu. Nově nabízíme dezinfekce prostoru včetně fogování. Jarní údržbu zahrad. A nechtěla bych zapomenout na novou šicí dílnu, která má kapacitu šít jak pro firmy, tak občanům například spravit nebo zkrátit kalhoty.

 

Otázky kladl Jaroslav Tauchman

 

Sdružení TULIPAN, z.s.

Sdružení TULIPAN provozuje chráněnou dílnu, kde zaměstnává osoby se zdravotním znevýhodněním. V rámci poradenských služeb pomáhá nejenom osobám se zdravotním znevýhodněním, kteří jsou jeho zaměstnanci, ale zároveň všem, kteří potřebují získat informace k řešení jejich problémů. Realizuje i celou řadu kulturních, volnočasových  a vzdělávacích akcí, jejichž cílem je inkluze mezi zdravou a handicapovanou populací.

 

 

Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Projekt Garantovaného bydlení má za sebou první rok fungování, ptáme se proto jeho ředitele Roberta Pradeho na průběh tohoto roku.
Bydlení se dnes, více než po třiceti letech fungování svobodného trhu, stává neustále naléhavějším problémem pro stále větší část společnosti. Do sociální pasti, která
V českém zákonodárství se letos udál jeden významný krok, který by mohl pomoci boji s korupcí, která českou společnost stále svazuje a táhne ke dnu. Na
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody slaví v těchto dnech 30. výročí od svého založení. Od té doby rozdělila na pomoc životnímu prostředí přes 32