Zemřel nejbohatší Čech Petr Kellner, který začínal v Liberci

Během tzv.heli-skiingu zemřel o víkendu v horách Aljašky nejbohatší Čech Petr Kellner. Ten se narodil v České Lípě, ale jeho mládí a začátky svého podnikání jsou spojeny s Libercem. Za Kellnerem zůstalo impérium v hodnotě zhruba 370 miliard korun, ale také kontroverzní privatizační minulost, vazby na politiky a nedemokratické režimy a obchod s půjčkami pro chudé.

Petr Kellner v sobotu večer zahynul při pádu vrtulníku na Aljašce. Tragická nehoda se stala v sobotu při výpravě na heli-skiing, tedy druh lyžování, kdy se účastníci nechávají vrtulníkem dopravit na vrcholky hor, které poté sjíždějí. Zprávu jako první přinesl americký deník New York Times a informaci o úmrtí Petra Kellnera potvrdila v pondělí i mluvčí skupiny PPF Jitka Tkadlecová.

Při nehodě vrtulníku zahynulo pět lidí, mezi mrtvými je i další Čech, Benjamin Larochaix – trenér freestyle snowboardingu a zakladatel amatérského týmu Team PPF. Při pádu v troskách zemřeli i dva zkušení místní horští průvodci a pilot vrtulníku. Jedna osoba havárii přežila a je ve vážném stavu.

Privatizační začátky v divokých 90. letech

Petr Kellner v roce 1982 vystudoval Střední ekonomickou školu v Liberci a v roce 1986 Vysokou školu ekonomickou v Praze. Po drobných začátcích v podnikání založil roku 1991 Kellner a jeho partneři Milan Maděryč a Milan Vinkler v Teplicích  investiční společnost PPF.

Ta se k majetku dostala podivným způsobem. Provozní kapitál získali z prostředků státního podniku Sklo Union a.s. Teplice, které ovládal někdejší vlivný člen severočeské KSČ a porevoluční kmotr spojený s bývalým starostou Teplic Jaroslavem Kuberou z ODS, Štěpán Popovič. Ten v roce 1990 rozhodl o tom, že státní Sklo Union poskytne tehdy obří čtyřicetimilionovou půjčku investiční společnosti Kellnerově PPF. Za to pak byl sám členem představenstva PPF.

Vstupenkou do první ligy porevolučního českého divokého byznysu byla ale pro Kellnera privatizace České pojišťovny v 90. letech, kde sehrál klíčovou roli tehdejší ministr financí za ODS Ivan Kočárník, který po svém odchodu z vlády – jejímž premiérem byl Václav Klaus – v roce 1997 zasedl rovnou do funkce předsedy představenstva už Kellnerovy pojišťovny.

Drsný byznys s dluhy (nejen) na východě

Kellner pak své podnikatelské úsilí orientoval i na východ. A to na poli půjček menších půjček domácnostem, nikoliv s malým úrokem. Jeho společnost Home credit byla často kritizována, že zvyšuje zadlužení domácností a prohlubuje tak sociální problémy nemalé části obyvatelstva.

Kellnerův Home Credit začal v Rusku mohutně expandovat již od roku 2003. Později se uchytil ale i v Číně, která se stala pro jeho byznys s půjčkami pro chudší vrstvy obyvatel, základnou. V roce 2019 měla Kellnerova Home Credit po celém světě 29 milionů klientů, pak 16 milionů z nich bylo a je právě v Číně. PPF je zároveň jedinou zahraniční firmou, která vlastní v Číně licenci na poskytování spotřebitelských úvěrů.

V posledních letech v českém prostředí na sebe Kellner upozornil nákupem vlivných médií a telefonních operátorů. Kellnerovy firmy vlastní mimo jiné většinový podíl v tuzemském operátorovi O2 a loni dokončila akvizici společnosti Central European Media Enterprises (CME), čímž ovládla mimo jiné televizní skupinu Nova.

Kellner měl vždy blízko i k politikům. Patřil například mezi sponzory bývalého prezidenta Václava Klause a blízko má i k okolí současného prezidenta Miloše Zemana. Oba tito prezidenti přitom vždy důsledně prosazovali orientaci českého byznysu na Rusko nebo právě Čínu.

Kellner a Liberec

V „domovském“ Liberci měl Kellner vždy blízko k místním podnikatelům, kteří měli dlouhé prsty do politiky, jako je například spolumajitel Syneru Petr Syrovátko, kterému patří i hokejový klub Bílí tygři Liberec, který Kellnerova Home credit podporovala. Syner pak naopak stavěl pro Kellnerovy společnosti.

Zcela zásadní byla pro Liberec i privatizace místní spalovny, na které město obrovským způsobem tratilo. Na tu si město vzalo úvěr 1,7 miliardy a hlavním dodavatelem stavby byl místní Syner.

V srpnu 2002, těsně před komunálními volbami, odhlasovali liberečtí zastupitelé prodej spalovny za 700 mil Kellnerově PPF. Údajně byla tehdy prodělečná, což se ukázalo jako zavádějící tvrzení. Skupina PPF spalovnu prodala v roce 2009, po 7 letech, kdy jí slušně vydělávala, za cenu vysoce převyšující původních 715 milionů. Podle odhadů za 1,4 miliardy Kč. Spalovnu koupila společnost Codar Invest BV se sídlem v Nizozemsku a od ní v roce 2013 společnost MVV Energie, která provozuje libereckou teplárnu.

Zisky za prodej spalovny pak byly použity na výstavbu hokejové arény, kterou rovněž stavěl Syner a dnes ji má za kritizovaných podmínek od města pronajatou.

 

Kellner byl  nejbohatší Čech, a to s velikým předstihem před ostatními miliardáři.  Od roku 2006 jej časopis Forbes řadil do celosvětového žebříčku miliardářů. Zatímco před 15 lety byl s majetkem odhadovaným na 75 miliard korun na 224. místě, loni v dubnu už mu americké vydání magazínu přiřklo 14,9 miliardy dolarů (373 miliard korun) a 68. místo.

Subscribe
Upozornit na
40 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody