Město připravuje v centru další parkoviště: na „Papíráku“

Kontroverzní směna pozemků mezi Syner group a Libercem, kdy město získalo 7 tisíc metrů pozemků od stavební firmy výměnou za cca 20 tisíc metrů na Kunratické, je dokončena. Radnice chce nyní začít s rekultivací pozemků kolem tzv. Papírového náměstí, které byly dosud velice zanedbané a pro ostudu celého města. Má zde vzniknout další parkoviště.

Podle primátora Jaroslava Zámečníka se dokončením převodu pozemků městu otevírá příležitost, jak začít plnit slib občanům, že se řadu let zanedbávané území stane opět důstojnou a oblíbenou částí dolního centra Liberce. Do budoucna by zde rádo vystavělo byty, nyní se ovšem počítá s parkováním pro 40 aut. Jde o další stahování automobilové dopravy do centra města, proti kterému ale současná radniční koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS rétoricky oficiálně bojuje.

Primátor Jaroslav Zámečník to ale vidí jako příležitost pro rozvoj zanedbávaného území, o které se společnost Syner group nestarala. Podle Zámečníka mají v lokalitě hlavně vzniknout byty. Prioritou pro nás i nadále zůstává, že se tam postaví zhruba 140 nových bytů. Získání těchto pozemků do vlastnictví města proto považuji za velmi důležitý krok. V první fázi je pracovníci Technických služeb města Liberec nejprve postupně zrekultivují. Místo vyčistí, odstraní nálety, upraví zeleň. Nejpozději do léta tam zároveň vytvoří přibližně 40 nových zpevněných parkovacích míst, říká primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Nová parkovací místa tak mají na „Papíráku“ sloužit pouze do doby, než vznikne jasná koncepce a projekt, jak celá lokalita bude v budoucnu vypadat.

Směna pozemků na „Papíráku“ a Kunratické, kde Syner group plánuje vystavět sídliště se zhruba 700 byty provázely kontroverze. Pozemky se směňovaly na dvakrát. Zastupitel Jindřich Felcman ze Změny loni na jaře přesvědčil zastupitelstvo, že směna je pro město nevýhodná. Felcmanovy argumenty, ale i dalších opozičních zastupitelů ze Změny i LOL, byly tak silné, že i Starostové raději bod stáhli a radnice musela vytvořit pracovní skupinu a udělat nový posudek. Ten skutečně město obejdnalo a výsledkem je ponížení částky, které má Syneru doplácet. Zástupce Změny ale to nepřesvědčilo.

Problém ale  opozice nevidí ani tak v doplatku jako v tom, že město má Syneru dát pozemky za cenu zhruba o tisíc korun na metr levnější, než je nedávno Syner, na té samé louce, kupoval od soukromého majitele. To by, podle zastupitelů Změny i LOL, znamenalo nějakých mínus 20-25 milionů pro městkou kasu.

Na „Papírovém náměstí“ loni Syner Group uvažovala o výstavbě obřích věžáků, kde ale narazila na silný odpor památkářů i samotných zástupců města. Z projektu nakonec sešlo a zástupci města by v místě rádi viděli drobnější zástavbu.

Podle hlavního městského architekta Jiřího Janďourka se na „Papírovém náměstí“ jedná o výjimečné, byť dlouho zanedbávané území. „Rádi bychom na celou lokalitu vypsali architektonickou soutěž, podle které se pak bude řídit výstavba. Naše představa je o drobnější zástavbě, která by reflektovala zdejší genius loci a oživila městské centrum,“ přiblížil plán města Janďourek.

Subscribe
Upozornit na
9 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.