Prokletí MS lyžování 2009: Liberec má platit dalších 17 milionů

Nešťastné Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009 (MS 2009) má další dohru. Liberec znovu musí platit pokutu za akci, na které vydělaly možná tak stavební firmy, ale pro město znamenala obrovskou ostudu a finanční problémy. Nyní je to dalších 17,2 milionu korun za nejrůznější pochybení při přípravě mistrovství, respektive při stavebních zakázkách.

Generální finanční ředitelství  odmítlo žádost o prominutí sankce za nedodržení dotačních podmínek v souvislosti s lyžařským Mistrovstvím světa 2009. Liberec má nyní zaplatit 17,2 milionů korun, za to, že postupoval správně při přípravě MS 2009. Rozhodnutí je konečné a Liberec se proti němu odvolat nemůže, byť zde určitá možnost je. 

Podle náměstkyně libereckého primátora Radky Loučkové Kotasové chce se Liberec pokusit využít ustanovení daňového řádu, jež mu umožňuje podat novou žádost o prominutí. Aktuálně tedy žádá o posečkání s úhradou vyměřených pokut a penále.

Podle ČTK, která informaci přinesla jako první,  sankce vyměřená finančním úřadem a potvrzená Generálním finančním ředitelstvím souvisí s deseti stavebními akcemi převážně na Ještědu, týká se například osvětlení na skokanských můstcích, garáže pro rolby, parkovacího domu či přístupových cest. U některých staveb město nedodrželo technické parametry, například v použitém průměru trubek, rozdílu v délce potrubí či vybudování kratší kanalizační přípojky.

Aktuální sankce není zdaleka jediná. Nepovedené mistrovství světa doprovázené korupčními skandály již Liberec a jeho občany stálo na pokutách kolem 18 milionů korun. Současná vládní garnitura města ze Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS ale odmítá pokuty vymáhat po lidech, kteří je dohledatelně zavinili. Vedení města to ohlásilo již krátce po svém nástupu, v lednu 2019, kdy město muselo zaplatit další pokutu ve výši 3,2 milionu korun. V souvislosti se zastavováním městského majetku kvůli dluhům, které Liberci vznikly za vlád ODS, již město muselo platit částku téměř 4 miliony korun kvůli budově Uranu, kterou v rozporu s podmínkami dal do zástavy bývalý primátor Jiří Kittner (ODS).

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo od 18. února do 1. března 2009. Z veřejných zdrojů šlo na jeho uspořádání přes dvě miliardy korun – ze státního rozpočtu skoro 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal přibližně 165 milionů. Původně ovšem nemělo stát státní kasu nic.  

Náklady na organizaci mistrovství světa činily přes 623 milionů. Organizační tým vedený Kateřinou Neumannovou po sobě zanechal dluhy za bezmála 113 milionů korun bez penále.

Mistrovství mělo i soudní dohry. K soudu se dostali například i zástupci známé liberecké firmy Investing CZ, která často spolupracuje s ještě (díky svému napojení na zdejší politiky) známější firmou Syner a pro veřejný sektor dozoruje zakázky. Ve dvou případech byli lidé z Investing CZ obžalováni, že účelově špatně nakládali s veřejnými prostředky, například, aby tak byl obohacen dodavatel, firma Syner. V jednom případě soud zatím obžalované viny zprostil, ačkoliv uznal, že se na stavbě podvádělo a fakturovaly se fiktivní částky.

Mezi největší propagátory zadluženého mistrovství patřila liberecká ODS, přičemž někteří její politici na něm buď přímo vydělali, jako například bývalý poslanec a náměstek libereckého primátora Tomáš Hasil nebo zakázky získaly firmy, se kterými je tato strana ponejvíce spojována, jako například stavební společnost Syner. Členem liberecké ODS byl v té době i současný primátor za Starosty Jaroslav Zámečník.

foto: Kleszczu

Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,
Petr Židek (vyloučen z ODS) dnes ráno odevzdal rezignaci na svou funkci náměstka primátora pro veřejný majetek a sportovní infrastrukturu. Řadovým zastupitelem ale zůstává