Týden pod Ještědem: „Neřešte pořád minulost!“ Jenže ona řeší nás…

„Pořád jen řešíte minulost!“ „Musíte myslet pozitivně!“ „Dívat se do budoucna!“ Takové a podobné apely je slyšet v Liberci často. Zejména od těch, kteří dnes s přehledem vládnou na kraji a na městě. A často zde vládli i v minulosti. Jen místo starostenského fialového trikotu měli dres modrý. Je to pěkné, nekonfliktní, tváří se to budovatelsky. Jenomže pak ta minulost přijde sama. Aktuálně to například vypadá, že Liberec jeho občané budou (zase) platit za MS v lyžování, které zde proběhlo před 12 lety.

Před těmi dvanácti a více lety se také budovalo, slibovala se prosperita a sláva, lyžařský šampionát měl pomoci městu i jeho podnikatelům. Prostě příležitost, jaká se nevidí každý den. Jak to dopadlo, víme: stavební firmy si zamlaskaly a povolily opasky, spolu s nimi i pár místních hochů a dam z radnice, Liberečákům zbyla ostuda a pachuť v ústech, poctivým podnikatelům nezaplacené faktury a městu dluhy a pokuty.

Poslední pokuta přišla v týdnu. 17 milionů a něco. Kolikátá už v pořadí, radši nepočítat. Co všechno by za 17 milionů mohlo být? Třeba školka. Nebo domov důchodců. Nebo chodníky v Ostašově či kolem Ruprechtické. Peníze na jídlo pro zvířata v ZOO. Na sport. Na kulturu… A bůh ví co ještě. Místo toho je bude muset Liberec zaplatit za to, že se v minulosti dělaly stavební zakázky buď lajdácky nebo -a to spíš – aby vyhovovaly zájmům stavebních firem. Zdejších i přespolních.

Minulost tedy zase jednou dohnala Liberec. A není to poprvé ani to není výjimka. Za všechny průšvihy zmiňme obří dluh, který tu zbyl po neskrývané vládě ODSyner či po pokusech o jeho refinancování. To je asi největší sekera z minulosti, která zůstane zaseknutá v zádech Liberce ještě nejmíň 15 let.

Ale proč řešit minulost? Ne snad z nějakého pocitu zadostiučinění a ani ne jen kvůli spravedlnosti (byť kvůli té samozřejmě ano). Ale pokud se žádná minulost nebude řešit, znamená to jediné: že si všichni zvyknou, že podobné nakládání s veřejnými prostředky je vlastně normální a nikdo se z (často vlastních) chyb nepoučí. A že za dveřmi čekají vlci, kteří se třesou na veřejnoprávního beránka, to čekají. Byli tam vždy a budou.

Současné vedení města ze Starostů, ANO a ODS na začátku své vlády deklarovalo, že se minulostí (z dob ODS, a tedy i mistrovstvím) zabývat nebude. Nebudou se prý hledat ani viníci. Je to prý jen patlání se v historii a nic to nepřinese. Není to pravda. Pokud by se viníci pojmenovali, mohlo by město po nich chtít peníze, které nyní musí platit, zpět. Takhle to zaplatíme všichni. Takže proto je důležité řešit minulost. Když už je spravedlnost málo.

Subscribe
Upozornit na
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou