Liberec se vzdává ZOO a botanické zahrady. Přebírá je kraj

Kontroverzní směna organizací mezi městem Liberec a Libereckým krajem je opět blíže realizaci. Liberci po více jak sto letech přestane patřit jeho slavná zoologická zahrada i sousední zahrada botanická. Do své správy ji převzal kraj. Liberec se naopak musí postarat o dva domovy seniorů, které obdržel od kraje. Vedení města obešlo opozici, které v zastupitelstvu slíbilo více problém analyzovat a zvážit různé varianty.

Od roku 2022 kraj od města přebere botanickou a zoologickou zahradu, zatímco dvě organizace působící v sociálních službách získá od kraje do své péče město. Memorandem a smlouvou o majetkovém převodu potvrzují obě strany nadregionální význam liberecké botanické a zoologické zahrady a místní příslušnost domovů pro seniory ve Vratislavicích nad Nisou a Liberci. Dokumenty podepíšou hejtman Libereckého kraje Martin Půta a primátor statutárního města Liberec Jaroslav Zámečník poté, co je odsouhlasí krajské i městské zastupitelstvo na svém dubnovém jednání. Prozatím schválily návrh materiálů obě rady, a to na dnešní schůzi.

„Převod organizací navazuje na již fungující spolupráci se statutárním městem Liberec v minulosti. Kraj i město se dle dohody zavazují podílet se na investičních i neinvestičních nákladech vybraných příspěvkových organizací. Chceme v případě zoologické a botanické zahrady podpořit organizace nadregionálního významu. Starat se o seniory je zase na druhou stranu úlohou zejména městských samospráv. Jsem rád, že se společně s městem můžeme spojit a význam těchto institucí posunout zase o výrazný krok kupředu,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Liberecký kraj i statutární město Liberec, respektive jejich politické vedení, se shodují, že botanická a zoologická zahrada v Liberci mají nadregionální charakter s přesahem do zahraničí a Domovy seniorů Františkov a Vratislavice nad Nisou zase místní charakter a jsou v převážné většině využívány obyvateli Liberce.

„Pro mě a předpokládám i pro Liberečany je důležité, že zoologická a botanická zahrada zůstanou na svém místě, se svými původními názvy, s kompletním rozsahem současných služeb i s velkorysými rozvojovými plány. Kdo bude jejich zřizovatelem, není pro veřejnost podstatné. Město se nadále bude k oběma velmi silně hlásit tím, že po dobu 10 let zajistí částečný příspěvek na jejich rozvoj a spolurozhodovat, na jaké konkrétní investice tyto městské peníze půjdou. To bude náš příspěvek na jejich městskou funkci, na služby zajišťované pro Liberečany. A pokud by někdy v budoucnu kraj změnil své rozhodnutí obě zahrady provozovat, přejdou bezúplatně zpět na město. Totéž se týká domovů pro seniory, které by připadly opět kraji,“ sdělil primátor statutárního města Liberec Jaroslav Zámečník.

Na směnu se ale nedívají s nadšením všichni. Opozice upozorňuje, že ji vedení města, nikoliv poprvé, obešlo. Na na zastupitelstvu, kde se předání ZOO a Botanické zahrady živě diskutovalo, padl slib od primátora Zámečníka, že bude vytvořena pracovní skupina, která zváží varianty budoucnosti ZOO. „Jsem tímto postupem města nemile překvapen,“ říká opoziční zastupitel za Změnu pro Liberec/Zelené Jindřich Felcman. „Měl jsem za to, že se jsme se dohodli na širší diskusi o budoucnosti takto významných a strategických organizací, jako ZOO a Botanická jistě jsou,“ komentuje kroky vedení města Felcman.

Opoziční politik také připomíná nejen procesní, ale i věcnou stránku předání ZOO a Botanické kraji. „Na zastupitelstvu jsme se bavili o tom, že bychom měli vypracovat analýzu několika variant, například té, že by ZOO a Botanická zahrada zůstaly městu, ale s krajem by se dohodnul pravidelný příspěvek právě pro jejich nadregionální význam.“, vysvětluje Felcman. „Stále si totiž myslím, že tak klíčové organizace, které jsou doslova turistickým magnetem i součástí identity našeho města, by mělo mít město ve vlastnictví a mělo by tak mít přímý vliv na jeho rozvoj. Takhle se toho vzdáváme.“, vysvětluje postoje opozice Jindřich Felcman.

Za zmínku stojí, že deklarovaná spolupráce mezi městem a krajem je někdy i Liberci na škodu. Příkladem může být osud autobusového nádraží. Bývalé vedení Liberce , zastoupené tehdejším náměstkem Janem Korytářem (Změna pro Liberec), sehnalo dotaci na nové autobusové nádraží ve výši 150 milionů korun, vykoupilo pro to potřebné pozemky, vypracovalo projekt a vysoutěžilo jeho podobu, se kterým uspěl známý liberecký architekt Petr Stolín. Součástí měl být i park a parkovací dům pro 400 aut, který měl ulevit dopravě v centru. 

Nicméně před více jak dvěma lety primátor Zámečník podepsal se svým stranickým šéfem, hejtmanem Půtou, také „memorandum o spolupráci“ a předal Liberce hotový hejtmanu Martinu Půtovi (SLK), ten ale situaci nezvládl. Dotace propadla, stejně jako miliony vyložené do té doby na projekt.

Subscribe
Upozornit na
9 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody