Bývalý předseda Pirátů odstoupil z kandidátky. Vadí mu krajský náměstek za Starosty

Jeden z nejznámějších Pirátů v Libereckém kraji a jejich dlouholetý předseda Ondřej Kolek odstoupil ze čtvrtého místa společné volební kandidátky Starostů a Pirátů do letošních parlamentních voleb. Důvodem je jméno krajského náměstka za Starosty Petra Tulpy, který je na ní také i celkový přístup Starostů v Libereckém kraji při sestavování kandidátky i nedostatečná podpora republikového vedení Pirátů.

Ondřej Kolek měl, vzhledem k současným volebním preferencím koalice Pirátů a STAN (v Libereckém kraji zastoupenými Starosty pro Liberecký kraj hejtmana Martina Půty), velikou šanci, že se na podzim v parlamentních volbách stane poslancem. Nicméně se rozhodl rezignovat.

„Vím, že jsem si asi zavřel dveře své politické kariéry, ale prostě musel jsem se rozhodnout a vyšlo mi, že se nemůžu takhle vnitřně sžírat a nebýt k sobě i k okolí upřímný,“ vysvětluje pro Náš Liberec důvody svého rozhodnutí Ondřej Kolek, který je u Pirátů deset let a mezi lety 2014 až 2020 byl dokonce krajským předsedou, který byl 3x po sobě zvolen.

Pirátům na Tulpovi vadí jeho jablonecké i krajské působení

Kolkovi se nelíbí, že by byl na stejné kandidátce s Petrem Tulpou, současným náměstkem hejtmana pro sociální záležitosti, který byl na kandidátce hned za ním, na pátém místě. „Pro mě a pro jablonecké Piráty je osobnost pana Tulpy a jeho stopa v politice toxická,“ říká pro Náš Liberec Ondřej Kolek. Tulpovi vyčítá řadu věcí.

„Pan Tulpa je spoluzodpovědný za změnu územního plánu na obrovské zastavitelné plochy na Proseči v místech, která jsou k zástavbě naprosto nevhodná,“ připomíná jablonecký Pirát kauzu, ve které známý místní politický podnikatel Miroslav Pelta přišel k velkému majetku právě skrze kontroverzní změnu územního plánu.

Jabloneckým Pirátům také vadí, jakým způsobem se Půtovi Starostové zachovali v Jablonci nad Nisou po komunálních volbách 2018, kde byla sestavena koalice ANO, Pirátů a Společně pro Jablonec.  Starostové se tehdy za jejich zády dohodli s ANO a ODS na další koalici a Piráty a Společně pro Jablonec poslali do opozice.

Ondřej Kolek také vzpomíná na Tulpovu roli při schvalování hazardu ve městě, kdy se spolu s dalšími zastupiteli zasadil o to, že Jablonec nad Nisou byl doslova zaplaven hernami. „Na základě těžko vysvětlitelného názorového veletoče některých zastupitelů včetně Petra Tulpy, došlo k tomu, že od roku 2016 bylo jablonecké centrum obleženo kasiny a v nich bylo povoleno více automatů (přes 350),“, uvádí Kolek.

Vyjmenovává i další kauzy, jako vybudování kritizovaného obchodního centra Crystal v Jablonci nad Nisou, ale vadí mu i jeho krajské působení, kdy v minulém volebním období působil jako radní pro školství. „Jeho nestandardní postupy ve výběrových řízeních na ředitele středních škol byly devastující pro fungování a klima škol samotných, postava pana Tulpy se pak stala nepřijatelná v některých obcích, kde se tyto školy nacházejí,“ říká Kolek, který má u libereckých Pirátů na starosti rovněž resort školství.

Tulpa výtky a kritiku odmítá

Náš Liberec se obrátil i na kritizovaného náměstka Petra Tulpu, aby postoje Ondřeje Kolka a některých Pirátů okomentoval. „Pana Ondřeje Kolka osobně neznám, setkal jsem se s ním snad jednou nebo dvakrát. Úplně na rovinu vlastně ani nevím, co mi vyčítá. Moje politické postoje jsou často kompromisní, protože pokud se budeme všichni obecně navzájem odmítat, k ničemu to nepovede. Dokonce si myslím, že člověk, který neumí dělat politické kompromisy, by v politice neměl působit. Pokud se někomu zdá, že některá moje rozhodnutí byla anebo jsou chybná, stát se to mohlo, protože ten dotyčný neví, proč k takovému rozhodnutí vlastně došlo.,“ podotýká k celé situaci Petr Tulpa.

Podle něj je normální, když spolu lidé v politice nesouhlasí, ale měli by se ctít vzájemné dohody. „Moje místo na kandidátce může někomu vadit, stejně jako mně může vadit kandidatura někoho jiného, ale vzhledem k tomu, že dohoda byla a je jasná, kandidátku druhých bych v žádném případě nerozporoval. Byl jsem zvolen tajnou a přímou volbou našich členů a já si tohoto výsledku hodně vážím. Možná bych je případným odstoupením z kandidátky i urazil. Mně kandidatura pana Ondřeje Kolka nevadila. Neznám jeho pracovní ani morální profil, a pokud bych ho měl hodnotit jako člověka, počkal bych až poté, co udělá pro lidi ve veřejném prostoru. Zatím jsou to z jeho strany jen slova a slova,“ uvedl Petr Tulpa pro naši redakci.

Další důvody: přístup Starostů i nepodpora celorepublikového vedení

Osoba Petr Tulpy ale není jediná věc, která se Kolkovi a některým dalším Pirátům nezamlouvá. Rozčarováni jsou i s přístupem koaličního partnera, tedy Starostů, při sestavování kandidátky i tím, jak celorepubliková centrála Pirátů vyhovuje spíše Starostům než místní členské základně.

 „Dále mě k rozhodnutí vedl fakt, že ze strany Starostů pro Liberecký kraj nebyla patrná sebemenší sebereflexe a osoba pana Tulpy byla obhajována velmi sveřepě, a to i ze strany jejich prvních dvou kandidátů, s tím, že jsme byli de facto označeni za kádrováky. Přitom jsme k jednání přistupovali velmi umírněně a slušně,“ říká dnes již bývalý kandidát.

„V Libereckém kraji jsme dostali 2. a 4. místo, přestože jsme našemu vedení jasně řekli, že pokud nebudeme mít lídra, chceme 2. a 3. místo. A přitom alespoň v době mého zapojení nesli Piráti většinu nákladů na kampaň,“ popisuje své rozpaky nad sestavováním kandidátky Ondřej Kolek.

Dlouholetý předseda Pirátů rekapituluje, jak moc pro něj je sestavování kandidátky v Libereckém kraji, samotná spolupráce se Starosty i přístup celorepublikového vedení Pirátů zklamáním. „Celé to tedy pro Piráty v Libereckém kraji působilo značně nevyváženě (platili jsme většinu, zůstala tam předem deklarovaná persona non grata, a ještě jsme dostali horší místa), což mě přivedlo k rozhodnutí, že odstoupím. Hlavní důvod je však přítomnost osobnosti, která je prototypem politika, kvůli kterému jsem, mimo jiné důvody, v r. 2011 vstoupil do Pirátské strany.,“ uzavírá Ondřej Kolek.

 

 

Subscribe
Upozornit na
38 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,
Petr Židek (vyloučen z ODS) dnes ráno odevzdal rezignaci na svou funkci náměstka primátora pro veřejný majetek a sportovní infrastrukturu. Řadovým zastupitelem ale zůstává
Po zveřejnění zjištění z aktuální korupční kauzy, které včera přinesl Náš Liberec, jednala republiková výkonná rada ODS a učinila razantní krok. Náměstek Petr Židek