nášLiberec

Search

Hejtman i primátor se postavili za Izrael

Liberecký hejtman Martin Půta i primátor Liberce Jaroslav Zámečník se postavili za Izrael a vyjádřili mu podporu v současném konfliktu s Palestinci. Na úřadu Libereckého kraje i na liberecké radnici byla vyvěšena izraelská vlajka. Od počátku konfliktu zahynulo deset Izraelců, stovky Palestinců včetně desítek palestinských dětí.

Konflikt začal na počátku května, kdy Palestinci demonstrovali proti vysidlování dalších desítek rodin z Východního Jeruzaléma. Násilí eskalovalo po tvrdém zásahu izraelské policie podpořené izraelskými pravicovými nacionalisty. Dnes již dochází z bombardování palestinských sídel na jedné straně a k raketovým útokům Hamásu na straně druhé.

K dnešnímu dni se již mrtví počítají na stovky. V drtivé většině mezi Palestinci. Podle dnešních zprávy agentury AFP hlásí palestinské úřady od 10. května 212 mrtvých, mezi nimi 61 dětí, a přes 1400 raněných. 40.000 Palestinců je na útěku před izraelskými útoky, 2 500 palestinských domů bylo zničeno při náletech a akcích armády.

Izrael má deset mrtvých a 294 raněných. Izraelská armáda uvedla, že Hamás na Izrael odpálil od začátku konfliktu 3350 raket, jen za pondělí jich bylo 200. Do Izraele jich však dopadne jen minimum, většinu jich ještě ve vzduchu zničí obranný systém Iron Dome.

Hejtman Půta k situaci vydal prohlášení. Podle něj není vyvěšení izraelské vlajky jen prázdné gesto.

„Stojím za izraelským lidem a jeho právem hájit svoji nezávislost a svobodu. Byl bych mnohem raději, kdyby se na Blízkém východě nikdy nebojovalo a nebyli jsme každý den konfrontováni s počty civilních obětí, které současný konflikt přináší bez ohledu na národnost a jejich náboženské vyznání. Zůstaňme však v realitě. Pokud se takové věci dějí, neměli bychom před nimi zavírat oči, a naopak dát najevo náš občanský postoj. Chtěl bych zdůraznit, že vyvěšení vlajky Izraele není jen prázdné gesto. 

Dle mého názoru by řešením izraelsko-palestinského konfliktu měl být otevřený dialog obou stran, který by současné boje dokázal včas zastavit a zabránit tomu, aby neeskalovaly do mnohem ostřejšího válečného střetnutí, jehož smutným výsledkem by byla zejména zbytečná smrt civilního obyvatelstva. Je nutno připomenout, že stát Izrael je jedinou demokratickou zemí na Blízkém východě a dlouhodobě ho ohrožují teroristé. Mrzí mě, že podobné spory, jako je tento, znehodnocují odkaz izraelského předáka Jicchaka Rabina a jeho úsilí o mírový proces.   

Pevně věřím, že jednou na Blízkém východě zvítězí rozum nad unáhlenými činy a zbraně umlknou nadobro. Kde je vůle, je i cesta,“ uvedl hejtman Půta.

Spolu s hejtmanem a primátorem podpořili Izrael i radní za Starosty pro Liberecký kraj Jan Sviták, Jiří Ulvr a Květa Vinklátová. Za Piráty potom náměstek Zbyněk Miklík.

Izrael v současném konfliktu jednoznačně podpořili například i prezident Miloš Zeman nebo premiér Andrej Babiš.

Subscribe
Upozornit na
52 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém