Proměna nevzhledného místa na 5. květnu v atraktivní část ulice

Dokonce i v Liberci se dá najít dobrý příklad práce s veřejným prostorem. Jedním takovým je úprava velkého květníku na ulici 5. května, hned v sousedství zdejší základní školy. O tom, že dlouho zanedbávaný kout městské zeleně má projít proměnou navíc rozhodli sami občané v hlasování v participativním rozpočtu.

Květník v blízkosti základní školy na 5. květnu, který organicky vyrůstá z ulice, respektive z její dlažby, byl instalován na začátku 90. let. Nicméně poslední dvě dekády se o něj město nestaralo, místo zeleně v něm bylo neupravené křoví, často plné odpadků i pouličních hlodavců i jiných zviřátek.

Úprava tohoto objektu byla zařazena na seznam participativního rozpočtu a loni sami občané vybrali úpravu tohoto květníku jako aktivitu, kterou má město financovat.  Lidé vybírali na webu https://www.participativni-rozpocet.cz/liberec/ po dobu dvou měsíců z 29 návrhů, které na podzim loňského roku sami vymysleli a podali. Projekty byly rozděleny do dvou kategorií: 13 menších projektů v hodnotě do 150 tisíc Kč a 16 velkých projektů v hodnotě od 150 tisíc Kč do 1 milionu Kč. Celková hodnota předložených návrhů byla přibližně 13 milionů korun. Každý hlasující mohl dát tři kladné hlasy a jeden záporný. Realizace se podle výsledků hlasování dočká 12 projektů v celkové přibližné hodnotě 4,8 milionu korun.

Úpravy zeleně na 5. květnu se ujala kancelář architektury města, konkrétně architektka Marie Vondráková. Plocha byla koncipována nejen jako prostor pro novou veřejnou zeleň, ale přibylo i dřevěné bednění, které již slouží jako lavičky. Celá úprava ještě není hotová, přibyde ještě osázení okrasnou zelení.

Ulice 5. května a naše Maruška Vondráková připravila v rámci participativního rozpočtu úpravu stávajícího květníku. Už se těšíme, až se vše vyloupne do krásy a zase kousek Liberce bude krásnější. Program participativního rozpočtu je funkční nástroj, jak zatáhnout obyvatele a místní komunity přímo do přetváření a zlepšování veřejného prostoru. Přibydou pobytové terasy a nové dosadby, včetně bylinek,“ řekl k celé realizaci Jiří Janďourek, hlavní městský architekt.

Květník na 5.května před úpravou:

A po, respektive během úpravy:

Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se