nášLiberec

Search

Týden pod Ještědem: žádný strom neroste do nebe. Ani ten mediálně sebeúspěšnější…

„Boží mlýny melou pomalu, ale jistě,“ říkali dávno Čechové a něco na tom bude. Ukazují to i události tohoto týdne, kdy s arogantním přístupem polské strany ve věci Turówa dochází trpělivost i evropské unii nebo způsob, jak rychle spadla hvězda exotického poslance TOP 09 Dominika Feriho. Pořád je ale víc politiků, kteří na své zúčtování stále čekají.

Kdo byl někdy v Uhelné a na dalších místech, kde se hnědouhelný důl Turów dotýká zemských hranic, musel být zděšen. Jako obrovská obluda ukrajuje důl další a další kusy země, přírody a lidských životů. Rozhodnutí evropského soudu, které Poláci demonstrativně odmítají, prostě muselo přijít.

Je pochopitelné, že polští horníci mají strach o práci, ale jestli si mají na někoho stěžovat, tak je to lidé zvedení jejich státu i koncernu PGE, který důl provozuje. Ti je udržovali v mylném zdání, že to, jak se koncern chová, je v pořádku a nic se nestane. Jen kvůli svým ziskům a kšeftům – nedělejme si iluzi, že jim jde o dobro Polska. Kdyby ano, pracují už nyní na tom, jak zabezpečit lidi v regionu do budoucna.

Okamžitý zisk je ale přednější a lidé na obou stranách hranice teď za to platí. Jedni ztrátou vody, druzí hrozbou, že budou bez práce. Tenhle zápas se nehraje v národních barvách, ale v těch sociálních a jen by všem prospělo, kdyby si to uvědomili a spojili síly proti těm, kteří jsou za konflikt odpovědní.

Kauza poslance TOP 09 Dominika Feriho se netýká Liberce přímo, ale je pro českou politiku něčím tak typickým, že nejde ji nezmínit. Dala totiž nahlédnout do kuchyně české konzervativní politiky, která do značné míry určuje politický diskurs celé země, a to od dob Václava Klause. A je to pohled nadmíru děsivý.

Všechna ta upocená snaha a hra na noblesu, slušnost a šlechtu, všechny ty drahé obleky s vestičkami, knižní infinitivy a dýmky – všechno je pryč a minimálně část české politiky, ta pravicově konzervativní, ukazuje svou skutečně odpornou a nefalšovaně primitivní, tupou tvář. Boží mlýny melou pomalu, ale jistě, říkali Čechové a přísloví měli. A nepletli se.

Zatímco pro TOP 09 je kauza Feri (a reakce rádoby noblesy na ni) je pravděpodobně jen ranou z milosti na odchodnou, jiná část české konzervativně-liberální politiky sahá po volebním vítězství. Starostové, kteří zdiskreditované TOP 09 uzmuli většinu voličů, kteří stále čekají na slušnou pravici (a které před deseti lety zase TOP 09 uzmula ODS), sahají po vítězstvích.

Náš Liberec zveřejnil informaci, že o hejtmanu Martinu Půtovi Libereckého kraje se uvažuje jako o ministru dopravy. Pomiňme roli Pirátů, kteří pokud takové věci dovolí, riskují, že nastoupí na stejnou dráhu protikorupčního boje jako kdysi ANO. Komu to ale nejvíc udělá případné Půtovo ministerské angažmá radost?

Jistě třeba majitelům Syneru, kteří podnikají v dálničním mýtu spolu s PPF nebo firmám jako Metrostav, kteří už nyní kvůli svým korupčním průšvihům (včetně těch s Půtou), převádějí většinu aktivit na své dceřinky. Ty se snaží získat pod cenou co nejvíce státních zakázek, a to kvůli referencím do budoucna. A velká část je právě z dopravní oblasti.

Takže pokud by se jejím ministrem stal jejich „Marťas“, jak mu na odposleších dnes souzení manažeři familiárně říkají, měl by Metrostav a podobné firmy vyhráno. A kdo ví, třeba by pak šlo o víc než jen o, jak rovněž víme z odposlechů, „jedničku pro Půtu..“. Ale jak vidíme  z aktuálního kauzy Dominika Feriho: žádný strom, byť je mediálně sebeúspěšnější, neroste do nebe…

Subscribe
Upozornit na
18 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou