Nehandlujte s Turówem! V Liberci se bude demonstrovat

Ve středu se před krajským úřadem sejdou občané nespokojení s tím, jak Liberecký kraj i česká vláda postupují ohledně sporu s Polskem ve věci hnědouhelného dolu Turów. Akci svolala iniciativa Rodiče za klima a vystoupí na ní i lidé z bezprostředního sousedství polského dolu.

Demonstrace, která proběhne ve středu 16. června od 16 hodin před Krajským úřadem Libereckého kraje, má poukázat na to, že česká vláda i vedení Libereckého kraje svádí problematiku Turówa na finanční rovinu. Podle organizátorů jde ale především o vodu a krajinu, kterou polský důl v Turówě poškozuje. Demonstranti odmítají, aby se celá situace řešila jen skrze finanční kompenzaci, jak to naznačují vládní představitelé i vedení Libereckého kraje.

„Akci jsme nazvali “Turów: Nehandlujte. Řešte!” Chceme tím poukázat na to, že miliarda korun, která dohodě dominuje, je skutečně jen směšné výpalné, ale žádné řešení. Nepokrývá skutečné náklady na revitalizaci krajiny a na snížení půdního sucha, nepokrývá ani náklady na poškozené zdraví lidí žijících v okolí dolu,” říká Anna Kšírová, lékařka a předsedkyně spolku Rodiče za klima Liberec.

Na konci května hejtman Martin Půta uvedl, že česká strana by měla získat zhruba miliardu korun jako odškodnění kvůli polskému dolu. Na konci května se hovořilo o 45 milionech eur, což odpovídá zhruba jedné miliardě korun.  „Je to částka, o kterou jsme připraveni žádat v rámci mezinárodní žaloby o škody, které na české straně vznikly nebo vznikají,“ uvedl před třemi týdny hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Největší sumu podle něj tvoří náklady na vybudování náhradních vodovodních řadů na Frýdlantsku a Hrádecku, odhadem na to bude potřeba 840 milionů korun. „Polská strana (při pondělním jednání) potvrdila, že tu částku bere na vědomí a že ji považuje za částku, kterou je připravena spolufinancovat, ty společné projekty. Protože tady je také potřeba říci, že asi nemůžeme po polské straně chtít, aby platila 100 procent nákladů na vybudování vodovodů,“ dodal hejtman.

Takový přístup lidé z okolí Turówa i liberečtí ekologové odmítají. Upozorňují například na to, že se mění i přístup polské strany, která musela reagovat na květnový výrok evropského soudního dvora, který přikázal zastavit těžbu v Turówě, dokud se nevyřeší spor s českou republikou. Ministr za ČSSD Tomáš Petříček podal na Polsko za Českou republiku na začátku letošního roku u Evropského soudního dvora kvůli Polsku žalobu.

Organizátoři protestu poukazují, že posledních dnech je přitom zjevná změna i na polské straně. Například náměstek ministra pro klima Ireneusz Zyska v pátek 12. 6. uvedl, že je v zájmu energetické bezpečnosti a ekonomické a sociální stability regionu potřeba zvážit dřívější ukončení těžby. 

Milan Starec, který žije v obci Uhelná a v úsilí o brzké ukončení těžby a spravedlivou transformaci regionu se jako člen místního Sousedského spolku angažuje dlouhodobě, to komentoval slovy: „Je to velká změna. Dosud jsme z oficiálních míst v Polsku slyšeli jako datum ukončení těžby jedině rok 2044. Dřívější ukončení těžby by rozhodně mělo být součástí aktuálních jednání o dalších podmínkách provozu dolu.“

Dohoda, kterou připravilo české Ministerstvo životního prostředí, přesto o ukončení těžby nemluví. „Požadujeme, aby součástí dohody bylo jasné datum konce uhlí i plán na spravedlivou transformaci celého regionu, do jehož přípravy budou zapojeny všechny tři státy a která bude myslet na obyvatele a zaměstnance dolu a elektrárny. Vzhledem k problémům lidí v obcích v těsné blízkosti dolu také chceme, aby bylo ukončeno rozšiřování dolu směrem k hranici Česka,“ shrnula požadavky protestujících členka spolku Kateřina Čechová.

„V proměně energetiky jsme už mohli být mnohem dál. Před 10 lety se připravoval projekt výstavby větrného parku na výsypce dolu. Kvůli protestům českých starostů a liknavosti polské vlády projekt spadl pod stůl. Ve zmíněné liknavosti polské vlády v oblasti čisté energetiky je na tom ovšem česká vláda úplně stejně,“ připomíná předseda libereckých Zelených Jindřich Felcman.

Demonstrující rovněž upozorňují, že řešení v podobě velkých stavebních akcí, které plánuje (zejména za polské peníze) Liberecký kraj, není dostatečné řešení. „Stále je ve hře stavba přivaděče vody přes Jizerské hory. Dalším řešením, o kterém se na krajském úřadu přemýšlí, je stavba přehrady na řece Lomnici v Raspenavě. Obě varianty jsou drahé a krajině škodí,“ řekla Kšírová.

Subscribe
Upozornit na
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody