„Prodáváte naši budoucnost,“ vyčítali demonstranti vedení kraje

Zhruba 25 lidí se sešlo včera odpoledne před budou krajského úřadu v Liberci, aby vyjádřili svůj nesouhlas s tím, jak kraj i česká vláda postupují ve sporu kolem hnědouhelného dolu Turów. Demonstrantům vadí, že podle nich kraj i vláda celý problém převádí na peníze.

Demonstraci pořádala iniciativa Rodiče za klima. Její mluvčí, Anna Kšírová shrnula důvody pro její uspořádání: „“Chceme tím poukázat na to, že miliarda korun, která dohodě dominuje, je skutečně jen směšné výpalné, ale žádné řešení. Nepokrývá skutečné náklady na revitalizaci krajiny a na snížení půdního sucha, nepokrývá ani náklady na poškozené zdraví lidí žijících v okolí dolu,” uvedla Kšírová.

Na demonstraci vystoupili i dva obyvatelé z příhraničních vesnic na Liberecku, kteří mají obavy z dopadů těžby, hlavně ze ztráty vody. „Smlouva je slabá, nic neřeší,“ uvedl Milan Starec z osady Uhelná u Hrádku nad Nisou. Podle něj by ve smlouvě měl být požadavek, že se těžba nesmí více přiblížit k českým hranicím.

Demonstrující vyvěsili kolem úřadu i symbolické větrníky. Vystoupil i místní předseda Zelených Jindřich Felcman, který uvedl, že podle něho nemá Liberecký kraj ustálenou vizi ani koncepci, jak s regionem nakládat do budoucna.

„Za námi můžete vidět větrníky, který jsme tam rozvěsili na zábradlí. Smysl těch větrníků byl ukázat, kam by měla současná jednání o Turowu směřovat. Rozhodně to není handl prodloužené těžby uhlí za peníze, které zde utratí místní stavební firmy za vodárenské zakázky. Řešením je spravedlivá transformace celého regionu.,“ uvedl Felcman.

„Před 10 lety to byl právě hejtman Půta, který mohutně bojoval proti tomu, aby se na výsypce dolu umístil větrný park. Teď „bojuje“ proti dolu. Pointa projevu byla něco o tom, že dobrý politik by si měl vidět dál než na špičku svého nosu.,“ dodal předseda libereckých Zelených.

Kritizovaný hejtman Půta demonstraci odsoudil. Ale poté, co skončila, pozvali hejtman Martin Půta a Václav Židek – radní Libereckého kraje její aktéry ke společné diskusi na toto ožehavé téma na terasu ve třetím patře sídla krajského úřadu.

Hejtman vydal k situaci i prohlášení. „Žijeme ve svobodné zemi a každý má právo vyjádřit svůj názor, a to v podstatě jakýmkoli legálním způsobem. Od otevřených dopisů až po demonstrace před úřady. Zároveň je ale potřeba říct, že ani blokády hranic na polské straně ze strany odborářů, ani demonstrace před Úřadem vlády ČR nebo krajským úřadem ze strany ekologických aktivistů nemohou vést dlouhodobě k dohodě, kterou v našem regionu tak nutně potřebujeme,“ uvedl Martin Půta.

„Férová dohoda je vždycky lepší než blokády hranic nebo demonstrace před úřady,“ prohlásil k situaci ještě hejtman Půta. Jenomže demonstrujícím a obyvatelům, kteří poblíž Turówa žijí se například nelíbí, že je nikdo o výsledcích jednání neinformuje, ani je do nich nezapojuje. „A proto vám neřekneme, o čem se dohadujeme. Prostě mlčte a počkejte, co pánové v sakách dohodnou,“ oglosoval Půtovo vyjádření ještě Jindřich Felcman.

Subscribe
Upozornit na
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody