Pozdrav z půdy přes desítky let času

Parádní úlovek se podařil zaměstnancům Severočeského muzea a náměstku primátora Jiřímu Šolcovi (SLK) na půdě bývalé základní školy Na Žižkově. Nalezli tam obří plátno s historickým vyobrazením Ještědu, ještě s bobovou dráhou a původním hotelem, který zde stál před stavbou vysílače Karla Hubáčka. K čemu desítky let stará plachta sloužila, se neví s jistotou.

Budova jedné z nejstarších libereckých škol jde bohužel k zemi. Od devadesátých let zde byla dlouhé roky hotelová škola, ale současný stav je již tristní a objekt ustoupí výstavbě sociálních bytů, které by zde za 120 milionů měly vzniknout a sloužit jako dostupné bydlení Liberečanům, například mladým rodinám.

Zástupci města ve spolupráci s pracovníky Severočeského muzea ale provádí průzkum objektu, který zde stojí od 19. století a byl ku příkladu jednou z českých škol na území dnešního Liberce. V Rochlici, respektive její části právě v blízkosti dnes již bývalé základní školy Na Žižkově, se právě proto také říkalo Český kopec.

Nalezená plachta pochází stoprocentně z let před rokem 1963, kdy vyhořel původní horský hotel na Ještědu, který je na obřím plátně zachycen. Zobrazena je i tehdejší oblíbená bobová dráha, která je dnes v troskách. K čemu plachta nalezená na půdě školy byla, se netuší. Dost pravděpodobně byla určena pro nějaké dětské představení.

„Tato nádherná plachta, pravděpodobně velká dekorace k dětskému představení, znázorňuje zimní starý Ještěd. Kresba je nádherně propracovaná, okénka stavby jsou udělaná pro osvětlení a dokonce nechybějí ani nalepovací srnky,“ komentuje zaprášený nález náměstek primátora Jiří Šolc.

Archeologové s náměstkem plachtu opatrně zpátky zabalili a snesli dolů k odvozu do depozitáře Severočeského muzea v Liberci. „Věřím že ji někdy uvidíme v plné kráse rozvinutou. Třeba při tematické výstavě o Ještědu,“ uzavírá náměstek.

Subscribe
Upozornit na
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody