Soud s bývalými šéfy liberecké ČSSD pokračuje. Měli se nenávidět mezi sebou

V Liberci tento týden začal znovu soud s bývalými vrcholnými politiky liberecké ČSSD, které státní zástupce viní z toho, že si měli říct o úplatek, aby zdejšímu podnikateli Janu Imlaufovi pomohli k dotacím. Obžalovaní svou vinu popírají. Další jednání bude před Vánoci.

Případ má na starosti nový soudce – Richard Skýba. Jeho předchůdce, liberecký soudce Petr Neumann, který měl kauzu na starosti od jejího začátku, odešel do důchodu a případ nestihl dokončit.

Státní zástupce Petr Hořín předkládá soudu žalobu, která popisuje údajnou trestnou činnost při dotačních akcích placených z evropských fondů, a to na zámeček a termální lázně v Chrastavě, hotel Praha a libereckou Výšinu. Žalobce má za to, že všechny projekty spojené s podnikatelem Janem Imlaufem provázela korupce. Duškovi se Seppem hrozí za přijetí úplatku 5 až 12 let žaláře.

Podle státního zástupce měli politici z ČSSD Robert Dušek (tehdejší krajský šéf a europoslanec) a Martin Sepp (někdejší náměstek hejtmana a člen Regionální rady ROP Severovýchod, která o dotacích rozhodovala) zajistit pro podnikatele Jana Imlaufa dotace ve výši mnoha desítek milionů na chrastavský zámeček nebo na hotel Praha v Jablonci. Jako úplatek pak měli požadovat zhruba deset procent částky. Celková škoda byla nakonec vyčíslena na 340 milionů.

Obžalovaní vinu popírají a argumentují například tím, že mezi tehdejším šéfem ČSSD Robertem Duškem a Janem Imlaufem panovala otevřená nenávist a není tak možné, aby se na něčem dohodli. „Bylo zcela nepřijatelné, abychom se s Imlaufem na něčem domlouvali,“ řekl tento týden u soudu Dušek. Jeho slova podpořil i bývalý náměstek primátora za ČSSD Milan Šír. „Mezi těmi dvěma panovala skutečně velká averze, která pramenila z toho, že v ČSSD v té době v Liberci vznikly dva proudy. Jeden kolem Imlaufa a druhý kolem Duška. Imlauf ovšem tento souboj prohrál,“ řekl u soudu Šír.

Soudce nařídil další jednání až na prosinec letošního roku. To nelibě nesli někteří obžalovaní. Například Jan Imlauf se nechal unést emocemi a nahlas vykřikl: „Do p…, já snad dřív zaklepu bačkorama, než tohle skončí!“

Stíhána je také kamarádka bývalé Duškovy ženy Simona Lepešková. Tu policie viní z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti, s trestní sazbou až pěti lety odnětí svobody, zda-li byla takto koncipována i samotná žaloba není jisté. Dvanáct žalovaných lidí je viněno ze sedmi skutků, mezi nimiž je například i finanční poškozování EU.

Podle policie měl úplatek spočívat mimo jiné v tom, že podnikatel Imlauf prodal pod cenou ubytovnu a okolní pozemky v Liberci Skálovi a Lepeškové. Ti však jsou údajně pouze bílými koňmi, kteří mají zastřít údajně skutečného reálného vlastníka – Roberta Duška. Dalším obžalovaným má být i další bývalý liberecký sociální demokrat – již dříve odsouzený v souvislosti se zabitím Filipa Venclíka, někdejší předseda místní organizace ČSSD Liberec 12 – Pavlovice Petr Skála.

Ten měl pro Duška měl nakoupit ubytovnu na libereckém Františkově. Zastupovat jej oba měli, protože se Dušek a Imlauf nesnášeli, což dnes i již v minulosti oba u soudu potvrdili. Státní zástupce se domnívá, že šlo o úplatek za zprostředkování přidělení dotace. Argumentuje tím, že Dušek, v zastoupení Lepeškové a Skály získal ubytovnu velice levně. Za 1,3 milionu korun.

Celá kauza se ovšem týká zejména výstavby zamýšleného lázeňského komplexu v Chrastavě, který chtěl provozovat liberecký podnikatel Jan Imlauf, který je rovněž mezi žalovanými. Náš web před lety na kauzu upozornil jako první. Na ten ROP Severovýchod poskytl nemalou dotaci, škoda podle policie přesáhla 200 milionů korun.

Na celý případ jako první upozornil Náš Liberec. Posléze ve věci dotací podal před televizními kamerami trestní oznámení v roce 2013 hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Ten se paradoxně poté stal rovněž obžalovaným v podobné kauze tunelování evropských fondů, kde ale tentokrát figuruje Metrostav a jedná se o rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci.

Robert Dušek nejprve odstoupil, po svém obvinění, nejprve odstoupil z vedení liberecké ČSSD a pozastavil své členství ve straně. Posléze se ale vrátil, právě s odvoláním na postoje hejtmana Martina Půty, který odmítl rezignovat z placených a volených funkcí.

Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody