Hejtman se zalekl kritiky veřejnosti a otočil: historický most v Poniklé zůstane

Že mají média i tlak veřejnosti na politiky smysl, se opět ukázalo. Zatímco minulý týden náměstek hejtmana Libereckého kraje Jan Sviták tvrdil, že historický most v krkonošské Poniklé „zmizí“, hejtman dnes, po silné kritice veřejnosti, přispěchal s tvrzením, že rada kraje změnila názor a že most zůstane.

Památkáři, ale i místní z Krkonoš a milovníci historie a zdejších hor, si mohou oddychnout. Kamenný most přes Jizeru v Poniklé u Jilemnice z roku 1856 zůstane stát. Na dnešním mimořádném jednání o tom rozhodla Rada Libereckého kraje.

Svou roli sehrálo jistě i to, že je před volbami a hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) by byl rád ministrem dopravy. Po sérii článků v libereckých médiích, včetně Našeho Liberce, a silné kritice nevole od veřejnosti, nakonec kraj změnil názor.

„O odložení rekonstrukce historického mostu přes Jizeru v Poniklé jsme se rozhodli po zralé úvaze a intenzivních debatách s odborníky. Původně naplánovaná stavba nového mostu, která by znamenala zánik toho stávajícího, se ruší. Podnikneme všechny potřebné kroky k tomu, aby se most podařilo zachránit v jeho původní podobě. V této souvislosti budeme iniciovat jeho prohlášení za technickou památku. V budoucnu hodláme také při rekonstrukcích historických silničních staveb ve spolupráci s Krajskou správou silnic Libereckého kraje konzultovat chystané projekty i s památkáři,“ uvedl ve svém dnešním prohlášení hejtman Martin Půta.

Od původního projektu na zbourání starého mostu a vybudování nového bude upuštěno. Kraj nyní hledá cesty, jak se s firmou Raeder & Falge s.r.o, jež měla rekonstrukci provést, finančně vyrovnat. „Vše nasvědčuje tomu, že nedaleko od stávajícího mostu vyroste most nový, který bude sloužit pro dopravu. Termín výstavby však zatím nelze odhadnout,“ dodal Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy, který ještě minulý týden tvrdil, že starý kamenný most půjde k zemi, navzdory protestům památkářů i místních patriotů.

Subscribe
Upozornit na
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,