Týden pod Ještědem: papaláši

Náš Liberec jako první přinesl tento týden dvě poměrně zásadní zprávy. Ta první je, že za průšvih kolem mostu v Poniklé nikdo neponese odpovědnost a že šlendriánský a chaotický přístup vedení kraje v této věci bude stát jeho občany minimálně 7 milionů korun navíc. Druhou jsou politické hrátky o obsazení vedení bazénu, budoucí klíčové městské investice v hodnotě téměř jedné miliardy. Obě dvě mají stejného jmenovatele.

Přes upozorňování hejtmana, který se v médiích sám postavil do role „zachránce mostu“ (když jej předtím spolu se svým náměstkem nechal začít demolovat), že se kraj bude ptát po vinících, můžeme zůstat klidní. Nebude.

Vina by šla především za náměstkem pro dopravu, a ten přeci (jak víme z jeho pečlivě připravovaného facebookového PR, staví v Prysku dům), a že by tedy musel platit škodu? Ani náhodou… Ona by ta šla vina i za panem hejtmanem a ten chce zase být ministrem pro dopravu (k radosti firem jako Metrostav, které by tak na klíčovém postu měly „svého Marťase“). Takže občánci: zapomeňte a zaplaťte.

Jestli tohle není učebnicový příklad papalášství, tak už asi nic. Veřejnost má sice pro papaláše vžitý obraz postarších pánů s prostorově výraznou figurou a nikoliv mladé usměvavé politiky, kteří jsou na kraji, ale podstatné je, jak se tito chovají. A chovají se úplně stejně. Odpovědnost a transparentní politika jsou tak v Libereckém kraji definitivně mrtvými, vyprázdněnými pojmy. Ale to víme už dávno.

Podobný příklad papalášství jsme tento týden mohli pozorovat i v Liberci. Zdejší bazén se nejen podezřele prodražuje (má stát již skoro miliardu), ale stejně křiklavé jsou i manýry, jak se hledají vedoucí společnosti, která má mít bazén i jeho miliardovou přestavbu na starosti.

Trafika za trafiku, chtělo by se říci. Vedení liberecké radnice si celé jaro dělalo vrásky s výběrovým řízením na šéfa bazénu, kam se ale přihlásili i lidé zvenčí, aby jej nakonec zrušilo a dalo funkci koaliční zastupitelce z ruky. Potvrdilo tak možná zvěsti, že šéfkou měla být ona a výběrko mělo být jen utajené, leč později provalené divadélko.

Těžko říct, proč „vítězná“ zastupitelka funkci nepřijala, možná u ní zvítězila soudnost i vědomí toho, že podobné trafikantství by ji v kariéře nemuselo pomoci. Jenže poučilo se i vedení Liberce? Ani náhodou. Nyní se už zase spekuluje o dalším zastupiteli, tentokrát z řad Starostů/TOP 09 (přičemž první jmenovaná aspoň ze sportovního managementu profesní zkušenosti).

Já na bráchu, brácha na mě? Vypadá to tak. Každopádně bazénu by asi lépe prospěla regulérní soutěž mezi skutečnými odborníky. A nejen bazénu.

Subscribe
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou