Město sbírá podněty k „Papíráku“, zájem vlastníků ale moc velký není

Vedení Liberce by rádo získalo lepší představu, jak naložit se zanedbanou částí centra kolem Papírové ulice, pro kterou se vžil termín Papírák. Nedávno zde získalo od Syner Group za kritizované směny několik tisíc metrů a nyní se ptá ostatních majitelů, jaké mají s lokalitou plány. Odezva ale není zatím moc veliká.

Liberec začátkem roku získal směnou se stavební firmou Syner Group další pozemky v dolním centru, v lokalitě známé jako Papírové náměstí. Radnice tam aktuálně vlastní zhruba 10 tisíc metrů plochy. Městu se díky tomu otevírá příležitost začít plnit slib, že dlouhodobě zanedbávané území promění opět v důstojnou a oblíbenou část města. V této souvislosti oslovilo téměř 200 stávajících vlastníků pozemků a nemovitostí v sousedství s tím, aby poslali případné podněty, náměty a doporučení, jak by si rozvoj této cenné lokality představovali.

Zatím zde město zřídilo jen další parkoviště. Na aktivitu měst ale ostatní vlastníci nemovitostí příliš nereagují. Ze dvou stovek se jich přihlásilo zhruba 20.

„Zatím zareagoval zhruba každý desátý majitel pozemku či nemovitosti. Mají nejrůznější postřehy, které si vyhodnocujeme. Zároveň proběhla i diskuse s veřejností. Někteří lidé si tam představují plnohodnotnou rezidentní, tichou čtvrť, jiní by zase rádi, aby Papírák zůstal živou městskou lokalitou. Za město je stále prioritou to, aby tam vzniklo zhruba 140 nových bytů, nicméně každý podnět k Papíráku je pro nás důležitý, abychom o rozvoji tohoto území rozhodli správně,“ říká primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Město pozemky vlastní od letošního roku, kdy je získalo výměnou za daleko větší plochu na Kunratické. Směna pozemků na „Papíráku“ a Kunratické, kde Syner group plánuje vystavět sídliště se zhruba 700 byty provázely kontroverze. Pozemky se směňovaly na dvakrát. Zastupitel Jindřich Felcman ze Změny loni na jaře přesvědčil zastupitelstvo, že směna je pro město nevýhodná. Felcmanovy argumenty, ale i dalších opozičních zastupitelů ze Změny i LOL, byly tak silné, že i Starostové raději bod stáhli a radnice musela vytvořit pracovní skupinu a udělat nový posudek. Ten skutečně město obejdnalo a výsledkem je ponížení částky, které má Syneru doplácet. Zástupce Změny ale to nepřesvědčilo.

Problém ale  opozice nevidí ani tak v doplatku jako v tom, že město má Syneru dát pozemky za cenu zhruba o tisíc korun na metr levnější, než je nedávno Syner, na té samé louce, kupoval od soukromého majitele. To by, podle zastupitelů Změny i LOL, znamenalo nějakých mínus 20-25 milionů pro městkou kasu.

Na „Papírovém náměstí“ loni Syner Group uvažovala o výstavbě obřích věžáků, kde ale narazila na silný odpor památkářů i samotných zástupců města. Z projektu nakonec sešlo a zástupci města by v místě rádi viděli drobnější zástavbu.

Podle hlavního městského architekta Jiřího Janďourka se na „Papírovém náměstí“ jedná o výjimečné, byť dlouho zanedbávané území. „Rádi bychom na celou lokalitu vypsali architektonickou soutěž, podle které se pak bude řídit výstavba. Naše představa je o drobnější zástavbě, která by reflektovala zdejší genius loci a oživila městské centrum,“ přiblížil plán města Janďourek.

Subscribe
Upozornit na
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,