Zastupitelé schválili převod bytů za korunu. Úplně hladké to ale nebylo

Včerejší mimořádné zastupitelstvo města Liberce schválilo převod městského podílu za korunu na první z libereckých družstev. Děje se tak po roce a půl sporů vládnoucích Starostů pro Liberecký kraj a družstevníků, kteří žádali, aby město splnilo 20 let staré smlouvy. Pro první vzorový převod hlasovali téměř všichni zastupitelé, ale nebylo vše tak hladké, jak by se mohlo zdát.

Včerejší hlasování se týkalo družstva Alfa v Zeleném údolí.  Smlouvu s družstvem Alfa v Zeleném Údolí s 36 byty včera drtivou většinou (32 hlasů pro jeden se zdržel) schválili zastupitelé. Podle znalce má 27,56procentní podíl města hodnotu skoro 31 milionů korun. Tento převod se stane vzorovým i pro dalších 9 družstev.

„Děkuji Vám všem zastupitelům, kteří tento krok podpoříte,“ uvedl právník najatý městem Zdeněk Joukl, který smlouvy vypracoval. „Na Vaše rozhodnutí čekají i občané napříč republikou. Myslím si, že v 21. století bychom měli mít právní systém, který občanovi garantuje dodržování závazků ze strany obce, „dodal advokát Joukl.

Celý, často vysilující spor družstevníků s vedením města pod Starosty shrnul i zastupitel Petr Židek. Ten je sice se svou ODS v koalici se Starosty a je i radním města, ale od začátku vystupoval proti Starostům, kteří nechtěli smlouvy naplnit a požadovali, aby družstevníci za své podíly platili. „Před rokem jsme jako ODS nechali vypracovat právní kanceláří Rowan legal posudek, který jasně říkal, že se původní smlouvy mají dodržovat,“ uvedl Petr Židek. „Byli jsme často až napadáni, že to je nesmysl, ale co čert nechtěl, de facto identické stanovisko vydaly během roku hned tři ministerstva a potvrdil je i soud,“ rekapituloval radní Židek.

Na zastupitelstvu vystoupili i předáci družstevníků. „Není třeba připomínat, že to byl běh na dlouhou trať,“ uvedla Naděžda Vacková z bytového družstva Alfa. „Na počátku procesu nikdo netušil, jaký to bude problém dosáhnout spravedlivého výsledku pro všechno družstevníky,“ dodala družstevnice ze Zeleného údolí.

Přítomní zastupitelé, až na jednoho ze Starostů, tedy převod podílu schválili. Ale ještě před hlasováním se přihlásil zastupitel za Starosty Jan Marek, který se snažil prosadit hlasování tajnou volbou. „Nerad bych se stal obětí aktivistických státních zástupců a advokátů,“ vysvětlil svůj návrh Jan Marek. „Může se stát, že budeme za své rozhodnutí trestně stíháni a to například může vést k tomu, že vám nepůjčí banky a podobně,“ shrnoval své obavy Jan Marek ze Starostů. Nakonec ale s tajnou volbou neuspěl a hlasovalo se klasicky.

Dalším, kdo hlasování nepodpořil byla náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová. Ta dokonce na hlasování demonstrativně odešla ze sálu. Loučková Kotasová sice patří k ANO, které se dlouhodobě většinově za družstevníky staví a ti mají podporu i předsedy ANO a premiéra Andreje Babiše, nicméně dlouhodobě hlasuje spíše se Starosty pro Liberecký kraj.

Spor s družstvy se vede v Liberci celý rok, a to od doby, kdy zástupci Starostů pro Liberecký kraj v čele s primátorem požadovali po družstevnících doplacení tržního rozdílu za podíl města, který vznikl před dvaceti lety, kdy město bylo pouhým garantem výstavby družstevních bytů a na to určené státní dotace.

Po roce neúspěšných jednání ale přišla letos série soudních rozhodnutí, která se přiklonila na stranu družstevníků. Vedle toho se pro družstva a jejich nároky vyslovilo i společné Stanovisko tří ministerstev, které jasně deklaruje, že právo je na straně družstevníků. Až na základě toho uznali v Liberci i na kraji vládnoucí Starostové, že jsou družstevníci v právu a v dubnu bylo odhlasováno, že jim má být převeden městský podíl tak, jak jim zaručují smlouvy. nyní má dojít i k prvnímu samotnému převodu.

Subscribe
Upozornit na
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,