Týden pod Ještědem: odpovědnost se dnes nenosí. A říkat pravdu je o … žalobu

Dramatický spor družstevníků a Starostů ve vedení Liberce skončil pro lidi dobře. Snad. Otázka je, kdo za ten cirkus, který více jak rok kazil spánek tisíců libereckých občanů ponese odpovědnost. Asi nikdo. Přitom jindy se žaluje, jak o zlaté vidle, jak dokládá soud, který tento týden vyhrál Jan Korytář.

První bytové družstvo získalo svůj podíl za korunu, tak jak je to napsané ve 20 let starých smlouvách. Hořká pilulka pro Starosty a TOP 09, kteří se před rokem snažili z družstevníků vytáhnout stovky milionů korun. A podle původních plánů primátora Zámečníka by to možná bylo i přes miliardu.

Tady je zakopaný pes celého příběhu a nedejme si namluvit, že ne. Primátor chce být, jak nyní deklaruje, primátorem i nadále a představme si, že by takhle přinesl do rozpočtu miliardu. Co všechno za ní postavit, kolik hlasů by se dalo nakoupit. Primátorský řetěz zajištěný nejen na jedno volební období…

Nakonec musel zasáhnou stát – ministerstva, soudy, včetně toho Nejvyššího a dokonce i premiér. Ano, ten zlý Babiš nakonec pro (nejen) liberecké družstevníky udělal stokrát víc než všichni zdejší Starostové v čele s pomatenou PR zákonodárnou iniciativou hejtmana, která, jak tvrdili všichni problému znalí, vyšuměla a měla za úkol se jenom blýsknout v médiích před volbami.

Zdravý rozum nakonec zvítězil, opozice i koaliční ODS a část ANO a hlavně družstevníci vyhráli. Absurdní je, že muselo tak dlouho trvat, aby se nakonec řeklo, že smlouvy se mají dodržovat a město si z nich nemůže dělat trhací kalendář podle toho, že najednou ucítí pořádný balík peněz.

Ale je tu jiná otázka. Stálo to tisíce hodin práce a nervů a stejně tak stovky tisíc, možná miliony z liberecké městské kasy na právníky – to, když se zejména hledat důvod, jak smlouvy nedodržet, vystrašit zastupitele a vytáhnout z družstev peníze. A kdo za to ponese odpovědnost? Neměli by to být ti, kteří proti smlouvám nejvíc bojovali? Jak padlo v diskusi na našem webu: rádi se tak ohání svědomím, ale odpovědnost nic?

Jan Korytář vyhrál soud nad místním známým podnikatelem Josefem Nadrchalem. Ten ho žaloval pro poškození dobrého jména za to, když na krajském zastupitelstvu poukazoval na to, že jeho firma podsekává nabídky o desítky procent, aby se u klíčových veřejných zakázek stala technickým dozorem investora a pak pro kraj „hlídá“ stavby tak, že se prodražují o desítky milionů. K radosti majitelů velkých stavebních firem, se kterými se kamarádí.

Korytářovo vítězství není žádné překvapení, protože prostě řekl pravdu. Ověřitelnou pravdu, na kterou i náš web upozorňuje dlouho. Ironické je, že se tak stalo, když už není skoro rok v politice. V politice před více jak deseti lety nastoupil s tím, že boj s místní chobotnicí myslel vážně,  a nakonec na to doplatil. Hledat spojence proti místní chobotnice, se kterou se ostatní chtějí většinou jen svézt a papat drobky ze stolu, není jednoduché, ne-li nemožné. A to prostě unaví a sebere chuť do dalšího snažení.

Naopak Josef Nadrchal opět získává zakázky na městě (dokonce i bez výběrového řízení, protože jsou s primátorem kamarádi) i na kraji, kde je nehlídají ani Piráti, kteří se jen vezou ve stínu Starostů, kteří v důsledku zcela nahradili místní ODS (z níž mnozí i vzešli). Opravuje si svou vilu v Lidových sadech a podá si žalobu na koho chce. I za to, že říká pravdu. A když prohraje? Ze zakázek od města a kraje peněz dost. Tak to prostě je. Liberec 2021.

Subscribe
Upozornit na
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou