Veřejné osvětlení si město bude opět zařizovat samo. Má to být levnější

Veřejné osvětlení a semafory si má město opět spravovat samo, respektive skrze svou příspěvkovou organizaci Technické služby města Liberec. Liberec tak končí patnáct let trvající spolupráci se společností ELTODO, která do Liberce přišla v roce 2006, kdy s ní uzavřel smlouvu bývalý primátor Jiří Kittner (ODS). Vztahy s městem se pak řešily i u soudu.

Po 15 letech, kdy službu správy veřejného osvětlení a semaforů, které jsou v majetku města, spravovala společnost ELTODO OSVĚTLENÍ, s.r.o., přebírá tuto službu městská příspěvková organizace Technické služby města Liberec.

„Smluvní vztah mezi městem a firmou ELTODO v minulosti nebyl ideální. Nicméně hlavním důvodem, proč jsme chtěli, aby se správa o veřejné osvětlení po 15 letech vrátila pod město, je především snaha šetřit veřejné finance. Tím, že se o službu začne starat naše příspěvková organizace, můžeme uspořit řádově miliony korun ročně. Zároveň tím opět získáváme absolutní kontrolu nad celým systémem veřejného osvětlení v Liberci, což nám umožní se o něj starat nejen levněji, ale i efektivněji,“ říká primátor města Jaroslav Zámečník.

Liberečtí radní se zabývali záměrem převedení činností spojených se servisem veřejného osvětlení, světelných signalizačních zařízení a telematických systémů dopravy na svoji příspěvkovou organizaci Technické služby města Liberec již loni na podzim a termín padl na letošní léto.

Vedení města bylo s firmou ELTODO dlouhodobě nespokojeno. Řešila se například špatně nastavená signalizace semaforů, což mohlo ve městě zapříčinit vážné dopravní nehody. Město firmě platilo ročně zhruba 72 milionů korun, nyní si slibuje náklady alespoň o deset milionů nižší. „Jsem rád, že se po dlouhých 15 letech vrací správa veřejného osvětlení do náruče města, věřím, že správa osvětlení bude stejně dobrá, ale levnější,“ uvedl již loni náměstek Jiří Šolc.

Společnost ELTODO v Liberci provozuje veřejné osvětlení od roku 2006. Tehdy s ní primátor Jiří Kittner (ODS) podepsal smlouvu a firma se, jak bylo v Liberci „dobrým zvykem“ stala předním sponzorem místního hokejového klubu Bílí tygři Liberec, patřícího do stáje Syner Group.

Dle původní smlouvy měly náklady na správu celého systému veřejného osvětlení a světelného signalizačního zařízení v letech 2006–2021 činit 839 milionů korun. To se nelíbilo koalici SLK, ČSSD, VV a USZ, která na radnici vládla mezi lety 2011-2014. Vypověděla tedy Eltodu smlouvu, s odůvodněním, že firma ji opakovaně porušovala. Docházelo pak k dramatickým momentům, kdy byla ve městě vypínána světelná signalizace a podobně. Celá záležitost skončila u soudu.

Situaci nakonec vyřešila následující koalice z let 2014 až 2018, kdy na radnici vládla koalice Změny pro Liberec a ANO. Liberečtí radní s firmou v roce 2015 uzavřeli smír a dohodu, která počítala s pokračováním smluvního vztahu do roku 2021. Došlo ovšem k výraznému snížení celkových nákladů do konce smluvního vztahu o cca 106 milionů korun. Město také získalo lepší dohled nad správou celého systému.

Pikantní je, že v době “války s městem“ zastupovala v médiích firmu ELTODO PR společnost LITIGO COMMUNICATIONS, spol. s r.o., která se specializuje na „oblast krizové komunikace a na komunikační podporu účastníků soudních procesů“. Tu v současné době z peněz daňových poplatníků, které strany získávají od státu za volební mandáty, platí i Starostové pro Liberecký kraj v rámci PR kampaně svého šéfa a hejtmana Martina Půty, která se týká jeho obžaloby z korupce a zneužití pravomocí v případě tunelování evropských dotací během rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény v Liberci.

Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,
Petr Židek (vyloučen z ODS) dnes ráno odevzdal rezignaci na svou funkci náměstka primátora pro veřejný majetek a sportovní infrastrukturu. Řadovým zastupitelem ale zůstává
Po zveřejnění zjištění z aktuální korupční kauzy, které včera přinesl Náš Liberec, jednala republiková výkonná rada ODS a učinila razantní krok. Náměstek Petr Židek