Přestavba Liebiegova paláce se prodražuje. Zatím o 30 milionů korun

Jedná se o největší stavební investici současné koalice Starostů, ANO a ODS, která vládne v Liberci. Přestavba Liebiegova paláce se však výrazně prodražuje. A to přesto, že ji hlídají hned dva technické dozory investora.

Liebiegův palác, kde dlouhé roky sídlila Oblastní galerie Liberec, se má za pomoci evropských dotací stát Centrem aktivního života. Projekt připravila ještě bývalá koalice Změny pro Liberec a ANO, realizovat se ale začal až za koalice současné. Jeho cena však letí nahoru. Aktuálně je dražší již o 25 milionů korun bez DPH (tedy o 30,25 milionů včetně DPH) a pravděpodobně se navíc vůbec nejedná o závěrečný účet.

Pochybnosti přitom provázely již samotné výběrové řízení. To chtěla radnice původně uzavřít v únoru 2020, několikrát ho ale prodloužila, nakonec se jeho uzavření protáhlo až do letních dní. Podle odpovědné náměstkyně Radky Loučkové Kotasové (ANO) dostalo město od firem k zadávacím podmínkám zakázky, na niž má příslib evropské dotace, přes 150 připomínek či dotazů. Týkaly se například chybějících položek ve výkazu výměr v elektroinstalaci nebo nesouladu výkazu výměr s projektovou dokumentací.

Překvapivě a navzdory tomu nakonec přišla městu jediná nabídka. A to od konsorcia firem Metrostav a někdejší dceřinky Syneru, CL-EVANS. Potvrdily se tak zvěsti ze zákulisí, kdo zakázku nakonec dostane. A nabídka, kterou současné vedení města v koalici Starostů, ANO a ODS nakonec akceptovalo, není zrovna levná.

Ještě v květnu loňského očekávala radnice cenu stavby za zhruba 185 milionů korun včetně DPH. Jenže brzy bylo jasné, že stavba bude výrazně dražší. Cena, kterou ale nabídlo konsorcium Metrostavu a CL-EVANS, je 203,5 milionů a jen tak tak se vešla do oznámené maximálně tolerované výše, který byla 205,5 milionů korun.

Dnes je jasné, že to bude ještě více. „V tuto chvíli máme navýšení ceny díla o cca 25 mil. Kč bez DPH, navýšení je uvedeno včetně dodatku č. 4, který byl schválen na patnácté radě města a nyní probíhá jeho podpis. Cena díla se navýšila z důvodu nepředvídatelných okolností a chybou projektové dokumentace, zejména chybějící položky ve smluvním rozpočtu. Podrobně popsané změny jsou uvedeny v Oznámení změny, které je součástí každého dodatku,“ uvedla na dotaz Našeho Liberce odpovědná náměstkyně Radka Loučková Kotasová.

Stavbu přitom dozorují, poněkud nezvykle, hned dva technické dozory investora (TDI). Soutěž na TDI sice vyhrála společnost MIJAPO, ale jak upozornil již v lednu Náš Liberec jako první, vedení města přidělilo zakázku na „dozor dozoru“ i místnímu kontroverznímu podnikateli Josefu Nadrchalovi a jeho firmě INVESTING CZ. Zakázka v hodnotě 1,16 milionu korun byla dokonce přidělena bez výběrového řízení. Výrazně se v tom angažoval sám primátor Liberce, Jaroslav Zámečník ze Starostů pro Liberecký kraj.

Nadrchalova firma je přitom často kritizována, že neplní řádně své povinnosti, a naopak schvaluje prodražování veřejných zakázek ve prospěch investora, a nikoliv veřejného zadavatele a zájmu. Firma proslula například svým dozorováním veřejných zakázek během mistrovství světa v klasickém lyžování 2009, kde její roli kritizoval nejen státní zástupce u soudu, ale i Nejvyšší kontrolní úřad. Výsledkem bylo, že začátkem loňského roku musela Technická univerzita v Liberci doplatit státu 25 milionů korun, byť u soudu nebyl nikdo odsouzen.

Druhý případ je z Jablonce nad Nisou – Liberecký kraj má v ruce odborný posudek k rekonstrukci školy na Podhorské, kde se zřítila značná část budovy, který jasně hovoří o vině ze strany TDI, v tomto případě firmy INVESTING CZ.

Nadrchal minulý týden (zatím nepravomocně) prohrál soud s bývalým libereckým politikem Janem Korytářem, který loni, ještě coby krajský zastupitel za Změnu, kritizoval zadávání stavebních zakázek na kraji. Poukazoval právě na skutečnost, že zakázky na TDI získává u nejdražších staveb často právě Nadrchalova INVESTING CZ a stavby se pak zásadně prodražují.

Subscribe
Upozornit na
32 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody