Most v Poniklé: chaos s dobrým koncem, ale ne pro veřejný rozpočet

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta a jeho náměstek pro dopravu Jan Sviták (oba Starostové pro Liberecký kraj) tento týden oznámili, že historický most v Poniklé, u nějž ještě před měsícem tvrdili, jak se musí pro špatný stav zbourat, se dočká rekonstrukce.

Most přes Jizeru, v místě zvaném Na Mejtě, je zavřený déle než měsíc. Tehdy se do něj zakously stavební stroje, aby jej z vůle vedení Libereckého kraje strhly. Naštěstí zafungovala silná kritika veřejnosti i médií a hejtman, který by se po volbách mohl stát ministrem (právě) dopravy, se zalekl a otočil.

Most by měl být průjezdný během víkendu. „Do neděle bude otevřenej, buď se s firmou domluvíme, nebo ho otevřeme,“ uvedl na středeční tiskové konferenci hejtman Martin Půta, který ještě 30. června tohoto roku na obdobné konferenci souhlasně přikyvoval svému náměstku Janu Svitákovi.

Náměstek Sviták pak oznámil, že most čeká rekonstrukce. „Doufám, že se ho co nejdřív povede otevřít, budeme-li se v jednáních s firmou snažit, aby dopad byl na most co nejmenší,“ řekl novinářům ve středu tohoto týdne Jan Sviták.

Co se týče budoucnosti mostu, kraj má dnes jasno: chce jej rekonstruovat, byť je to zcela opačné stanovisko, než které měl před měsícem. „Nejreálnější varianta je rekonstrukce stávajícího mostu,“ tvrdí nyní náměstek Sviták. Na dotaz novinářů, zda by se musel v takovém případě postavit vedle další most, po kterém by jezdila těžká technika, náměstek odpověděl, že ani to není nutné. „Nový by se nemusel postavit vedle, ale byla by u tohoto snížena hmotnost,“ dodal Sviták.

Jak bylo uvedeno, jde o obrat o 180 stupňů za jeden jediný měsíc. Na tiskové konferenci 30. června měli hejtman Půta i náměstek Sviták zcela jiný názor. „Důvodem pro rekonstrukci je zejména nevyhovující stav mostu,“ uváděl před měsícem Jan Sviták. „Jde o zásadní snížení bezpečnosti, byl proveden diagnostický průzkum, který potvrdil silnou degradaci zdiva a zatékání, když to shrnu: most je ve velice špatném technickém stavu,“ byli před měsícem přesvědčeni náměstek Jan Sviták a hejtman Martin Půta na zmíněné tiskové konferenci.

Obrat přišel několik dní poté, co se na postup kraje ve věci zbourání mostu z roku 1856 snesla silná kritika veřejnosti, zejména na sociálních sítích. Hejtman tehdy uvedl, že záměr rekonstrukce ruší, že z cele akce „neměl dobrý pocit“.

Nicméně firma už s demolicí mostu započala a celý chaotický postup vedení kraje, jak jako první informoval Náš Liberec, stojí veřejnou kasu 7 milionů korun navíc, které kraj vyplatí firmě, která zakázku na demolici původně vyhrála. Nikdo však nebude pohnán k odpovědnosti, zní oficiální stanovisko Libereckého kraje.

Hejtman Půta a náměstek Sviták se také rovněž snaží hodit odpovědnost na památkáře. I o tom informoval Náš Liberec. Stejnou tezi zopakoval hejtman i tento týden. „Je to skutečnost, o níž nebyl Liberecký kraj při zahájení zpracování projektové dokumentace informován. Pokud by kraj informací o návrhu na prohlášení mostu kulturní památkou disponoval, jako majitel by neuvažoval o demolici, ale jednoznačně o rekonstrukci. Je důležité, že přes všechno, co se kolem mostu odehrálo, se jej podařilo zachránit,“ uzavřel hejtman.

Jenomže to je poměrně zavádějící tvrzení. Liberečtí památkáři se naopak most snažili zachovat již několik let. Ve spolupráci s místními, jak dokládají dohledatelné zdroje, upozorňovali, že ačkoliv most není památkově chráněný, tak je velmi cenný a památkou by se měl stát. Navíc díky nim a díky místním horalům, kterým osud mostu z roku 1856 nebyl lhostejný, byl již déle než před rokem podán návrh na prohlášení ponikelského mostu památkou. Hejtman a náměstek ovšem tvrdí, že si toho všimli až nyní.

Subscribe
Upozornit na
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,